Növényvédelem

Szántóföldi védekezés a meztelencsigák ellen

Agrofórum Online

Már 2023 második fele sok csapadékot hozott, aminek az aszályos évek után örültünk, viszont a nedvesség a csigáknak is örömhírt és jó szaporodási feltételeket jelent. 2024 első fele pedig hasonlóan folytatódott.

Bár a nyár közepétől már inkább a hőségtől és aszálytól szenvedtünk, még nem lehet tudni, milyen lesz csigaszempontból az ősz. A fiatal repce különösen érzékeny a falánk csigák károsítására.

Ahogy a többi kártevőt, a csigák jelenlétét is monitorozni kell

A csigák száma a helyi körülményektől függően változik, így nem lehet előre megmondani, mi várható az adott évben. Hogy a kelő növények védelmére időben felkészülhessünk, már a nyár végétől érdemes figyelemmel kísérni a helyi csigaállományt. Ehhez megfelelő körülményeket és csalétket kell biztosítani számukra. A megfigyeléshez

  • helyezzen el csalétket a szántóföldön, legalább egyenként kb. 5 négyzetméteres helyen;
  • vagy biztosítson mesterséges búvóhelyeket, például ponyvák, silófólia, deszkák vagy nedves jutazsákok alatt.

A meztelencsigák esetében nincs pontos védekezési küszöbérték. Minél fiatalabb a növény, annál nagyobb károkat tudnak okozni, 2-4 leveles korban egy-egy állat megfigyelése esetén is érdemes védekezni.

Egyes helyeken, mint Németország vagy Franciaország, már országos monitorozó rendszer létezik a csigák terjedésének nyomon követésére, ami szintén nagy segítséget jelent, hogy a várható helyzetre felkészüljenek a gazdák.

Milyen hatóanyagokkal lehet védekezni?

A csigapellet kétféle hatóanyagot tartalmazhat, az egyik a metaldehid, amely kiszárítja a csigákat a másik pedig a vas-foszfát, amely egyes országokban biotermesztésben is engedélyezett. Ezenkívül próbálkoznak illóolajokat tartalmazó granulátumokkal is. A biopelletek gyakran tartalmaznak növényi kivonatokat, amelyek természetes repellensként tartják távol a csigákat.

A legtöbb szer olyan vonzó anyagokat is tartalmaz, amelyeket a csigák szívesen fogyasztanak. A nedves csigapellet általában drágább, de tartósabb is, mint a szárazon préselt csigaölő szerek, mivel ez utóbbiak eső esetén hajlamos feldagadni.

A meszezés is jó hatékonyságú megoldás lehet, mert szintén kiszárítja a csigákat, de ha nagyon sok van belőlük, nem lesz kielégítő a hatása.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 tipp a növényvédő szerek tárolásához

2024. szeptember 17. 09:40

A növényvédő szerek drágák és nem állnak el örökké. A megfelelő tárolás és a készlet nyomon követése kíméli a pénztárcát és fokozza a hatékonyságot.

Az invazív ázsiai lódarázs visszaszorításában magyar kutatók is segítenek

2024. szeptember 16. 11:10

A módszer lényege, hogy egy miniatűr jeladót rögzítenek a darazsakra, így azok elvezetnek a fészekhez.

A Salmonella baktérium lehet a klímaváltozás egyik nyertese

2024. szeptember 6. 13:10

A meleg és a pára nemcsak a növénybetegségeknek kedvez, hanem a nyomukban elszaporodó Salmonellának is, amely a nyers zöldségekkel fertőz.

Legfontosabb tudnivalók a gyomirtó szerek okozta károkról

2024. szeptember 2. 14:40

A gyomirtó szerek használata körültekintést igényel, mert elővigyázatlan használatukkal több kárt lehet okozni, mint hasznot.

Szakmázzunk a BAYER-rel! – Színre lépett az új fungicid generáció: Ascra Xpro

2020. március 25. 12:03

Változik a magyarországi és a Kárpát-medencei kalászos gabona termesztése: alacsonyabb szinten állandósult a kalászosok súlya a vetésforgóban, növekszik a termesztés intenzitása és növekednek a termésátlagok is. Annak érdekében, hogy a megváltozott piaci környezetben is megőrizzük versenyképességünket, felül kell bírálni a termesztéstechnológiánk elemeit, és ahol szükséges, újítanunk kell.

Érdemes talajfertőtlenítő készítményt használni a veteményesben?

2023. március 20. 04:38

Érdemes-e a kártevők ellen talajfertőtlenítő készítményt használni a veteményesben?

Mire jó a növényekben a szaponin?

2023. június 11. 05:36

A szaponin egy olyan természetben előforduló anyag, mely a növénynek az élősködők elleni védelemhez szükséges anyagként, fitokemikáliaként ismert.

Mik lehetnek a fehér, nyúlós, kiemelkedő csomók a szőlő fás részein?

2022. június 5. 04:36

Szőlőtőke fás ágain fehér, nyúlós, kiemelkedő csomók jelentek meg. Egy nap alatt. Még soha nem voltak ilyenek a szőlőn. Mik ezek, és mit tegyek velük?