Növényvédelem

5 tipp a növényvédő szerek tárolásához

Agrofórum Online

Akárcsak egy liter tejnek, a növényvédő szereknek is van eltarthatósági idejük, amit a tárolási körülmények nagyban befolyásolhatnak. Az, hogy egy növényvédő szer mennyi ideig tárolható, számos tényezőtől függ, többek között a készítménytől, a hatóanyag(ok)tól, a gyártás idejétől, a hőmérséklettől, valamint attól, hogy lezárt állapotban van-e a polcon vagy felbontották.

A gazdálkodók gyakran spórolásból jelentős mennyiségű növényvédő szert vásárolnak, amelyet aztán tárolnak. Néhány egyszerű lépéssel biztosítható, hogy hasznát is vegyék ezeknek a termékeknek. Íme, öt szempont, amelyet megéri szem előtt tartani a növényvédő szerek tárolásakor.

Ellenőrizze a címkét!

A különféle növényvédő szerek tárolásának követelményei nagymértékben eltérhetnek. A címkén részletesen megadják, hogy az adott szer hogyan tárolható. Különösen fontos annak megértése, hogy ha a termék megfagy, majd újra kiolvad, az hogyan befolyásolja a termék hatékonyságát. Néha ugyanis a fagy hatására az összetevők kicsapódnak, és nem lehet őket újra oldatba keverni.

A tárolás helyének meg kell felelnie a termék tárolási követelményeinek. Például a száraz készítményeket alacsony nedvességtartalmú környezetben kell tárolni, hogy ne csomósodjanak össze, ami később problémákat okozhat. Az a legjobb, ha a száraz termékeket a folyékony termékek feletti polcokon tárolja.

Tegye előre a régit és az újat hátra!

A legtöbb termék normál körülmények között legalább két-három évig stabil minőségű és minden további nélkül felhasználható. Az egyik legegyszerűbb megoldás annak biztosítására, hogy a termékek ez idő alatt is hatékonyak maradjanak, az, ha az eltarthatósági időn túl címkén feltüntetjük a vásárlás évét. Ha a vásárlás dátumát minden egyes tartályra vagy dobozra ráírjuk, mielőtt a helyükre kerülnének, akkor nem lesz ezzel problémánk.

Ha a terméket egyszer már felbontották, a benne lévő szert oxigén éri, ami csökkentheti az eltarthatósági időt, ezért először a felnyitott termékeket kell elhasználni. Emiatt a nyitott és régebbi termékeket kerüljenek előre, az újak pedig hátra.

Rázza fel!

Miután hónapokig valamelyik polcon vagy a raktárban állt, egyes termékekben a hozzávalók szétválhatnak, ami csökkenti a hatékonyságukat. Ezért fontos, hogy a tavasz beköszöntével felrázzuk a kannákat/flakonokat. A legtöbb termék szuszpenzió koncentrátum formulációjú, ami azt jelenti, hogy idővel leülepednek benne az összetevők. Ezért ha levesszük a polcról, mindenképpen rázzuk fel, bármilyen kiszerelésről legyen is szó.

Készletgazdálkodás

Nem érdemes nagyobb készletet felhalmozni. A nagy mennyiség ugyan csökkentheti a beszerzési költségeket, számos termék esetében azonban nem érdemes három évnél hosszabb időre elegendő készletet vásárolni. További előny, hogy minél kevesebbet tárolunk, annál kevesebb terméket kell melegen tartani a hidegebb hónapokban. És ha valaha is vészhelyzet, például tűz keletkezik, nagyobb esély lesz a tűz megfékezésére anélkül, hogy további környezeti károk keletkeznének.

Hol a helye?

Javasolt a növényvédő szereknek külön helyet biztosítani, távol a mezőgazdasági berendezésektől. A készletnek legyen egy dedikált növényvédőszer-tárolóhelye, amelyet mindenki ismer. Ha például tűz keletkezik, akkor a tárolóhely ismeretében lehet dönteni az oltás módjáról, kisebb további károkat okozva.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az invazív ázsiai lódarázs visszaszorításában magyar kutatók is segítenek

2024. szeptember 16. 11:10

A módszer lényege, hogy egy miniatűr jeladót rögzítenek a darazsakra, így azok elvezetnek a fészekhez.

A Salmonella baktérium lehet a klímaváltozás egyik nyertese

2024. szeptember 6. 13:10

A meleg és a pára nemcsak a növénybetegségeknek kedvez, hanem a nyomukban elszaporodó Salmonellának is, amely a nyers zöldségekkel fertőz.

Legfontosabb tudnivalók a gyomirtó szerek okozta károkról

2024. szeptember 2. 14:40

A gyomirtó szerek használata körültekintést igényel, mert elővigyázatlan használatukkal több kárt lehet okozni, mint hasznot.

Szántóföldi védekezés a meztelencsigák ellen

2024. augusztus 27. 10:40

Az év első fele kedvezett a csigák felszaporodásának. Bár még nem tudjuk, mit hoz az ősz, érdemes rájuk felkészülni, különösen repce vetése esetén.

Biztos lehet a Zamir és a Mavrik hatékonyságában

2019. február 18. 09:17

Megállapítható, hogy a vizsgált kombinációkban történő kijuttatásuk nem jelent kockázatot a méhekre.

Hamarosan már csak üvegházakban lehet alkalmazni a neonikotinoid hatóanyagokat

2018. november 9. 17:25

Négy termék forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét visszavonták, további 21 készítmény engedélyéből pedig törölni kellett a szabadföldi felhasználásokat.

Megugrott a chilipaprika világpiaci ára

2022. március 14. 06:36

Az alacsonyabb chilipaprika-termelés négy hónap alatt 80%-kal megnövelte és rekordmagasságra emelte az árakat, melyek valószínűleg egész évben magasak maradnak.

Bio növényvédő szerek helye a hagyományos termesztésben

2020. december 30. 12:02

Nufarm hibrid technológiával egy növényvédelmi programon belül okszerűen használhatunk hagyományos és biológiai készítményeket a nagyobb élelmiszer-biztonság és a kisebb környezeti terhelés érdekében.