31℃ 17℃
június 4. Bulcsú, Kerény, Kerubin
Zöldség-Gyümölcs

Luxustermék lett az eper Japánban

Agrofórum Online

Az 50 éves Kuriszaka Maszafumi Tokusima megyében, Szanagoucsiban született és nevelkedett, majd hét évet töltött egy híres japán vállalatnál Oszakában. Azért dolgozott, hogy kitanulja a szakma minden csínját-bínját, majd otthon folytassa a családi epervállalkozást.

Most, 25 évvel később ő az első japán luxus-epertermékcsalád, a Sakura Momo Ichigo márka tulajdonosa és a Japán Mezőgazdasági Termesztők Szövetkezetében az eperrészleg vezetője.

„Vidám, piros, eper”

Amikor arról kérdezték Kuriszakát, hogy milyen szavakkal tudná leginkább jellemezni magát, így válaszolt.
„Az első kifejezés a vidám lenne. A második a piros, mert szenvedélyesen szeretem az epret. És végül az eper, mert úgy kell gondolkodnom, mintha én lennék az egyik eprem, hogy tudjam, szomjas-e vagy éppen fázik” – mondta Kuriszaka. Majd azt is elárulta, hogy annak idején azért hagyta ott a családi gazdaságot, mert úgy látta, gyenge lábakon áll.

„Kezdtem kételkedni a vállalkozás működésében. Ugyanakkor apám Momo Ichigo nevű szamócája iránt egyre nőtt a kereslet. Úgy gondoltam, itt az ideje, hogy tanuljak, fejlődjek, jobban beleássam magam a szakmába és továbbvigyem a családi vállalkozást. Ma már nagyon büszke vagyok az általunk termesztett eperre, és szeretném, ha a világon mindenki megismerné. Nem várom el, hogy 100-ból 100 ember szeresse, de olyan fajtát szeretnék termeszteni, amelyet 100-ból legalább 90 ember szeret.”

Marketing és minőség kéz a kézben

„A Sakura Momo Ichigo nevet a Szanagoucsin kívül máshol nem használhatják, mert mi voltunk az elsők az országban, akik törvényesen bejegyeztettük ezt a fajtát. Úttörők voltunk abban, hogy egy mezőgazdasági terméket, esetünkben az epret luxustermékké fejlesztettük, mint ahogy a divat világából kiemelkedett például a Louis Vuitton.”

Kurisaka azt is elárulta, hogy a sikert nem ingyen mérik, ő is keményen megdolgozik a luxustermékéért.

„Mindennap hajnali 4-kor kelek – mondta. – Először epret csomagolok, aztán reggel 7 óra körül reggelizem, általában helyben termesztett tengeri algát rizzsel. Ezután betakarítom a frissen érett epret és elszállítom. Általában este 6 óra körül végzek. Ezután este 9 óráig folytatom az eper csomagolását, és csak ezután fejezem be a munkát.” 

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9617664/japan-the-fewer-the-flowers-the-bigger-the-strawberry/

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Térképre raktuk a hazai szamócalelőhelyeket!

2020. május 4. 14:22

A szamóca a legkorábban érő, Magyarországon is termesztett gyümölcs. Fóliás termesztési körülmények között már akár április elejétől a fogyasztók rendelkezésére áll, a hazai termesztés főszezonja azonban május elejétől június közepéig tart.

Robotizált gazdálkodás, akár 95 százalékkal kevesebb víz felhasználásával

2023. október 22. 13:10

A világ folyamatosan növekvő élelmiszerigénye és a klímaváltozás egyre szükségesebbé teszi az újgenerációs, fenntartható mezőgazdasági megoldásokat. A legnagyobb kihívás, hogy a termelés kevesebb erőforrással, lehetőleg vegyszermentesen, mégis hatékonyabban történjen, akár mesterséges intelligenciával ellátott robotok segítségével. Erre ad példát egy csehországi innováció.

Hétvégétől már kapható lesz a magyar szamóca

2020. április 21. 14:16

A friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető az importált, még koraéretten leszedett és több ezer kilométerről ideérkező importtól.

A holland epertermesztők napkollektoros kazánokkal fűthetik üvegházaikat

2022. november 28. 10:09

Kok Aardbeien reméli, hogy a héten megkezdheti az újonnan telepített napkollektoros fűtőberendezés használatát. Kicsit később, mint tervezték, de még éppen idejében, mielőtt az időjárás igazán rosszra fordulna.