Gyomirtás
Fizetett tartalom
Gyomirtás
Fizetett tartalom

Gyomirtás: hatékonyan és kíméletesen a vonalakban is

Gyomirtás: hatékonyan és kíméletesen a vonalakban is

Bayer Crop Science

Baranyában a bólyi gazdaság vetőmagtermesztés és -termeszttetés ágazatában viszonylag kis területen termesztett vetőmagok hatalmas értéket képviseltek, a bennük okozott esetleges kár nagyon nagy értékű lehetett. Az anya és apa vonalak fokozott, az árukukoricákat jelentősen meghaladó mértékű érzékenysége vizsgálatokat indokolt.

A vizsgálatok során a gyomirtó kezeléseket két eltérő fejlettségi állapotú kukoricában (2-3 leveles és 5-6 leveles) végeztük el a herbicidek normál adagjával és provokatív céllal annak duplájával. Az értékeléseket szinte folyamatosan, a termés kialakulásáig végeztük, melynek során a növények állapotát, esetleges elpusztulását, fejlődési rendellenességeit, torzulását, elszíneződését, a virágzásban bekövetkező csúszásokat és a termésdeformációkat figyeltük.

Évente változóan 36-45 vonalat és egyéb, érzékeny kukorica hibridet (csemege-, popcorn- és árukukorica) vizsgáltunk. A vizsgálat nagyon idő- és munkaigényes volt, egy-egy herbiciddel való kezelésben 280-360 kisparcellát kellett értékelni. A kapott eredmények a gazdaság számára is sok hasznot hoztak, nem egyszer sokmilliós károkat sikerült megelőzni az idejében észlelt káros hatásokkal. Emellett az eredmények az engedélyező hatóságnak is hasznos információkat jelentettek.

A vizsgált készítmények sorában a Laudis 12 éve jelentkezett, és azóta folyamatosan, minden évben vizsgáltuk. A folyamatosan ismétlődő vizsgálatokat a gyorsan és gyakran változó vonalak és a változékony időjárás hatásainak elemzése tette szükségessé a nagyobb biztonság érdekében.

A 2018. évi kísérlet részletének drónos felvétele

A Laudis vizsgálatának 12 éve alatt 318 szülőpár vonalat teszteltünk. (A teljes vizsgálat sor 31 éve alatt 1000-et meghaladó a vonalak száma.) A 318 vonalból a 12 év alatt csupán 5 vonalnál tapasztaltunk olyan mértékű HPPD érzékenységet, aminek következtében a vonal egyedei elpusztultak a kezelés hatására, és ezeknél a normál dózis is totális hatású volt. Az 5 vonalból 3 ugyanaz a vonal volt az egymást követő években. Olyan károsodás, aminek a termésre értékelhetően rossz hatása volt, további 4 vonalnál fordult elő a 12 év alatt. Ezek voltak a jelentős, az adott vonalakban a tembotrion alkalmazását kizáró esetek.

A vonalakon kívül 27 árukukorica hibridet, 24 csemegekukoricát és 8 popcornt vizsgáltunk, amelyeken csak kezdeti kis fejlődési lemaradások, foltosodások és elszíneződések fordultak elő, de a termésekre a kezelések még dupla dózisban sem voltak negatív hatással.

Azon 12 év alatt, amelyben a Laudis a vizsgált herbicidek között volt, vele együtt 58 gyomirtó szert vagy kombinációikat (bennük 71 hatóanyagot) teszteltünk. Olyan kezelés nem volt, amelyben valamilyen fitotoxikus tünet ne jelentkezett volna. A Laudis a biztonságossági rangsorban az első négy között fej-fej mellett volt, ami a minden részletre kiterjedő értékelések alapján nagyon nagyfokú biztonságot jelent.

A 12 év alatt elvégzett hazai szakmai vizsgálatok tapasztalatai alapján biztosan kijelenthető, hogy a Laudis ritka kivételektől eltekintve, nagy biztonsággal alkalmazható a rendkívül értékes kukorica-vetőmag előállításban is.

Az utóbbi 2 évben lehetőségünk volt a drónt segítségül venni a felderítésben. A nagy területet gyorsan megszemlézni, és a drón által mutatott tüneteket a helyszínen értékelni nagy könnyebbséget jelentett, de magában a drónos felvétel a helyszíni kiértékelést nem pótolhatja.

Új őszi kalászos gyomirtó szer csomag

2019. szeptember 30. 08:33

Nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, egynyári perje. Sok gazda életét megkeseríti a fűfélék felszaporodása. Új hatóanyag érkezik az idei őszi szezonban a kalászosok őszi gyomproblémáinak megoldására.

Jól bevált megoldások a repce posztemergens gyomirtására

2019. szeptember 20. 12:03

Bízunk benne, hogy a termékeink ebben a repce gyomirtási szezonban is bizonyítani fogják hatékonyságukat.

Már bizonyított: Agility+Alliance (+videó)

2019. szeptember 13. 08:48

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények, és mit tapasztaltak az ország különböző pontjain élő termelők!

A nyárutói gyomok által okozott termésveszteség őszi káposztarepcében

2019. szeptember 10. 11:48

A címben szereplő érdekes kijelentésre, kérdésre sokan legyintenek, mivel azt gondolják és vélik, hogy a nyári gyomokat majd az első fagyok elintézik, és nem okoznak gondot. A probléma azonban ennél összetettebb. A szerző által elvégzett vizsgálatok eredményei azt igazolják, hogy igenis foglalkozni kell ezzel a kérdéssel.

Olajtökvetéseink gyomnövényei

2019. március 20. 07:35

Az országos szántóföldi gyomfelvételezések az olajtökkultúrára nem terjednek ki, ugyanakkor a gyomszabályozási stratégiák hatékonyságának növelése céljából fontos lenne a magyarországi olajtökvetések gyomviszonyainak naprakész ismerete. E tanulmány célja, hogy egyfajta hiánypótlásként bemutassa a hazai olajtökvetések legfontosabb gyomnövényeit.

A mákról és termesztéséről

2018. október 13. 02:34

Célszerűen gabonák után vetik. Mérsékelt tápanyagigényű növény. A talaj iránt – állítólag – igényes, a jó búzatalajokon díszlik legjobban és terem a legtöbbet.

Hogyan termesszünk sikeresen szóját?

2019. január 17. 10:04

Az Agrofórum szervezésében interaktív szója fórumot tartunk az AGROmashEXPO-n a nyitás napján, január 23-án szerdán, 11.00 órai kezdettel, a G pavilon fórum színpadán.

Ha csapadékosra fordul az idő, fertőzni fog a tafrinás levélfodrosodás

2018. március 10. 17:17

Gyümölcsösökben már szinte minden növény metszhető, sőt igyekezni is kell, mert néhány faj rövid időn belül fakadni fog.