31℃ 15℃
június 21. Alajos, Leila
Zöldség

Fűszer, zöldség vagy gyógynövény? – Gumós vagy édeskömény termesztése

Agrofórum Online

Ritkának számító kerti növény: elsősorban géncentruma környékén, a Földközi-tengert szegélyező országokban fogyasztják és termesztik a gumós vagy, ahogy még nálunk is ismerik az édesköményt.

A rómaiak és a görögök mint gyógynövényt fogyasztották torok- és gyomorbántalmak ellen, de különleges, intenzív ánizsos íze miatt salátának is használták. A középkorban nincs termesztéséről tudomásunk, viszont a XVII. századi Franciaországban, a „Napkirály” idejéből mint különleges ételről beszámolnak krónikások, majd ismét majd feledésbe merült.

Napjainkban ánizsos íze miatt a cukrásziparban és a szesziparban likőrök ízesítésére is alkalmazzák. A gazdasági értelemben vett termése, azaz a fogyasztható része botanikai értelemben a megvastagodott levél alap, amit a termesztésben általában gumónak neveznek.

Az ernyős virágzatúak (Apiaceae) családjába tartozik, amelybe a kaprot és a zellert is soroljuk. Évelő növény, amit egyévesként termesztünk.

Helyre vetett édeskömény mélyre hatoló, de vékonyabb gyökeret fejleszt, szemben a palántaként ültetett termesztési változattal, ahol sekélyebb, intenzívebben elágazó vastagabb gyökerek képződnek.

Levelei vékonyak, szárnyasan összetettek, enyhén szeldeltek, virágzata, mint a kaporé összetett ernyőszerű, termése hosszúkás ikerkaszat, ezermagtömege 4-6 gramm, magas olajtartalmából is adódóan nagyon rosszul csírázik.

Bár hazai termesztésével kapcsolatosan folytak kísérletek és voltak értékesítéssel kapcsolatos próbálkozások is, de áru céljából történő termesztésére mégsem került sor. Nagy, nemzetközi élelmiszer-kereskedelmi láncok zöldséges polcain gyakran látható a 10-15 cm széles, húsos, illatos, tojásszerűen gömbölyded vagy lapított termései (1. kép). A növény többi részét, így a leveleit tálak díszítésére és mártások ízesítésére is használják (2. kép).

1. kép: Az édeskömény gazdasági értelemben vett termése, a fogyasztható része a gumó (fotó: Hodossi-Cserni)
2. kép: Az édeskömény dekoratív leveleit tálak díszítésére is használják (fotó: Hodossi-Cserni)

Környezeti igénye

Bár a humuszban gazdag, jó szerkezetű talajokon jobban fejlődik, de szinte mindenütt megterem, leszámítva a szélsőségesen kötött és szikes talajokat. Tápanyagok közül főleg nitrogént és káliumot igényel.

Melegkedvelő növény, hőmérsékleti optimuma 19-20 °C, ezért május eleje, közepe előtt nem érdemes ültetni, vetése április végétől lehetséges. Sok fényt igényel, árnyékot nem tűri. Vízigénye nagy, a húsos, nedvdús terméseit csak öntözött körülmények között képes kifejleszteni.

Szaporítása

Termeszthető magvetéssel és palántáról is. Tekintettel arra, hogy palánta előállításával nálunk nem foglalkoznak, házikertekben a helyrevetéses termesztés marad. Nyári fogyasztásra ilyenkor, április végén, május közepén vethető, az őszi felhasználásra (októberre) szánt édesköményt nyár közepén, július elején kell elvetni, és ennek megfelelően kell a fajtákat is megválasztani.

40-45 cm-es sortávolságra kell vetni, kelést követően kb. 15 cm-re kell kiegyelni, optimális növénysűrűség a tavaszi vetésű fajtáknál 10-12, a nyári szaporításúaknál 12-14 növény/m2.

100 m2 esetén 25-30 gramm magigénnyel lehet kalkulálni, ami jóval több, mint amennyi a jelzett növényszám alapján számolható lenne, de rossz csírázása miatt nagy rátartást kell a helyrevetést végezni. Vetésmélység 2-3 cm, túl mélyre történő magelhelyezés rosszabb csírázást, a magok elfekvését eredményezheti.

Ápolási munkák

Vetést követően, különösen nyári szaporítás esetén folyamatosan kell kis vízadagokkal öntözni, a jobb kelés érdekében magágyat egyenletesen nedvesen szükséges tartani.

Kelést követően, kb. 2-3 hét után, ritkítással kell a kívánt tőszámot beállítani.

Lassan, vontatottan indul fejlődésnek, ebből adódóan kezdetben rendszeresen kell kapálni, a sorokat horolni. Két hónapos korra viszont akkora lombozatot fejleszt, hogy a kelő gyomnövények az árnyékolás következtében elpusztulnak.

Vízigénye a lombozat fejlődésével arányosan növekszik, a tenyészidő közepétől – megközelítőleg 50 nap után – mint a paprika, legalább heti kétszeri vízutánpótlást is igényel.

Közepes tápanyag-ellátottságú, középkötött talajon kétszeri, homokon – számolva a tápanyag-kimosódással is – háromszor kell fejtrágyázni. Mindenekelőtt a lombképzéshez felhasznált nitrogént kell a gumóképződés kezdetén pótolni. A fejtrágyának ajánlott, jól oldódó komplexekből 2-3 dkg/m2 mennyiséget adjunk egy-egy alkalommal.

Töltögetése, annak érdekében, hogy világosabbak (fehérek) legyenek a gumók, igazán nem indokolt, a színárnyalat elsősorban a választott fajtától függ.

Szedés, betakarítás

A tavasszal elvetett édeskömény gumói július végére, augusztus elejére, az őszi fogyasztásra, nyáron vetetteké októberre ad szedhető, 20-40 dkg-os terméseket. Négyzetméterenként 2-3 kg terméssel lehet számolni. Értékesítés esetén, a gumón a leveleket 10-15 cm-es hosszúságú csonkig visszavágjuk.

Hűtött körülmények között (~0 °C-on, magas páratartalom esetén) 2-4 hétig jó minőségben tárolható.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Cukkini nevelése cserépben: sikeres termesztés akár a balkonon is

2025. június 16. 08:10

Nincs kertje, de imádja a friss cukkinit? Mutatjuk, hogyan termeszthet bőségesen a balkonon vagy egy napos teraszon – edényben is!

Hogyan neveljünk articsókát otthon? - Teljes útmutató

2025. június 9. 11:10

Napos fekvés, jó talaj és megfelelő gondozás – ha ezeket biztosítja, az articsóka bőséges terméssel hálálja meg a törődést.

Az étkezési paprika ökológiai igényei

2025. június 6. 08:10

A paprika sikeres termesztése a fény, a hőmérséklet, a víz és a tápanyagok pontos összehangolásán múlik – különösen hajtatásban.

A tárolás fejlesztése: nagy lépés az önellátás útján! + videó

2025. június 3. 16:10

A tárolást igénylő zöldségek, gyümölcsök posztharveszt folyamatainak megtámogatásával nagyot léphetnénk előre az önellátás útján. Videoriportunkban Apáti Ferenc, a FruitVeb elnöke osztja meg velünk gondolatait.

Legyen saját fűszerkertünk - 4. rész

2019. május 29. 12:52

Hol nevelhetjük házikertünkben sikeresen a bazsalikomot, a citromfüvet és a mentát? Mi a különlegessége ezeknek a fenséges illatú növényeknek, és milyen ínyencségek ízesíthetők ezekkel a fűszernövényekkel?

Szaporítható most még a málna?

2022. november 4. 04:37

Szomszédom kertjében nagy gyümölcsfű, finom málna terem, tudnám most valahogy szaporítani?

Fukszia teleltetése hogyan történik?

2022. december 28. 11:36

Amikor jön a tél és a hideg, rögtön kérdés lesz: hogyan teleltessük a fuksziát?

Mindent a rebarbaráról

2025. március 11. 05:40

Hogyan termeszthető eredményesen, és miként készíthetjük el a rebarbarát?