Időjárás

Háromnegyedével nőtt a jégesők száma: extrém időjárás veszélyezteti az európai mezőgazdaságot

Agrofórum Online

A szélsőséges időjárás okozta természeti csapások gyakorisága Európában, beleértve az Egyesült Királyságot is, jelentősen megnőtt: az elmúlt két évben közel 50%-kal több ilyen káresemény fordult elő, mint a korábbi években.

Ez az eszkalálódás a kontinens mezőgazdaságára nézve súlyos következményekkel jár. Az Egyesült Királyság mezőgazdasági ágazata, amely már most is az éghajlati változások okozta kihívásokkal küszködik, bizonytalan jövő elé néz.

A skót mezőgazdaság 2018-ban több mint 161 millió fontot meghaladó veszteséget szenvedett el a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt. Ez a tendencia rávilágít arra, hogy az ágazatnak sürgősen alkalmazkodnia kell a megváltozott körülményekhez.

Két év alatt 48%-kal nőtt a szélsőséges időjárási események száma

Egy új tanulmány rávilágít az egyre súlyosbodó válságra és arra, hogy a 2022 februárját megelőző évtől kezdve egészen 2024 februárjáig 48%-kal növekedett a szélsőséges időjárási események száma. A tanulmány szerint ugyanebben az időszakban a jelentős jégesők száma 72%-kal emelkedett.

A szerzők rámutattak arra, hogy a vállalkozásoknak robusztus kockázatkezeléssel és az ellátási források diverzifikálásával fel kell készülniük a jövőben várható eseményekre.

Hogyan enyhíthetők a negatív hatások?

A szélsőséges időjárás azonban nemcsak az élelmiszer-ellátási láncokat zavarja meg, de az európai és globális élelmiszer-termelésre is hatással van, ami élelmiszerhiányhoz és áremelkedéshez vezet. Egyetlen jégeső például 40 millió euró értékű kárt okozott a termésben a spanyolországi Valencia régióban. Olaszország, amely az EU rizstermelésének felét adja, 2023-ban jelentős hiányt szenvedett az aszályok és áradások miatt, ami az észak-európai burgonyatermelést is érintette.

A kutatók azt tanácsolják, hogy a termesztők vizsgálják meg az olyan lehetőségeket, amelyekkel enyhíthetik az éghajlati katasztrófák hatásait. Ilyenek például az előre hozott betakarítás és az olyan védőanyagok használata, mint a jégesőnek ellenálló hálók vagy a többrétegű alagutak. Ezek az intézkedések kulcsfontosságúak az élelmiszer-ellátás stabilitásának biztosításához az egyre kiszámíthatatlanabbá váló globális éghajlati viszonyok közepette.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az árvíz okozta mezőgazdasági károk még nem értékelhetők

2024. szeptember 19. 16:10

Ausztriában az áradások a gazdák földjeit is súlyosan érintették. A területen okozott károkat csak az árvíz elvonulása után lehet megítélni.

Időjárási anomáliák: mi hoz télen La Niña, a kislány?

2024. szeptember 18. 09:40

A kutatók szerint véget ért az El Niño, és váratlan gyorsasággal egy újabb La Niña jelenség jöhet létre. Hogyan alakul a hatására a téli időjárás?

Rendkívüli intézkedések az árvíz miatt

2024. szeptember 17. 13:10

A Pilisi Parkerdő felkészült arra, hogy a közutak lezárása esetén erdészeti útjait az árvíz miatt elzárt települések vészhelyzeti ellátását biztosító járművek számára járhatóvá tegye.

Elkezdődött: teljes káoszra számítanak az eső, a hó és a viharos szelek miatt Ausztriában

2024. szeptember 13. 12:27

Halasszák el a nem sürgős autós utazásokat – ezt a baljóslatú felhívást tették közzé pénteken Ausztriában.

A gabonavetések 28 százalékával végeztek Ukrajnában

2021. április 24. 12:01

A teljes gabonaterület várhatóan összesen 15,5 millió hektár lesz az idén Ukrajnában, beleértve 7,6 millió hektár tavaszi gabonát.

Kevesebb búza lesz?

2019. június 27. 07:41

A szélsőséges időjárás miatt az előzetes becslések alapján várt 5 millió tonna búza helyett akár 20 százalékkal is kevesebbet takaríthatnak be a gazdák – nyilatkozta a Népszavának a GOSZ tiszteletbeli elnöke. A kukorica egyelőre jól bírta az idei időjárási viszontagságokat, s jókor jött neki az eső is.

Agrometeorológia - Lassan, de biztosan hosszabbodnak a nappalok

2018. december 25. 20:28

Az északnyugat felől érkező hűvösebb, illetve enyhébb légtömegek nagy sebességgel és gyakran váltják majd egymást, így szeles időben lesz részünk.

Olaszországban aszály miatti válsághelyzetet rendeltek el

2022. június 22. 12:06

Az agrárrégiónak számító Emilia Romagna elsőként hirdetett vészhelyzetet.