18℃ 15℃
április 18. Andrea, Ilma, Apolló, Aladár
Életmód, gasztronómia

Ennyi mindenre jó a parlagfű, ez a „haszontalan” gyomnövény

Agrofórum Online

Meglehet, sokaknak már a cím is irritálóan hat, hiszen a parlagfű az egyik legrettegettebb gyomnövény, amely rengeteg ember számára kellemetlen, már-már a munkavégzést és a hétköznapi megszokott életet is akadályozó panaszokat okoz.

Hazánkban augusztusban indul a parlagfű-szezon, amely szerencsétlenebb években, ha kellőképpen hosszúra nyúlik az indián nyár, októberig tarthat. A parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) allergénje szemviszketést, tüsszögést, orrfolyást, köhögést, nehéz légzést, szélsőséges esetben asztmás rohamokat is okozhat. Ráadásul ezek többsége homeopátiás szerekkel nemigen mulasztható el, csak rendszeres gyógyszerszedéssel, de olykor azok is csak tompítják a tüneteket.

Ellenszere nem igazán van, csak ha bezárkózunk a lakásba, hiszen a parlagfű általában nem a kertekben, hanem az út mentén nő, ahol a helyi önkormányzatok vagy lekaszálják, vagy nem. Segíthet még a gyakori ruha- és hajmosás, a zuhanyozás, arcmosás, a gyakori ágyneműcsere – és a szakemberek szerint a méregtelenítés, annak köszönhetően ugyanis az emberi szervezet jobban tolerálja az útjába kerülő allergéneket.

Ám azok után, hogy ennyi negatívumot felsoroltunk a parlagfűről, érdemes megemlíteni azt is, hogy ez a gyomnövény – hatalmas kártétele mellett –állítólag hasznos tulajdonságokkal is bír. Hogy melyek ezek?

  • Használható sebösszehúzó, sebgyógyító gyógynövényként, mivel jelentős fertőtlenítő hatással bír.
  • Régebben a népgyógyászat hánytatószerként használta és lázcsillapítóként, akárcsak a talpra kötött burgonyahéjat.
  • Emellett lágyítja a bőrt és segít kiütéses panaszok esetén. Az amerikai őslakosok (mert, hogy onnan származik a növény) külső-belső használata gyűjtötték, és különféle főzeteket, pakolásokat, szirupokat készítettek belőle.
  • A gyógynövény-szakértők szerint használható menstruációs panaszok és emésztőrendszeri problémák enyhítésére is.
  • A zúzott parlagfű hatékonyan enyhíti a rovarcsípések okozta kellemetlen égő érzést, és meghökkentő módon enyhíti a szénanátha-tüneteket.

Azonban, ha nem vagyunk magunk is szakértők, nem tanácsos házilag kísérletezni a parlagfűvel, mert a felhasználása és a hatása nem biztonságos és kiszámítható. Sőt, olyan anyagokat tartalmaz, úgynevezett szeszkviterpén-lakton típusú vegyületeket, amelyek agy- és vesekárosító hatását állatkísérletekben már bizonyították is.

Mivel sehol Európában nem használják gyógynövényként, és itthon is csak kevesen, nincs megbízható információ arról, hogy mérgező/nem mérgező, és hogy a feltételezett gyógyhatások valóban léteznek-e. Az allergizáló hatás viszont biztos, mert bizonyított.

Hasznos lehet a veteményesben

A legújabb tanulmány szerint (amit a Coastal Plains Experiment Stationben, Tiftonban végeztek) a kutatók kiderítették, hogy egyes hernyófajták jobban kedvelik a parlagfüvet, mint a paprikapalántákat.

Ha tehát a veteményesünkben a paprikasorok mellett kihajt egy-egy parlagfű, a szakemberek azt tanácsolják, hogy (ha csak nem vagyunk rá allergiásak) hagyjuk ott, mert ezzel elcsalogatjuk a paprikákról a kártevőket. Arra viszont ügyelni kell, hogy virágzás előtt visszavágjuk a növényt, nehogy túlságosan elszaporodjon a kertünkben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Mit kell tudni az özönnövényekről?

2023. február 18. 05:37

Sokan foglalkoznak azokkal a növényfajokkal, amelyeket inváziós, invazív növényeknek vagy özönnövényeknek is nevezünk. Mit kell tudnunk ezekről a fajokról? Mi a titka a gyors terjedésüknek? Melyek a legjelentősebb fajok?

Virágzik a parlagfű!

2022. augusztus 6. 13:33

A Nyugat-Dunántúlon már a parlagfű pollen koncentrációja elérte azt a kritikus szintet, ami a súlyos allergiában szenvedőknél már tüneteket okoz.

Reménységünk: a parlagfű-olajosbogár

2021. szeptember 27. 09:36

Bár a parlagfű már hosszú évtizedek óta megtelepedett Európában, azonban természetes ellenségei Magyarországon ez idáig még nem jelentek meg. Érthető hát az öröm, hogy immár hazánkban is megtalálható a parlagfű-olajosbogár.

Védekezzünk! Felgyorsult a parlagfű fejlődése

2022. május 17. 09:17

A május első hetében beköszöntő nyáriasan meleg idő hatására a parlagfű fejlődése felgyorsult.