16℃ 12℃
szeptember 26. Jusztina, Kozma, Damján
Életmód, gasztronómia

Miért egészséges a fekete berkenye?

Agrofórum Online

A fekete berkenye bogyótermésének fanyar íze kissé kiszárítja a szájat, ezért egyes vidékeken – megtévesztő módon – „fojtogatóbogyónak” is nevezik, noha biztonsággal fogyasztható, és akár egészségügyi panaszok enyhítésére is alkalmas.

Az Észak-Amerikában őshonos, de hazánkban is kapható és termő fekete berkenye (Aronia prunifolia) sötét bogyótermése kicsit egy kisebb szemű áfonyához hasonlít, bár olykor a színe lehet piros vagy egészen koromfekete is. Az emberiség évszázadok óta ismeri és használja, főként megfázás kezelésére, tea formájában vagy lekvárnak megfőzve.

Desszerteket is ízesítenek vele, sőt, kiválóan illik vadhúsokhoz és különleges salátákhoz is. A fekete berkenye bogyótermése az egész világon kapható frissen, szárítva vagy gyümölcslé formájában.

Berkenye egészségügyi előnyei

A gyümölcs fogyasztása a kutatások szerint rendkívül sok előnnyel jár. Ezek közül a legjelentősebbek a következők:

  • Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik: Bogyótermése csökkenti a rákos sejtek növekedését egyes rákbetegségek esetén. Egy vizsgálat kimutatta, hogy a fekete berkenye bogyóiból készült kivonat hatékonyan megakadályozta a vastagbélrák terjedését és csökkentette a sejtkárosodást a mellrákban szenvedő embereknél.
  • Javítja az inzulinérzékenységet: A fekete berkenye bogyótermése segít az inzulinrezisztencia leküzdésében és a vércukorszint normalizálásában.
  • Elősegíti a máj működését: A legújabb tanulmányok szerint a fekete berkenye bogyótermése frissen préselt formában segít a májfunkciók javításában és a májkárosodás tüneteinek enyhítésében.

Tápanyagtartalma is figyelemre méltó

A gyümölcs pontos tápértéke attól függ, miként termesztették, általánosságban azonban elmondható, hogy negyed csésze szárított fekete berkenye:

  • 45 kalóriát,
  • 10 gramm szénhidrátot,
  • kevesebb mint 1 gramm zsírt
  • és 3 gramm cukrot tartalmaz.

A fekete berkenye kitűnő vitamin- és ásványianyag-forrásnak is számít, hiszen megtalálható benne a C-vitamin, folsav, B-vitaminok, kálium, kalcium, magnézium, vas és cink.

Felhasználása

Bár a termés nyersen is biztonsággal ehető, fanyar íze és nyálkahártya-szárító tulajdonsága miatt sokan szívesebben fogyasztják e gyümölcsöt lekvárként megfőzve vagy más gyümölcsökkel együtt smoothie formájában, illetve lepréselve.

Pitékbe és péksüteményekbe, kenyerekbe sütve, müzlikbe keverve különösen finom, mivel a hozzáadott cukor vagy édesítőszerek jelentősen mérséklik a bogyók fanyarságát. Egy kis méz hozzáadásával nyugtató hatású teát is készíthetünk belőle.

Forrás: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-aronia-berries

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

Túró: az őszi fehérjebomba, ami formában tart

2025. szeptember 24. 13:10

A túró fehérjében gazdag, laktózmentes változatban is kapható – így ősszel mindenki élvezheti az egészséges finomságot!

Sütőtökmag: snackből a vetőmagig – minden, amit tudni kell

2025. szeptember 23. 11:10

Ismerje meg, hogyan pirítsa a sütőtökmagot, mire jó sütés előtt és után, és miként lehet magfogással biztosítani a jövőbeni termést.

A boróka 4 titkos felhasználási módja

2025. szeptember 21. 08:10

A boróka bogyója és olaja nemcsak fűszer, hanem természetes gyógynövény, amely emésztést, keringést és nyugalmat is támogat.

Így növelhető akár negyedével a gyümölcsök minősége

2023. augusztus 21. 12:10

A gyümölcsök minősége közel egynegyed részben függ a beporzó állatok jelenlététől, az állati beporzás kulcsszerepet játszik a mezőgazdasági termelés minőségének meghatározásában.

Fog valaha teremni a magról nevelt mandarinfa?

2023. február 19. 04:39

Hogyan ápoljam a magról vetett mandarint? Fog valaha teremni is?

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Május

2023. május 20. 10:06

Íme egy rövid segítség azoknak a kertbarátoknak és tudatos táplálkozóknak, akik szeretnék a zöldség- és gyümölcsfogyasztásuk alkalmával szem előtt tartani a szezonalitást, vagyis azt, hogy éppen melyik növény fogyasztható részének mikor van idénye.

Gyümölcsfeldolgozó és sűrítmény-gyártó üzem épül a szabolcsi Tornyospálcán

2018. március 29. 16:47

Már az első termelési évben az üzem 60-80 ezer tonna alma és 3 ezer tonna meggy feldolgozásra lesz képes.