Életmód, gasztronómia

Fotoszintetizáló és használat után lebomló bioruhákat állítottak elő

Agrofórum Online

Roya Aghighi, a kanadai-iráni divattervező olyan ruhákat készített algákból, amelyek a szén-dioxidot fotoszintézis útján oxigénné alakítják.

A Biogarmentry márkanevet kapó ruhák bizonyítékul szolgálnak arra, hogy az élő, fotoszintetizáló sejtek felhasználásával készült textíliák koncepciója a gyakorlatban is működhet. A projekt a Dezeen Awards 2019-es díjátadóján a fenntartható dizájn kategóriában szerepelt a jelöltek között.

Élő növényi sejtek az anyagban

A British Colombia Egyetem (UBC) és az Emily Carr Egyetem közötti együttműködés keretében Aghighi biológiai textíliái olyan élő organizmusokat tartalmaznak, amelyek a szén-dioxidot oxigénné alakítva lélegeznek.

 A textilnek az a tulajdonsága, hogy élő sejteket tartalmaz, megváltoztatja a felhasználók ruházatukhoz való viszonyát. A fogyasztásorientált viselkedésünket, amely kollektív szokásává vált a jóléti államokban élőknek, a fenntartható jövő kialakítása felé mozdítja el” – mondta Aghighi.

A Biogarmentry szövetének előállításához a Chlamydomonas reinhardtiit, egy egysejtű zöldalgafajt fonnak össze nanopolimerekkel. A vászonszerű érzetet adó végeredmény az első olyan élő és fotoszintetizáló, nem szőtt textília, amelyet létrehoztak.

Mosás helyett ápolás

A ruhák viselőinek úgy kell gondoskodniuk ruhadarabjaikról, mint egy növényről, hogy életben tartsák őket, ahelyett hogy a szintetikus ruhákat hordva környezetpusztító gyakorlatot folytatnának, és azokat néhány használat után kidobnák. A bioruházat a napfény hatására aktiválódik. Ahelyett, hogy kimosná a ruháit, a tulajdonosnak csak hetente egyszer vízzel kell bepermeteznie őket.

Azáltal, hogy a textíliák életre kelnek, a felhasználók érzelmi kötődést alakíthatnak ki a ruháikkal – magyarázta Aghighi. – Mivel az élő és fotoszintetizáló textil életciklusa közvetlenül attól függ, hogyan gondoskodnak róla, a ruhák gondozása a rendszer egyik kulcsfontosságú részeként ismét előtérbe kerülhet.”

A ruhák azáltal, hogy a szén-dioxidot oxigénné alakítják, a viselőjük közvetlen környezetére is jó hatással vannak, és tömegesen viselve segíthetnek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében. Miután a tulajdonosa elhasználta a ruháját, azt komposztálással tudja megsemmisíteni. Jelenleg a speciális textil körülbelül egy hónapig marad életképes, de ez az időtartam megfelelő ápolás esetén meghosszabbítható.

A Biogarmentry megvalósíthatósági tanulmánya az UBC Advanced Materials and Process Engineering Laboratory és a Botanikai Laboratórium közös vállalkozása volt. Aghighi jelenleg a hollandiai Material Experience Lab rezidens tervezője. A biológiai alapú gyártással kapcsolatos egyéb tervei közé tartozik a gombából készült fejhallgató és az algákból készült élelmiszer-csomagolás.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Komposztálhatunk télen is, ha betartjuk ezeket az alapvető szabályokat

2025. november 23. 09:10

A szerves hulladék „eltüntetésének” megfelelő módszere a komposztálás. Ezt mindenki a meleg időhöz köti, pedig télen sem kell lemondanunk róla.

5 gyógynövény, ami füstölve csodát tesz

2025. november 22. 07:10

Ezek a növények füstölve tisztítják a teret, segítik a relaxációt és bizonyítottan befolyásolják a hangulatot.

Ezeket a sütőtök recepteket kár lenne kihagyni!

2025. november 21. 14:10

Három olyan receptet gyűjtöttünk össze, amelyeket mi is szívesen teszünk el télire: egy élénk, édes-savanykás gyömbéres befőttet, egy napfényes aromájú lekvárt és egy karakteres chutney-t.

Éhségcsillapítás magyar alapanyagokkal – mi működik valójában?

2025. november 19. 07:10

A magyar konyha is bőven kínál olyan ételeket, amelyek hosszan csillapítják az éhséget, ha okosan választunk a hazai alapanyagok közül.

Betekintés a bio partnerségbe - I. rész

2020. november 17. 09:39

Egy korábbi cikkemben összegyűjtöttem néhány olyan gondolatot, amely évtizedek során alakult ki az emberekben a bio termékekről. Igen nehéz kitörni a sztereotípiákból, de bízom abban, hogy tavaly óta sikerült az olvasóközönség véleményét átformálni, de abban méginkább, hogy a téma alanyai megcáfolják a negatív berögződést.

Egészségesebb a bio zöldség-gyümölcs, mint a nem bio?

2024. június 11. 07:10

Egy magyar kutatás éppen erre, a biotermékek egészséges mivoltának kérdésére kereste – és meg is adta – a választ.

Rovarparazita fonálférgek: Az ellenségem ellensége a barátom – avagy a betelepíthető hasznos szervezetek (I. rész)

2018. április 19. 06:21

Az ökológiai gazdálkodás szépsége és egyben kihívása abban rejlik, hogy a rendelkezésre álló növényvédőszerek palettája igen szűkös.

Meglepő új kedvencek születtek a bio fűszernövények között

2024. február 20. 15:10

Egyelőre a friss bio fűszernövények iránti kereslet meghaladja a kínálatot. A nappalok rövidebbek, és a tél lassan halad előre. A kaliforniai termesztők alig várják február közepét, amikor az alapvető és a különleges bio fűszernövényeknek köszönhetően meredeken elkezd felfelé ívelni a kínálati oldal.