Életmód

Fotoszintetizáló és használat után lebomló bioruhákat állítottak elő

Agrofórum Online

Roya Aghighi, a kanadai-iráni divattervező olyan ruhákat készített algákból, amelyek a szén-dioxidot fotoszintézis útján oxigénné alakítják.

A Biogarmentry márkanevet kapó ruhák bizonyítékul szolgálnak arra, hogy az élő, fotoszintetizáló sejtek felhasználásával készült textíliák koncepciója a gyakorlatban is működhet. A projekt a Dezeen Awards 2019-es díjátadóján a fenntartható dizájn kategóriában szerepelt a jelöltek között.

Élő növényi sejtek az anyagban

A British Colombia Egyetem (UBC) és az Emily Carr Egyetem közötti együttműködés keretében Aghighi biológiai textíliái olyan élő organizmusokat tartalmaznak, amelyek a szén-dioxidot oxigénné alakítva lélegeznek.

 A textilnek az a tulajdonsága, hogy élő sejteket tartalmaz, megváltoztatja a felhasználók ruházatukhoz való viszonyát. A fogyasztásorientált viselkedésünket, amely kollektív szokásává vált a jóléti államokban élőknek, a fenntartható jövő kialakítása felé mozdítja el” – mondta Aghighi.

A Biogarmentry szövetének előállításához a Chlamydomonas reinhardtiit, egy egysejtű zöldalgafajt fonnak össze nanopolimerekkel. A vászonszerű érzetet adó végeredmény az első olyan élő és fotoszintetizáló, nem szőtt textília, amelyet létrehoztak.

Mosás helyett ápolás

A ruhák viselőinek úgy kell gondoskodniuk ruhadarabjaikról, mint egy növényről, hogy életben tartsák őket, ahelyett hogy a szintetikus ruhákat hordva környezetpusztító gyakorlatot folytatnának, és azokat néhány használat után kidobnák. A bioruházat a napfény hatására aktiválódik. Ahelyett, hogy kimosná a ruháit, a tulajdonosnak csak hetente egyszer vízzel kell bepermeteznie őket.

Azáltal, hogy a textíliák életre kelnek, a felhasználók érzelmi kötődést alakíthatnak ki a ruháikkal – magyarázta Aghighi. – Mivel az élő és fotoszintetizáló textil életciklusa közvetlenül attól függ, hogyan gondoskodnak róla, a ruhák gondozása a rendszer egyik kulcsfontosságú részeként ismét előtérbe kerülhet.”

A ruhák azáltal, hogy a szén-dioxidot oxigénné alakítják, a viselőjük közvetlen környezetére is jó hatással vannak, és tömegesen viselve segíthetnek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében. Miután a tulajdonosa elhasználta a ruháját, azt komposztálással tudja megsemmisíteni. Jelenleg a speciális textil körülbelül egy hónapig marad életképes, de ez az időtartam megfelelő ápolás esetén meghosszabbítható.

A Biogarmentry megvalósíthatósági tanulmánya az UBC Advanced Materials and Process Engineering Laboratory és a Botanikai Laboratórium közös vállalkozása volt. Aghighi jelenleg a hollandiai Material Experience Lab rezidens tervezője. A biológiai alapú gyártással kapcsolatos egyéb tervei közé tartozik a gombából készült fejhallgató és az algákból készült élelmiszer-csomagolás.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A tyúkhúr finom és tápláló, kóstolja meg Ön is!

2024. szeptember 15. 14:10

Bár rendkívül rossz hírnévnek örvend és a világ nagy része gyomnak tekinti, a tyúkhúr egészségesebb és hasznosabb növény, mint gondolnánk.

Veszélyben vannak a fecskék – apró segítség is életeket menthet!

2024. szeptember 15. 10:10

A hidegre és esősre fordult időjárás miatt a költözőben lévő fecskék kihűlnek, ráadásul nem találnak maguknak élelmet. Így segíthetünk nekik.

A tojást sütve vagy főzve egészségesebb elfogyasztani?

2024. szeptember 12. 09:10

A sütéssel pluszzsiradékot viszünk be a szervezetünkbe, és ha például egy rántotta elkészítéséhez sertészsírt használunk, azzal éppen nem teszünk jót magunknak.

Lépésről lépésre: tartósítás nagy nyomású befőzőedényben

2024. szeptember 8. 14:10

Ha alacsony savtartalmú termést szeretne tartósítani, a nagy nyomású befőzőedényben erre is lehetőség van. Kövesse az alábbi egyszerű lépéseket!

Hitek és tévhitek a biotermékekről

2019. augusztus 8. 04:37

Mitől lesz bio a bio? Mi a pontos megnevezése? Árulhatom-e a piacon a kezeletlen paradicsomomat? Csak néhány kérdés, amit nap, mint nap hallhatunk a biotermékekkel kapcsolatban.

Mit hozott a tavalyi év az ökológiai mezőgazdaságnak?

2023. január 10. 10:34

Így értékeli a 2022-es évet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet.

Nagy-Somló: az egész borvidék a bio útra lép

2019. március 21. 11:17

A Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége döntött: 2023-tól a teljes borvidék áttér ökológiai művelésre.

Batátát a kertekbe! II. rész

2019. január 17. 05:38

A batátát nagy sor- és tőtávolságra ültetik, a kezdeti felgyomosodása igen jelentős lehet. Bár később, a hatalmas lombtömegének köszönhetően jó gyomelnyomó, a gyomprobléma megoldására érdemes agroszövetet használni. Homokos talajon termelt batátáról tövenként 1,5-2,5 kg termést takarítanak be, ahol az átlag gumóméret 200-600 g.