Életmód

Honnan tudom, hogy túl sok burgonyát eszem?

Agrofórum Online

Régen az emberek a „mindennapi” kenyerük mellett bizony, majd’ mindennap burgonyát ettek. Hogy miért? Mert olcsó volt és elérhetőbb, míg a húsfélék jellemzően csak heti egyszer, általában hétvégén kerültek az asztalra.

Igaz, nem is volt annyi rákos és köszvényes, sőt, szív- és érrendszeri megbetegedés, mint a modern világban, a krumpli azonban megvetette a lábát, és benne maradt a mindennapos étrendben. Sajnos azonban nem úgy, ahogy kéne.

Hiszen tepsiben, héjában megsütve, vagy petrezselyemmel megszórva, főtt formában a legegészségesebb, de ma az emberek java olajban sütve, gyorsétteremben hasáb vagy spirál formában, olajtól tocsogóan vagy chips formájában fogyasztja el.

De vajon egészséges-e egyáltalán ma burgonyát enni, és ha igen, mennyi lenne az optimális mennyiség? Mert bár a burgonya remek vitamin- és ásványianyag-forrás, túlzott fogyasztása, különösen az olajban sütött verziói, kifejezetten ártalmasak az egészségre.

Mennyi burgonyát kellene hetente elfogyasztanunk?

A burgonya magas keményítőtartalmú étel, akárcsak a kukorica, így kitűnő szénhidrátforrás, amely kellőképpen magas rosttartalommal is rendelkezik. Így hamar telítettség-érzetet kelt a gyomorban és jó hatással van az emésztőrendszerre.

A jelenlegi táplálkozási irányelvek alapján egy felnőtt embernek heti 4-6 csészényi keményítőtartalmú zöldséget kellene elfogyasztania (egy 1600-2400 kalóriás étrendet alapul véve).

Természetesen az a legjobb, ha ezt a mennyiséget nem csak a burgonyából, hanem többféle zöldségből biztosítjuk, és mellette elegendő friss gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, sovány fehérjét és egészséges zsírokat is elfogyasztunk.

A burgonya magas szénhidráttartalmú, de alacsony fehérje- és zsírtartalmú étel, magas a rosttartalma, vitaminokban és ásványi-anyagokban gazdag
A burgonya magas szénhidráttartalmú, de alacsony fehérje- és zsírtartalmú étel, magas a rosttartalma, vitaminokban és ásványi-anyagokban gazdag

A burgonya tápanyagtartalma

100 gramm tepsiben sült burgonya a héjával együtt a következőket tartalmazza:

  • Energia: 92 kcal
  • Szénhidrát: 21,1 gramm
  • Rost: 2,1 g
  • Fehérje: 2,1 g
  • Zsír: 0,15 g
  • Kálium: 544 milligramm (mg) (12% a napi ajánlott értékből)
  • Réz: 0,127 mg (14% NB – napi bevitel)
  • C-vitamin: 12,6 mg (14% NB)
  • B6-vitamin: 0,211 mg (12% NB)

Mit okoz a burgonya, ha túl sokat eszünk belőle?

  • Magasabb vércukorszint: a burgonya magas szénhidráttartalmú étel, ami nagy mennyiségben fogyasztva megemelheti a vércukorszintet, ami különösen a cukorbetegek vagy inzulinrezisztenciában szenvedők esetében kellemetlen lehet.
  • Súlygyarapodás: sült formában, zsíros feltéttel együtt fogyasztva a burgonya, magas kalóriatartalma miatt súlygyarapodáshoz vezethet.
  • Magasabb vérnyomás: a kutatók szerint a burgonya magas szénhidráttartalma és a vércukorra gyakorolt hatása hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához.
  • Emésztési problémák: bár általában gyomorpanaszokra javasolják a sós vízben főtt krumplit, az olajban sült verziója puffadást, emésztési panaszokat okozhat.
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért csodaszer az Aloe vera

2024. szeptember 18. 08:10

Az Aloe vera jól ismert szobanövény – és gyógynövény, ezt talán a legtöbben tudják. Most sok egyéb érdekes információt is elárulunk róla.

A tyúkhúr finom és tápláló, kóstolja meg Ön is!

2024. szeptember 15. 14:10

Bár rendkívül rossz hírnévnek örvend és a világ nagy része gyomnak tekinti, a tyúkhúr egészségesebb és hasznosabb növény, mint gondolnánk.

Veszélyben vannak a fecskék – apró segítség is életeket menthet!

2024. szeptember 15. 10:10

A hidegre és esősre fordult időjárás miatt a költözőben lévő fecskék kihűlnek, ráadásul nem találnak maguknak élelmet. Így segíthetünk nekik.

A tojást sütve vagy főzve egészségesebb elfogyasztani?

2024. szeptember 12. 09:10

A sütéssel pluszzsiradékot viszünk be a szervezetünkbe, és ha például egy rántotta elkészítéséhez sertészsírt használunk, azzal éppen nem teszünk jót magunknak.

Már megjelent az áprilisi Agrofórum!

2019. április 15. 17:04

Vajon mi áll a hazai burgonya termőterület drasztikus csökkenésének hátterében, melyek az ágazat fejlesztési lehetőségei, fellendülhet-e ismét a burgonyatermesztésünk?

Megkezdődik a burgonya betakarítása: a szárazság csökkentheti a kínálatot

2022. július 23. 12:34

Javában tart a korai burgonya betakarítása Németországban. Az, hogy mennyire lesz jó az év a termelőknek, attól függ, esik-e még eső.

Apró maradt a burgonya! Mi okozhatta ezt a jelenséget?

2023. szeptember 20. 04:39

A most hétvégén betakarított burgonyánk legtöbbje nagyon apró maradt. Mi okozhatta ezt?

Több kukorica és napraforgó termett az idén, mint tavaly

2018. november 27. 12:33

A napraforgó betakarítása novemberre befejeződött, a vetésterület 100 százalékát learatták, összesen 604,4 ezer hektárról 1,8 millió tonna napraforgót takarítottak be.