Gyomirtás
Fizetett tartalom
Gyomirtás
Fizetett tartalom

Gyomirtás: hatékonyan és kíméletesen a vonalakban is

Gyomirtás: hatékonyan és kíméletesen a vonalakban is

Bayer Crop Science

Baranyában a bólyi gazdaság vetőmagtermesztés és -termeszttetés ágazatában viszonylag kis területen termesztett vetőmagok hatalmas értéket képviseltek, a bennük okozott esetleges kár nagyon nagy értékű lehetett. Az anya és apa vonalak fokozott, az árukukoricákat jelentősen meghaladó mértékű érzékenysége vizsgálatokat indokolt.

A vizsgálatok során a gyomirtó kezeléseket két eltérő fejlettségi állapotú kukoricában (2-3 leveles és 5-6 leveles) végeztük el a herbicidek normál adagjával és provokatív céllal annak duplájával. Az értékeléseket szinte folyamatosan, a termés kialakulásáig végeztük, melynek során a növények állapotát, esetleges elpusztulását, fejlődési rendellenességeit, torzulását, elszíneződését, a virágzásban bekövetkező csúszásokat és a termésdeformációkat figyeltük.

Évente változóan 36-45 vonalat és egyéb, érzékeny kukorica hibridet (csemege-, popcorn- és árukukorica) vizsgáltunk. A vizsgálat nagyon idő- és munkaigényes volt, egy-egy herbiciddel való kezelésben 280-360 kisparcellát kellett értékelni. A kapott eredmények a gazdaság számára is sok hasznot hoztak, nem egyszer sokmilliós károkat sikerült megelőzni az idejében észlelt káros hatásokkal. Emellett az eredmények az engedélyező hatóságnak is hasznos információkat jelentettek.

A vizsgált készítmények sorában a Laudis 12 éve jelentkezett, és azóta folyamatosan, minden évben vizsgáltuk. A folyamatosan ismétlődő vizsgálatokat a gyorsan és gyakran változó vonalak és a változékony időjárás hatásainak elemzése tette szükségessé a nagyobb biztonság érdekében.

A 2018. évi kísérlet részletének drónos felvétele

A Laudis vizsgálatának 12 éve alatt 318 szülőpár vonalat teszteltünk. (A teljes vizsgálat sor 31 éve alatt 1000-et meghaladó a vonalak száma.) A 318 vonalból a 12 év alatt csupán 5 vonalnál tapasztaltunk olyan mértékű HPPD érzékenységet, aminek következtében a vonal egyedei elpusztultak a kezelés hatására, és ezeknél a normál dózis is totális hatású volt. Az 5 vonalból 3 ugyanaz a vonal volt az egymást követő években. Olyan károsodás, aminek a termésre értékelhetően rossz hatása volt, további 4 vonalnál fordult elő a 12 év alatt. Ezek voltak a jelentős, az adott vonalakban a tembotrion alkalmazását kizáró esetek.

A vonalakon kívül 27 árukukorica hibridet, 24 csemegekukoricát és 8 popcornt vizsgáltunk, amelyeken csak kezdeti kis fejlődési lemaradások, foltosodások és elszíneződések fordultak elő, de a termésekre a kezelések még dupla dózisban sem voltak negatív hatással.

Azon 12 év alatt, amelyben a Laudis a vizsgált herbicidek között volt, vele együtt 58 gyomirtó szert vagy kombinációikat (bennük 71 hatóanyagot) teszteltünk. Olyan kezelés nem volt, amelyben valamilyen fitotoxikus tünet ne jelentkezett volna. A Laudis a biztonságossági rangsorban az első négy között fej-fej mellett volt, ami a minden részletre kiterjedő értékelések alapján nagyon nagyfokú biztonságot jelent.

A 12 év alatt elvégzett hazai szakmai vizsgálatok tapasztalatai alapján biztosan kijelenthető, hogy a Laudis ritka kivételektől eltekintve, nagy biztonsággal alkalmazható a rendkívül értékes kukorica-vetőmag előállításban is.

Az utóbbi 2 évben lehetőségünk volt a drónt segítségül venni a felderítésben. A nagy területet gyorsan megszemlézni, és a drón által mutatott tüneteket a helyszínen értékelni nagy könnyebbséget jelentett, de magában a drónos felvétel a helyszíni kiértékelést nem pótolhatja.

Nyakunkon a szántóföldi növények gyomirtása: veszélyek és kivédésük lehetőségei

2019. május 22. 07:23

Az aszályos tavaszt követő több hetes intenzív csapadék erős lehűléssel érkezett az országba. A már kikelt tavaszi kultúrákon egyértelmű jelei mutatkoznak ennek a kedvezőtlen időszaknak: a kukorica, a napraforgó és a szója fejlődése lelassult, tápanyag-hiánytünetek figyelhetők meg az állományokon.

Minden, amit a termelő szeretne - Rugalmas megoldás, széles hatásspektrum, kedvező hektárköltség kukoricában

2019. május 17. 09:06

Néhány évtizeddel ezelőtt nem volt kérdés, hogy mikor végezzenek gyomirtást a kukoricában. A leggyakrabban alkalmazott technológia a kukorica preemergens gyomirtása volt, amivel arra a tenyészidőszakra – az évelő gyomokat leszámítva – nagyjából meg is lehetett oldani a problémát. De ahogy mondják, „azóta már sok víz lefolyt a Dunán” – rengeteg változás következett be a felhasználható hatóanyagok, termékek körében, éghajlatban, gyomflórában. Ehhez pedig a termelőknek, a szakembereknek is alkalmazkodniuk kellett.

A termikus gyomirtás újra hódít?

2019. május 13. 11:47

A perzseléses technológia megvalósítására számos megoldás született a kerti berendezésektől kezdve a szántóföldi nagyteljesítményű kultivátorokig.

Technológiai tanácsok a napraforgó gyomirtásához

2019. május 10. 03:33

Az állománypermetezések akkor a leghatékonyabbak, ha a gyomnövények 2-4 leveles állapotban vannak.

A mákról és termesztéséről

2018. október 13. 02:34

Célszerűen gabonák után vetik. Mérsékelt tápanyagigényű növény. A talaj iránt – állítólag – igényes, a jó búzatalajokon díszlik legjobban és terem a legtöbbet.

Poloskák jelentősége a napraforgóban

2019. március 21. 17:37

A korszerű biológiai alapok nyújtotta potenciál kiaknázásában, kulcsszerepe van a növényvédelemnek. A napraforgóban károsító polifág fajok közé tartoznak a poloskák, amelyek közül a mezeipoloskák és a hozzájuk hasonló kárt okozó bodobácsok érdemelnek említést.

A káposzta növényvédelmének nehézségei

2018. július 31. 08:34

Mintegy 22 hektár különböző káposztaféle (fejes-, vörös-, kel-) növényvédelmi szakirányítójaként szeretném megosztani gyakorlati tapasztalataimat a káposztafélék növényvédelmének legfőbb nehézségeiről.

Kentaur 5 G – a talajlakó kártevők ellen

2018. március 7. 14:20

Az elmúlt években tapasztalt erős drótféreg ‘invázió’ bizonyította, hogy a vetéssel egy menetben kijuttatott talajfertőtlenítő szer elhagyása kockázatot rejt magában