Zöldség-Gyümölcs

Aggasztó minőségű, vegyszerszennyezett paradicsommal árasztja el Marokkó Európát

Agrofórum Online

Kényelmes megoldás Észak-Afrikába „delegálni” az európai paradicsomtermesztést, de a marokkói mintáknak a fele peszticidekkel való fertőzöttséget mutat.

A DDT fél évszázada számít „rémségnek” a növénytermesztésben. A diklór-difenil-triklóretán ugyanis egy ultrahatékony rovarméreg, amely nehezen bomlik le, ezáltal felhalmozódik az élő szervezetekben, károsítva az élővilágot, és azzal együtt természetesen az emberi egészséget is.

A világon elsőként Magyarországon tiltották be a forgalmazását és felhasználását 1967-ben, majd a fejlett országok sorra követték a példát. A DDT-ről biztosan tudjuk, hogy rákkeltő és spermiumgátló hatású, éppen ezért ijesztő, hogy a kevésbé fejlett térségekben még ma is használják.

Malária ellen

Afrika mindenképpen a sötét foltok közé tartozik a térképen ezen a téren, hiszen ki tudja, hány kistermelő használja ezt a veszélyes anyagot még mindig kártevőirtásra. Ráadásul az utóbbi években egyre szélesebb körben terjed a kontinensen a maláriaszúnyogok populációinak kordában tartására is, ami kétélű fegyver.

Egyrészt a betegség látványosan visszaszorul, ugyanakkor ezzel párhuzamosan súlyos egészégügyi problémák ütik fel a fejüket a DDT miatt. A totális tiltás felvetése élénk vitákat gerjesztett Afrikában, pedig a probléma nemcsak őket érinti, hiszen a DDT a talaj, a vizek, a levegő és persze a különféle termények révén szerte a világba „exportálódik”, még az anyatejben is kimutatták.

Az EU éléskamrája

Ez számunkra azért is nyugtalanító, mert egyre többször hangzik el, hogy Marokkóban minden adott ahhoz, hogy az Európai Unió első számú paradicsomtermesztője legyen. Egyedül a Souss Massa régióban 21 ezer hektárnyi üvegházban termesztik a zöldséget, és az észak-afrikai országot már csak a spanyolok előzik meg kapacitásban.

Marokkóban a munkaerőköltség csupán a nyolcada annak, amit például Almeríában kapnak a dolgozók, így a spanyolok előnye gyorsan elfogyhat. De mi a helyzet az Afrikában termesztett áru minőségével?

A közelmúltban 432 potenciális peszticidre vizsgálták meg a marokkói Souss Massa régióban termesztett 39-féle paradicsomot, és ebből 22 mintánál (56%) pozitív eset született, míg a buprofezin nevű fejlődésgátló anyagnál kifejezetten veszélyes mértéket (0,095 mg/kg) mutattak ki az EU-szabványok szerint. Olyan tiltott peszticideket is találtak, mint a benalaxil, a spirodiclofen és az imidacloprid. DDT nem volt kimutatható.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

Mikor érett a paradicsom, mikor érdemes leszedni?

2022. augusztus 16. 04:37

Mikor érett a paradicsom, mikor érdemes leszedni? Milyen körülmények kedveznek az érésnek?

Gazdák kerültek csődközelbe a ToBRFV miatt 

2024. március 1. 10:40

A gazdák komoly aggodalmukat fejezték ki egy Máltán terjedő, importtal behurcolt vírus, a ToBRFV miatt, amely azzal fenyeget, hogy megtizedeli a növényállományt a rendkívül fontos paradicsomágazatban.

Miért maradnak zöld foltok az érett paradicsombogyón?

2023. július 23. 04:37

Miért maradnak zöld foltok az érett paradicsomtermésen? Mit lehet tenni a jelenség megelőzése érdekében?

Van, ahol kedvezően hat az éghajlatváltozás a paradicsom termesztésére

2023. október 6. 14:10

„Télen a talajt méteres hótakaró fedi. Nyáron és ősszel azonban dúsan terem rajta a napsütésben érő paradicsom. Nincs finomabb egy olyan paradicsomnál, amelynek gyökerei a termékeny, szabad földből táplálkoztak, és amelynek leveleit lágyan ringatja a hegyek felől fújó szellő” – jelentette ki Antoine Daccache, akinek a paradicsomföldjei 1500 magasan fekszenek a Libanoni-hegységben.