Gyomirtás
Fizetett tartalom
Gyomirtás
Fizetett tartalom

Gyomirtás: hatékonyan és kíméletesen a vonalakban is

Gyomirtás: hatékonyan és kíméletesen a vonalakban is

Bayer Crop Science

Baranyában a bólyi gazdaság vetőmagtermesztés és -termeszttetés ágazatában viszonylag kis területen termesztett vetőmagok hatalmas értéket képviseltek, a bennük okozott esetleges kár nagyon nagy értékű lehetett. Az anya és apa vonalak fokozott, az árukukoricákat jelentősen meghaladó mértékű érzékenysége vizsgálatokat indokolt.

A vizsgálatok során a gyomirtó kezeléseket két eltérő fejlettségi állapotú kukoricában (2-3 leveles és 5-6 leveles) végeztük el a herbicidek normál adagjával és provokatív céllal annak duplájával. Az értékeléseket szinte folyamatosan, a termés kialakulásáig végeztük, melynek során a növények állapotát, esetleges elpusztulását, fejlődési rendellenességeit, torzulását, elszíneződését, a virágzásban bekövetkező csúszásokat és a termésdeformációkat figyeltük.

Évente változóan 36-45 vonalat és egyéb, érzékeny kukorica hibridet (csemege-, popcorn- és árukukorica) vizsgáltunk. A vizsgálat nagyon idő- és munkaigényes volt, egy-egy herbiciddel való kezelésben 280-360 kisparcellát kellett értékelni. A kapott eredmények a gazdaság számára is sok hasznot hoztak, nem egyszer sokmilliós károkat sikerült megelőzni az idejében észlelt káros hatásokkal. Emellett az eredmények az engedélyező hatóságnak is hasznos információkat jelentettek.

A vizsgált készítmények sorában a Laudis 12 éve jelentkezett, és azóta folyamatosan, minden évben vizsgáltuk. A folyamatosan ismétlődő vizsgálatokat a gyorsan és gyakran változó vonalak és a változékony időjárás hatásainak elemzése tette szükségessé a nagyobb biztonság érdekében.

A 2018. évi kísérlet részletének drónos felvétele

A Laudis vizsgálatának 12 éve alatt 318 szülőpár vonalat teszteltünk. (A teljes vizsgálat sor 31 éve alatt 1000-et meghaladó a vonalak száma.) A 318 vonalból a 12 év alatt csupán 5 vonalnál tapasztaltunk olyan mértékű HPPD érzékenységet, aminek következtében a vonal egyedei elpusztultak a kezelés hatására, és ezeknél a normál dózis is totális hatású volt. Az 5 vonalból 3 ugyanaz a vonal volt az egymást követő években. Olyan károsodás, aminek a termésre értékelhetően rossz hatása volt, további 4 vonalnál fordult elő a 12 év alatt. Ezek voltak a jelentős, az adott vonalakban a tembotrion alkalmazását kizáró esetek.

A vonalakon kívül 27 árukukorica hibridet, 24 csemegekukoricát és 8 popcornt vizsgáltunk, amelyeken csak kezdeti kis fejlődési lemaradások, foltosodások és elszíneződések fordultak elő, de a termésekre a kezelések még dupla dózisban sem voltak negatív hatással.

Azon 12 év alatt, amelyben a Laudis a vizsgált herbicidek között volt, vele együtt 58 gyomirtó szert vagy kombinációikat (bennük 71 hatóanyagot) teszteltünk. Olyan kezelés nem volt, amelyben valamilyen fitotoxikus tünet ne jelentkezett volna. A Laudis a biztonságossági rangsorban az első négy között fej-fej mellett volt, ami a minden részletre kiterjedő értékelések alapján nagyon nagyfokú biztonságot jelent.

A 12 év alatt elvégzett hazai szakmai vizsgálatok tapasztalatai alapján biztosan kijelenthető, hogy a Laudis ritka kivételektől eltekintve, nagy biztonsággal alkalmazható a rendkívül értékes kukorica-vetőmag előállításban is.

Az utóbbi 2 évben lehetőségünk volt a drónt segítségül venni a felderítésben. A nagy területet gyorsan megszemlézni, és a drón által mutatott tüneteket a helyszínen értékelni nagy könnyebbséget jelentett, de magában a drónos felvétel a helyszíni kiértékelést nem pótolhatja.

Széles körű FMC-Agro megoldások a repce gyomirtására

2019. augusztus 14. 07:55

A repce gyomirtásának tervezése során figyelemmel kell lenni a hatósági előírásra, miszerint metazaklór hatóanyagú készítményeket 3 évente egyszer lehet használni ugyanazon területen.

Költségcsökkentés és környezetkímélés - Mechanikai gyomirtás a bácsai földeken

2019. június 28. 11:01

Kevesebb szerhasználat, környezetkímélő technológia, kisebb ráfordítás. A mechanikai gyomirtás számos előnnyel rendelkezik, ám intenzív kukoricatermesztés csak a vegyszeres kezeléssel együtt képzelhető el igazán hatékonyan.

Gyomirtás Videó

Elkezdődött a pollenszezon előtti visszaszámlálás

2019. június 15. 11:37

A meteorológiai előrejelzések a június elkövetkező dekádjára továbbra is meleg, de ugyanakkor záporokkal tarkított időjárást prognosztizálnak, ami a parlagfű növekedése szempontjából ideális.

Medallon Premium - a tarlókezelés hatékony eszköze

2019. június 13. 11:28

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési elem. Ezzel az egyszerű, jól tervezhető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőket. Utána szebb, könnyebb és olcsóbb a következő évi gyomirtás.

A borsó-aknázólégy

2019. január 19. 05:38

Az inváziós kártevők sorozatban ezúttal a borsó-aknázólégy földrajzi elterjedését, biológiáját, tápnövénykörét és az ellene való védekezés lehetőségeit mutatjuk be.

A gyomrezisztencia helyzete a világban

2018. szeptember 27. 11:10

A szerzők a párizsi gyomrezisztencia konferencián jártak, az ott látottakról, hallottakról számolnak be. Az előadások a rezisztens gyomfajokról, az általuk okozott károkról, a megelőzés lehetőségeiről szóltak és bemutatták a legújabb diagnosztikai módszereket.

A repce őszi kártevőközösségének sajátságai

2018. november 4. 08:30

A repcét károsító kártevők közössége rendkívül népes, de ezek közül is az ún. juvenilis, őszi vegetációs periódusban támadók a legfajgazdagabbak. A csoport legjelentősebb kártevői, kártevő csoportjai a keresztesek földibolhái, a kis káposztalégy, a nagy repcebolha és a keresztesek levéldarazsai. A polifág kártevőként a mezei pocok, míg kisebb jelentőségű fajokként a repce-gubacsormányos és a honvédbogár említhetők.