Állattenyésztés
Állattenyésztés

Kiemelt figyelmet fordít a kormány a sertéságazat támogatására

Kiemelt figyelmet fordít a kormány a sertéságazat támogatására

Agrofórum Online

A hagyományos, rég honosult állatfajtáink – mint a mangalica is – kiemelt tájvédelmi jelentőséggel bírnak, részét képezik a magyar tájnak, néprajzi hagyományok kötődnek hozzájuk, nemzeti identitásunk részei és Magyarország szimbólumai- mondta megnyitó beszédében Nagy István, a X. Budapesti Mangalica Fesztiválon. Ezeknek – mint nemzeti kincseinknek – az eredeti állapotukban történő megőrzése nemzeti érdek és állami feladat - tette hozzá.

A Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kijelentette a legtöbb védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági fajta helyzete stabilizálódott. A kormány továbbra is arra törekszik, hogy az őshonos állomány tovább növekedjen, a génmegőrzés magas színvonala fennmaradjon, és hogy az ezekből a fajtákból készített termékek és szolgáltatások megtalálják helyüket a hazai és külföldi piacokon.

Nagy István hangsúlyozta, a kormány kiemelt figyelmet fordít a sertéságazat támogatására, s bár az uniós szabályozás a nemzeti hatáskörben nyújtott támogatások körét nagyon behatárolja, a tárca az elmúlt időszakban számos jelentős intézkedést valósított meg. Megemlítette a 2015-től indult „Több munkahelyet a mezőgazdaságban” programot, melynek keretében a biztosított többletforrásoknak köszönhetően a sertéshízó állatjóléti támogatás keretösszege folyamatosan emelkedett, valamint a koca állatjóléti támogatás bevezetését. A 2012-ben elindult sertésstratégiáról elmondta, ennek keretében többek közt fejlesztési támogatást kapnak a sertéshús feldolgozók, átfogó kutatási és fejlesztési programok, széleskörű bel- és külpiaci marketing akciók indultak a hazai sertéshús, ezen belül kiemelten a mangalica népszerűsítésére.

A tárca és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete együttműködésének kezdetén a tenyészetek száma 180, a mangalicakocáké 7500 volt, ma már mintegy 250 tenyészet működik az országban, és a kocaállomány megközelíti a 10 ezret. Az ellenőrzött kocaállománnyal évente körülbelül 60 ezer hízót állítanak elő az országban, a termelők számára pedig biztos megélhetést jelent a mangalicatartás.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kettős mérce miatt hátrányba kerülhetnek a baromfipiacon az európai termelők

2024. május 18. 16:10

Az ágazatot komoly kihívás elé állítja a madárinfluenza, a járvány miatt kiszámíthatatlanabbá vált a termelés, valamint a kereskedelem.

Megelőzi a láb- és tőgyfertőzések kialakulását a Lely robotja

2024. május 14. 13:10

A robot emcsak megtisztítja a padozatot a trágyától, de el is szállítja azt a gyűjtőhelyre, hogy ott megfelelő kezelésben részesülhessen.

Idegenhonos ezüstkárászokat akartak a Tiszába telepíteni

2024. május 13. 09:10

Veszélyes inváziós halfajok telepítését tiltotta meg az Állami Halőri Szolgálat. Idegenhonos fajok élő vizekbe juttatása súlyos bírsággal jár.

A madárinfluenza „tejcseppfertőzéssel” terjedhet tehénről tehénre

2024. május 8. 10:10

A madárinfluenza (H5N1) vírus a szarvasmarhák között a fejőházakban, tejjel terjedhet. A pasztörizálás viszont biztos védelmet nyújt ellene.

Hal- és zöldségtermelés egyszerre - jön az intelligens akvapóniás rendszer

2021. április 24. 16:01

A halnevelés és növénytermesztés párhuzamos megvalósítása nagy kihívást jelent, megoldást hozhat a svédek intelligens vezérlőrendszere.

Az intenzív állattenyésztés közegészségügyi veszélyeket hordozhat

2020. június 13. 06:40

Az intenzív állattenyésztés tökéletes környezetet biztosíthat a kórokozók globális terjedéséhez a kereskedelmi hálózatokon keresztül.

Speciális állatállomással bővült a MATE Embrió-átültető Központja

2022. szeptember 20. 11:32

Speciális állatállomással bővült a MATE Kaposvári Campusán működő Embrió-átültető Központ.

Karám blog - a bemutatkozás

2018. február 12. 12:09

A legnagyobb hazai közösségi oldalon Karám-hírek néven néhányan már találkozhattak az írásaimmal, gondolataimmal, most azonban ezen a felületen induló blogom kapcsán először szeretnék bemutatkozni, Kedves Olvasók.