28℃ 19℃
június 7. Róbert, Robertina, Arianna, Fülöp, Roberta
Növénytermesztés

A növények emlékeznek, és a memóriájuk részben örökölhető – magyar kutatók is bizonyították

Debreceni Egyetem

A növényi memória és emlékezet új lehetőségeket kínál a költséghatékony gyakorlati mezőgazdaságnak. A Debreceni Egyetem MÉK Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ Növénygenomikai és Növénybiotechnológiai Kutatócsoportjának kutatói a növényi memória molekuláris hátterét vizsgálják. Legfrissebb kutatási eredményeiket a Plant Signaling & Behaviorban publikálták.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ (AGBK) Növénygenomikai és Növénybiotechnológiai Kutatócsoportja évek óta vizsgálja a növényi memória molekuláris hátterét, valamint a stresszhatások által kiváltott epigenetikai reakciókat. 

(Az epigenetika leegyszerűsítve azt vizsgálja, hogy a környezeti tényezők hogyan változtatják a gének/öröklött tulajdonságok kifejeződését, valamint hogy ezek a változások hogyan jelennek meg az adott egyed utódaiban – a szerk.)

A növények a környezetből származó stresszhatásokra reagálnak. Ezen tulajdonságok lehetővé teszik, hogy kedvezőtlen körülmények között is túléljenek és termést hozzanak. Mindeközben sajátos memóriafunkciót is kialakítanak, melynek segítségével a gyorsan változó környezethez hatékonyabban és gyorsabban tudnak alkalmazkodni.

Az emlékezet révén a növények képesek tárolni, megtartani, visszakeresni és törölni a megszerzett tapasztalatokra vonatkozó információkat. A növényi memória bizonyos esetekben örökölhető, így adaptív és evolúciós jelentőségű is – mondta el Dobránszki Judit tudományos tanácsadó, az Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ vezetője.

A tanulmány bemutatja a növényi molekuláris emlékezet kialakulását, típusait, ellenőrzési pontjait, különös tekintettel annak transzkripciós rétegére, vagy más néven a transzkripciós memóriára.

Farkas Dóra, az AGBK kutatója kiemelte: a stressz észlelésétől a feldolgozáson át az emlékezésig terjedő növényi válaszokat tekintve térbeli szervezeti hierarchia van, például ökológiai, teljes növényi, citológiai-biokémiai és molekuláris szintek figyelhetők meg. 

„A növényi emlékezet molekuláris szintjén elkülöníthető a kromatin- és transzkriptomréteg. A nem kódoló RNS-ek, melyek fehérjéket nem kódolnak, a poszttranszkripciós géncsendesítés, az RNS-ek által indukált DNS-metiláció, valamint az RNS-interferencia folyamatai fontos szerepet játszanak a növényi emlékezet különböző molekuláris rétegeinek létrejöttében. Egyebek mellett szabályozzák a kromatin- és transzkriptomrétegek, vagy másképp fogalmazva a növényi memória epigenetikai és transzkriptomikai rétegeinek együttműködését” – fejtette ki Farkas Dóra. 

A publikációban a kutatók kitérnek arra is, hogy a növényi transzkripciós memória kiaknázása miként kínálhat új lehetőségeket ígéretes és költséghatékony stratégiák kidolgozására a klímaváltozás okozta, folyamatosan változó környezeti stresszek, mint a magas hőmérséklet, illetve a vízhiány kezelésére. 

„Tanulmányunkban értékeljük a növényi memóriafunkciókra alapozott termesztési módszereket. Néhány technológia, mint az úgynevezett priming vagy a keresztakklimatizáció, már régóta alkalmazásban vannak a gyakorlatban. Egyes módszerek pedig a közeli jövőben válhatnak a mindennapi mezőgazdasági gyakorlat részévé. Ilyenek például a mikro-RNS-ek általi memóriamódosítás vagy a növényi memória asszociatív felhasználása – tette hozzá Dobránszki Judit, a kutatócsoport vezetője. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Burgonya fókuszban – jövőépítés nemzetközi szemlélettel

2025. június 4. 16:10

A burgonya világnapjához kapcsolódó szakmai konferencián hazai és európai szakértők vitatták meg a termesztés, kereskedelem és fogyasztás aktuális kihívásait és lehetőségeit.

Globális felmelegedés: veszélyben az élelmiszernövények

2025. május 12. 08:10

A felmelegedés miatt a legfontosabb élelmiszernövények fele veszélybe kerülhet világszerte, főleg az alacsonyabb övezeteken.

Erősödik az RAGT: felvásárolta a Deleplanque Csoportot

2025. május 3. 16:10

A francia RAGT lezárta a Deleplanque Csoport felvásárlását, ezzel tovább bővíti vetőmag-portfólióját és megerősíti európai jelenlétét.

„Kukoricázz velünk!” – termelési verseny 2025

2025. április 23. 13:10

A Kukorica Kör Egyesület idén is meghirdette a „Kukoricázz velünk!” termelési versenyt! Az eddigi évekhez hasonlóan a 2025-ös versenyben sem a legnagyobb terméseredményt díjazzák.

A jövő új típusú élelmiszerei az alultápláltság leküzdéséért

2021. június 6. 19:44

A technológia fejlődése számos lehetőséget kínál az alternatív élelmiszer-ellátási rendszerek szempontjából, melyek jobban ellenállnak a kockázati tényezőknek és hatékonyabban képesek táplálékkal ellátni emberek milliárdjait.

Kén és nitrogén: együtt okosabb

2020. február 6. 09:02

Amikor tápelemek sajátosságait, növényre (és egymásra) gyakorolt hatásait szeretnénk megismerni és elemezni, javaslom, hogy minden esetben a talajból induljunk el. Optimista énem és a mindennapos gazdálkodói eszmecserék azt mutatják, hosszú távon gondolkodva, egyre többen ismerjük el azt az alapvetést, hogy a talajjal kezdődik minden.

Repülőgépes távérzékelés a szántóföldi nitrogénfelhasználás optimalizálásáért

2022. március 5. 04:36

A növényzet által visszavert sugárzás sok információt tartalmaz, melyekből a fotoszintézisre, nitrogénellátottságra, levélfelületre lehet következtetni.

Hogyan védjük meg a búzát a kalászfuzáriumtól?

2020. augusztus 17. 04:36

A SAATEN-UNION ellenálló fajták és hibridek, valamint a megfelelő agrotechnika kombinációját ajánlja.