Zöldség-Gyümölcs

Új eljárással előre jelezhető, ha tárolás során foltossá válik az alma

Agrofórum Online

Bár az alma arról híres, hogy az orvost távol tartja, néha maga is megbetegedhet. Az egyik ilyen rendellenesség az úgynevezett napperzselés, amelynek során a tűző nap károsítja a termést.

A napperzselés hatása betakarításkor általában még nem látszik, csak hetekkel vagy hónapokkal később jelentkezik, amikor a gyümölcs végigmegy a hűtőházi láncon, és a héja elkezd megfeketedni. Bár az érintett alma még ehető, a fogyasztók nem vásárolják meg a külseje miatt, ami jelentős éves veszteséget okoz az almatermelőknek és komoly problémát jelent az élelmiszerrendszerben.

Még a foltosodás előtt a polcokra kerülhet az alma

A Washington Állami Egyetem munkatársaival közösen David Rudell növényfiziológus újszerű technikát dolgozott ki a probléma megoldására. A csoport hiperspektrális képalkotást használt annak megállapítására, hogy a betakarítás idején mely almáknál áll fenn a veszélye a napperzselés okozta foltosság kialakulásának.

A képalkotó eljárás során a gyümölcsöt olyan érzékelőkkel tapogatják le, amelyek képesek észlelni a természetes vegyi anyagok szintjéhez kapcsolódó elektromágneses jeleket. Ezek jelzik, hogy a héj egyes részein nagyobb valószínűséggel alakul ki a betegség. Ez a technológia 95%-os pontossággal azonosította a megperzselt almákat a betakarításkor, jóval azelőtt, hogy a károsodás emberi szemmel láthatóvá vált volna.

Csökken a pazarlás, nő a kereskedő bevétele

Azáltal, hogy a termelők ily módon azonosíthatják és eltávolíthatják a megperzselődött almákat a többi közül, még az elszíneződés megjelenése előtt forgalomba hozhatják azokat, elkerülve ezzel az élelmiszer-veszteséget és a bevételkiesést. A kutatók arra számítanak, hogy a technológiájuk zökkenőmentesen integrálható a már meglévő válogatósorokba a szántóföldeken vagy a kereskedelmi létesítményekben, csökkentve ezzel a bevezetéssel járó költségeket. Azzal, hogy a termelők eszközparkját egészítené ki, jelentős lépést tennének előre a képalkotási eljárás iparági felhasználása terén.

„A hiperspektrális képalkotás nem újdonság a válogatási folyamatban, de amit mi itt másképp csinálunk, az az, hogy valójában olyasmit jósolunk meg, ami még meg sem történt – magyarázta Rudell. – Olyan kémiai változásokat keresünk, amelyek a rendellenességek kialakulásának kockázatát mutatják. Ez tulajdonképpen transzlációs biológia” – tette hozzá. Ezzel arra utalt, hogy a kutatási eredményeket olyan gyakorlati eszközökké alakítják át, amelyeket az alma- és körtetermelők a mindennapi munkájuk során használhatnak. „Ez hatalmas lépés a mezőgazdaságban: olyasmi alapján szortírozzuk a termést, amit nem láthatunk előre.”

Ennek az előretekintő tudásnak az értéke valószínűleg csak növekedni fog, mivel az éghajlatváltozással járó növekvő hőség és aszály fokozza a napperzselés kockázatát. A kutatók arra számítanak, hogy technológiájukat a gyümölcsök más típusú hibáinak előrejelzésére is fel lehet majd használni. A gazdákat és a fogyasztókat egyaránt megóvják a további élelmiszer-veszteségtől, és egy kicsit stabilabbá teszik e népszerű gyümölcs kínálatát.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9626550/peeling-away-a-cause-of-food-loss/

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogy a bio tényleg bio legyen: ellenőrizzük a minősítést!

2024. október 10. 12:10

Minden biotermelőnek rendelkeznie kell hivatalos minősítést igazoló okmánnyal. Aki ezt meg tudja mutatni, annak a termékében megbízhatunk.

Ne hagyjuk a gyümölcsöt a földön!

2024. október 10. 09:40

A már emberi fogyasztásra alkalmatlan gyümölcsben található szerves anyag remekül komposztálható, de néhány állat is szívesen csemegéz belőle.

Mi is termeszthetünk pak choit, sőt, el is tehetjük télire

2024. október 6. 08:10

A pak choi vagy bordáskel egy izgalmas leveleszöldség-alternatíva, amelyet érdemes megkóstolni, sőt, a termesztése is egyszerű.

Mihez kezdjünk a megmaradt sütőtökmagokkal?

2024. október 4. 14:40

A sütőtök húsát ezerféleképpen hasznosíthatjuk, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a mag is fogyasztható, és extra egészséges.

4,6 millió tonnás exportnál tartanak az ukránok a szezonban

2021. augusztus 18. 06:43

Ukrajna 2021-ben mintegy 76 millió tonna gabona betakarítását tervezi, szemben a 2020-as 65 millió tonnával.

Rettegsz a farkaspókoktól? Akkor ne menj el áfonyaszedőnek!

2024. január 4. 07:10

Tudtad, hogy a vörös áfonya betakarításakor több száz farkaspók szalad végig a víz tetején ringatózó gyümölcsökön és – jobb híján – a gyümölcsöt betakarító emberekre másznak fel?

Folyamatos a kajszi betakarítása - jó termésre számítanak a termesztők

2019. június 28. 12:03

A gyümölcsöt sokféleképpen lehet felhasználni, a friss fogyasztástól a fagyasztáson át a befőzésig.

Egyelőre várakozáson aluli a kukorica Békésben, gond van a napraforgó minőségével is

2023. szeptember 19. 10:10

Békésben levágták a kukorica tizedét, az 5,7 t/ha átlaghozam eddig elmarad a várakozásoktól. A napraforgó-betakarításnál már a hajrában járnak, ott pedig az olajtartalommal vannak gondok.