Bulvár

Ennyi éves a világ legidősebb fája, amelynek titokban tartják az élőhelyét

Agrofórum Online

A világ legidősebb élőlénye, a Matuzsálem-fa óvatos becslések szerint is megközelítőleg 4800 éves.

Ez a fa egy simatűjű szálkásfenyő (Pinus longaeva), amely az Amerikai Egyesült Államokban, a kelet-kaliforniai Fehér-hegységben él. A fa pontos helyét – önnön védelme és a károkozás elkerülése érdekében – az Amerikai Erdészeti Szolgálat titokban tartja, így csak megközelítőleg lehet tudni, hogy nagyjából merre található.

A fa pontos korát 1957-ben Edmund Schulman határozta meg, aki egy évvel a felfedezése után, igen korán, mindössze 50 évesen hunyt el.

A Matuzsálem-fa ékes bizonyítéka annak, hogy ez a fenyőfajta a sajátos genetikai állományának köszönhetően képes túlélni mindenfajta éghajlatváltozást, szárazságot, kemény telet. A fa évgyűrűiből a tudósok nagyon sokat megtudtak az elmúlt évezredek klímaváltozásairól, így az is kiderült, milyen szélsőséges időjárási körülményeket élt túl a Matuzsálem-fa.

A Matuzsálem-fa a hiedelmekkel ellentétben nem túl magas, mindössze 12 méteres lehet. Ez a fafajta ritkán nő ennél magasabbra, mivel zord, száraz, szeles körülmények között él. Így a növénynek elsősorban a stabilitásra, nem pedig a gyors növekedésre kell koncentrálnia a fejlődése során.

A simatűjű szálkásfenyők rekord hosszú élettartamát a kutatók szerint az teszi lehetővé, hogy igencsak lassan nőnek és (többek között gyantájuknak köszönhetően) ellenállóak a betegségekkel, rovarokkal és szélsőséges időjárási viszonyokkal szemben.

A Matuzsálem-fáról készült videó itt tekinthető meg:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

16 millió forintnyi GPS-rendszert loptak el traktorokból

2024. október 17. 11:10

Az eltulajdonított GPS-rendszerek értéke mintegy 40 ezer euró, azaz hozzávetőleg 16 millió forint volt, jelentős anyagi kár keletkezett.

Állami támogatásért manipuláltak csapadékmérőket Coloradóban

2024. szeptember 29. 16:10

Az egyesült államokbeli Dél-Coloradóban két gazdálkodó a csapadékmérők illegális manipulálásával, tehát csalással jutott állami támogatáshoz.

Elképesztő: kibertámadás miatt pusztult el egy tehén és a borja

2024. szeptember 26. 13:10

A hackerek támadásai a számítógépes rendszerek ellen a mezőgazdaságban is súlyos problémákat okoznak. A megelőzés mindenki érdeke.

1000 euróért 0,8 hektár föld – hol itt a csavar?

2024. szeptember 24. 13:10

A jövő héten bocsátanak árverésre egy földterületet. Ennek ára viszont trükkös, hiszen egy biogázüzem áll rajta.

Gombagyűjtési szabályok I.

2022. április 28. 06:36

Milyen alapvető szabályokat kell betartanunk, ha gombászni indulunk? Mikor és hol gyűjtsünk gombát? Mely területeken kerüljük a gombagyűjtést? A cikksorozat első részében ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk.