Életmód, gasztronómia

Így készítsünk húsvéti tojásfát!

Agrofórum Online

A húsvéti tojásfa készítése roppant szórakoztató program, amely látványos végeredménnyel zárul. A húsvéti ünnepi asztal pedig úgy lesz igazán varázslatos, hogy ha egy saját készítésű, friss gallyakból épített tojásfa díszíti, szépséges hímes tojásokkal.

Ehhez a következőkre lesz szükségünk: néhány zöld gally (orgona, bármilyen zöldellő faág, babarózsa, mandula, cseresznye, aranyeső, ki, mit talál), egy nagyobb váza, kavicsok, színes tojások pántlikára fűzve, egyéb díszek (kiscsibék, lepkék, virágok).

Tojásfaépítés lépésről lépésre

  1. Kiválasztunk egy nagyobb vázát. Az aljába kavicsot (esetleg homokot) töltünk, ebbe szúrjuk majd bele az ágakat, hogy formába rendezhessük őket (különben eldőlnének, könnyen elmozdulnának).
  2. Beletesszük a vázába az ágakat, szépen elrendezzük, akár egy fa koronáját, majd feltöltjük vízzel a vázát. Érdemes zöldellő, vagy virágos-zöld leveles ágakat választani – orgonabokorról, cseresznyefáról, mandulafáról. A babarózsa is szépséges, de hamar lehullik a virágok szirma, ezzel számolni kell.
  3. Minden egyes ágra felfüggesztünk hímes tojásokat, szépen elrendezve, lehetőleg szimmetrikusan, légiesen.
  4. Ha vannak apró díszeink, pl. kiscsibék, lepkék, madarak vagy virágok, ezeket is ültessük rá a virágos gallyakra, lehetőleg úgy, hogy természetes hatást keltsenek. Nem kell túlzsúfolni a tojásfát: a lényeg a zöldellő ágakon és a tojásokon van.
  5. Olyan helyre tegyük a vázát egy szép húsvéti terítővel, ahol a helyiség fő dísze lehet ezekben a napokban: a konyhaasztal közepére, vagy ha van nappalink, ott a dohányzóasztalra.
Húsvéti tojásfa a kertben

Ha van kertünk, odakint is készíthetünk tojásfát egy meglévő virágzó fán (pl. cseresznyén, mandulán). Fontos, hogy ez esetben nagyon ügyeljünk rá, hogy ne sértsük fel a fa ágait, rügyeit, friss hajtásait, és csak könnyű, kifújt vagy műanyag hímes tojásokat aggassunk rá.

A TikTok egyik legszebb tojásfaépítős videója itt tekinthető meg: KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Természetes segítség köhögésre – Házi szirupok, amik tényleg beválnak

2025. október 28. 07:10

Köhögéssel bajlódsz? Mutatunk négy klasszikus, magyar házi köhögésszirup-receptet, amelyek természetes úton segítik a gyógyulást.

Mi történik, ha nyersen eszünk homoktövist?

2025. október 26. 07:10

Vitaminban verhetetlen, de a nyers homoktövis íze próbára teszi az ízlelőbimbókat – mutatjuk, mire figyeljünk.

Készítsünk mennyei házi almalikőrt pár óra alatt!

2025. október 25. 16:10

Készítsünk házilag zamatos almalikőrt, ami nemcsak téli estékhez, de ajándéknak is tökéletes – pillanatok alatt elkészül!

Gyömbér szárítása otthon – gyorsan, egyszerűen, illatosan

2025. október 23. 15:10

Három otthoni gyömbérszárítási módszer, amivel fillérekből készíthetünk tartós, aromás fűszert.

Mi kerül a szentelőkosárba?

2021. április 4. 11:32

Mai napig emlékszem az első találkozásunkra. Egy barátnőm édesanyja hozta Miskolcról, ezt az addig ismeretlen ételt. Érdeklődésemre pedig, hogy mégis ez mi, a világ legtermészetesebb hangján a következőt válaszolta: ez bizony sárgatúró.

Húsvét 2025: tojástermelés és tojásfogyasztás trendjei

2025. április 18. 11:10

Az idei húsvéti szezonban megnyugtató az ellátás. A hazai termelők a szükségletek mintegy háromnegyedét fedezni tudják, a fennmaradó igényeket importból pótolják a kereskedők​.

Húsvéti sonka

2019. április 19. 06:37

Ha rajtam múlna, minden héten főznénk sonkát. Jó, hát lehet, hogy a tormát és a retket időnként lecserélném valami másra, de magát a sonkát szerintem nagyon nehezen tudnám megunni.

Ismerjük meg a hagyományos, magyar tojásdíszítési technikákat!

2022. április 16. 08:34

Mit jelent a berzselés? Milyen az azsúrozott tojás? Hogyan készülnek az írott remekművek, és hogyan karcolják, metszik a tojást? Ismerkedjünk meg ezekkel a csodálatos, hagyományos módszerekkel!