Növénytermesztés

Május 25. – A nap, amikor minden a tritikáléról szól Szarvason

Agrofórum Online

A Gabonakutató Nonprofit Kft. (Szeged), a Kruppa-Mag Kft. (Kisvárda), a Mezőmag Kft. (Szarvas) és a SZIE GAEK Tessedik Campus (Szarvas) közös rendezvényt tart 2017. május 25-én, a szarvasi campuson. A szakmai tanácskozás előadásainak fókuszában a tritikále takarmány célú zöldhasznosítása áll.  Ezt egészíti ki a Mezőmag Kft. területén lévő tritikále fajtabemutató és agrotechnikai kísérlet megtekintése.

 

III. Országos Tritikále Nap
Fókuszban: a tritikále zöldhasznosítása

Időpont: 2017. május 25. (csütörtök)
Helyszín: Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar
Tessedik Campus Szarvas, Tessedik terem (Szarvas, Szabadság út 1-3)

A rendezvény szervezői: Gabonakutató Nonprofit Kft. Szeged, Kruppa-Mag Kft. Kisvárda, Mezőmag Kft. Szarvas, SZIE GAEK, Tessedik Campus, Szarvas

Program:

Levezető elnök: Dr. Futó Zoltán mb. dékán SZIE GAEK

09.30 Regisztráció (kávé, ásványvíz, pogácsa)
10.00 Köszöntő – Dr. Futó Zoltán mb. dékán, SZIE GAEK
10.05 A tritikále termesztés biológiai alapjai – Lukács József elnökhelyettes, igazgató – Nébih
10.20 Gabonaszilázsok és a tritikáléban rejlő lehetőségek – Dr. Orosz Szilvia c. egyetemi docens, takarmányozási igazgató – Állattenyésztési és Teljesítményvizsgáló Kft.
10.40 A tritikále nemesítés irányai és eredményei a Gabonakutatóban – Dr. Bóna Lajos igazgató, vezető nemesítő – Gabonakutató Kft., Szeged
11.00 Szünet (Szögedi rozsbuza és Hungaro durumrozs kóstolás)
11.20 A Kruppa-Mag Kft. fajtái a hazai szilázs előállításban – Dr. Kruppa József c. egyetemi tanár, ügyvezető – Kruppa-Mag Kft., Kisvárda
11.40 Felkért hozzászólók: Dr. Hoffmann Richárd egyetemi adjunktus – Kaposvári Egyetem, Iván Ferenc takarmányozási szakmérnök – EV szaktanácsadó,
11.55 Kérdések, hozzászólások
12.10 Amit a Mezőmag Kft.- ről tudni illik – Gazsó János ügyvezető – Mezőmag Kft., Szarvas
12.20 Utazás a fajtabemutató helyszínére saját gépkocsikkal (Szarvas, Orosházi út mellett – a Mezőmag Kft. területére)
12.40 Fajtabemutató és agrotechnika kísérlet – Ifj. Kruppa J., Futó Z., Bóna L., Kruppa J.
14.10 Ebéd (Régimódi étterem, Szarvas, Orosházi út mellett)

Részvételi szándékát kérjük, küldje el mindkét e-mail címre: szandra.purgel@gabonakutato.hu és kruppamag@kruppamag.hu

Szeretettel várjuk rendezvényünkre!

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Minőségi bála: szívvel-lélekkel-tapasztalattal + videó

2025. augusztus 5. 16:10

Komjáthi Gábor hazánk legnívósabb lovardáit, és egyik legszínvonalasabb tejelő tehenészetét látja el bálákkal, és garanciát is vállal.

Tengeri sünnel turbózzák a zöldséget – hihetetlen, de működik!

2025. július 30. 16:10

Tengeri sünből készül az új „csodatrágya”, ami látványosan serkenti a saláták növekedését – laboreredmények is igazolják a hatását.

Kendertermesztők, figyelem: az EU most igazán zöld utat ad

2025. július 26. 08:10

Az EU 2028-tól a haszonnövény-kender teljes növényi részét agrártermékké minősítené, és ezzel egyidejűleg támogathatóvá tenné a virágzatot is.

Miért nem jó ötlet újravetni a lucernát ugyanarra a földre?

2025. július 25. 08:10

A lucerna képes gátolni saját magvainak csírázását és fejlődését. Az önmérgezés komoly kockázatot jelent az újravetés során.

Egészségtől és erőtől duzzadó kalászosok - aszályban is

2020. július 10. 18:43

Május végén egészen pompás képet mutatott az Isterra Magyarország Kft. kalászos fajtasora Kenderes határában.

A sárgarozsda idei fellépéséről

2023. május 15. 05:37

A búza, durum és a pelyvás búzafélék (tönköly, tönke, alakor) számára az idei esztendő ismét hozott egy régi – új problémát, a sárgarozsda megjelenését.

A Gabonakutató 2021-es fajtakínálata rendkívül impozáns

2021. június 30. 04:35

A GK kalászos fajtaválasztéka széles körű: kenyérbúza mellett durum- és tönkölybúza, tritikálé, árpa és zab fajták teszik teljessé a kínálatot.

Új kalászosaink is bírják a gyűrődést

2022. augusztus 2. 08:36

Azoknak, akiknek a nagy termés mellett fontos a stressztűrés is.