Növénytermesztés

Ősi gabonanövényben a jövő lehetősége – cirokhibridek a KWS kínálatában

Agrofórum Online

A KWS Magyarország Kft. fennállásának 25 éves évfordulója alkalmából ünnepi rendezvénysorozattal készült, melynek második és egyben befejező állomása Debrecen volt.

A szántóföldi bemutató keretén belül a KWS Magyarország Kft.  szemes cirok hibridjeit is megtekinthették az érdeklődők. Ez az elfeledett gabonanövény a kukorica alternatívájaként, a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodás egyik kulcsa lehet.

Szanyi István, a KWS Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója beszédében kiemelte, 1999-ben indult a KWS története, ám akkor még a gazdák problémái és kihívásai teljesen mások voltak, mint amivel ma meg kell küzdeniük.

Versenyképesnek maradni

A klímaváltozást már senki nem kérdőjelezi meg, különösképpen hazánkban. A hektikussá váló csapadékeloszlás mellett, a klímánkra korábban nem jellemző hőségnapokkal is komolyan számolni kell és az energiaárak alakulása csak tovább tetézi a gazdák nehézségeit. 

A megváltozott körülmények következtében egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni arra, hogy melyek azok a növények, amelyeket sikeresen termesztve és értékesítve versenyképesek tudunk maradni.

Az biztosan látszódik már, hogy például az őszi és a tavaszi kapásnövények közötti egyensúly megtalálása vagy egy megfelelő vetésforgó kialakítása egyre nagyobb hangsúlyt kap a jövőben.

De egyre többeket foglalkoztat, hogy a hagyományos négy szántóföldi növényen kívül, új szárazságtűrő növényeket is termeljenek. Erre lehet egy nagyon jó megoldás a cirok.

A KWS Magyarország Kft. azon dolgozik, hogy a termelőknek megfelelő genetika, termesztéstechnológia és értékesítési lehetőség álljon a rendelkezésére, még ilyen extrém kihívások között is.

Repcében piacvezetők

A cég portfóliójában megtalálhatóak a kalászosok. Az őszi növények közül piacvezetők repcében. A 2024-es GOSZ-VSZT-NAK posztregisztrációs kísérlet győztese a KWS MIKADOS.

A tavaszi kultúrák között pedig természetesen kukoricában, napraforgóban és cirokban is jelen vannak. Az új, modern KWS kukorica hibridek, mint a KWS HYPOLITO és a KWS OLTENIO extrém körülmények között is jól szerepelnek. Jövő tavasszal a KWS RUBINUS, korai érésű vörös szemű szemes cirok bővíti tovább a magyarországi kínálatot.

A KWS Magyarország Kft. számára nagy öröm, hogy szoros együttműködésben dolgozhat a Debreceni Egyetemmel, hiszen az elméleti kutatásokat, független intézmény által gyakorlati tapasztalatokkal ötvözve a termelőknek átadni, ez a cég egyik legfontosabb küldetése.

A rendezvényen a klímaváltozással kapcsolatos kihívásokra reagálva együttműködési szándéknyilatkozat aláírására került sor a KWS Magyarország Kft. és a Debreceni Egyetem között.

A szántóföldi bemutató keretében az érdeklődők átfogó gyakorlati ismereteket kaphattak a cég portfoliójában található hibridekről. Az esemény méltó zárásaként a 25 éves KWS Magyarország Kft. partnertalálkozóval ünnepelte az elmúlt negyed évszázad sikereit.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Technológiai váltás, aligha van más jó válasz a klímaváltozásra

2024. szeptember 20. 13:10

Az alkalmazkodás a siker kulcsa, a technológiai szemléletünket az időjáráshoz kell igazítani. Új növényeket kell bevonni a termesztésbe.

Raktározás során fellépő problémák - terménytárolási teendők

2024. szeptember 16. 05:40

A raktári károsítók az esetek 99%-ában valamilyen, sokszor banális hiba miatt jelennek meg a betárolt terményekben. Ezeket a hibákat együttesen a raktári higiénia elleni vétségek névvel lehetne jellemezni és szinte ezernyi van belőlük.

Kiváló hibridek Magyaratádon – 25 éves a KWS

2024. szeptember 12. 10:10

Az idei esztendő is megmutatta, hogy a növényvédelmi problémák vagy a toxinok jelenléte a terményben mennyire meg tudja keseríteni az életünket.

Itt vannak a búza és repce posztregisztrációs fajtakísérletek eredményei

2024. szeptember 8. 10:10

A GOSZ-VSZT-NAK kísérletek eredményeiről készült összefoglaló kiadványokat a szervezők nyilvánosan elérhetővé tették ebben az évben is.

Bolhakártétel? Repcében? Tavasszal?

2021. április 7. 06:37

Igazán nem állíthatjuk, hogy a tavaszi időszak jellegzetes kárképe lenne repcében a nagy repcebolha (Psylliodes chrysocephala) kártétele. Azt pedig végképp nem mondhatjuk, hogy az olyan mértékű is lehet, amely akár az érintett növény pusztulásához is vezethet.

Maradjunk még egy kicsit az ormányosoknál!

2021. március 5. 11:52

Tavasz van, a repcetermesztők ilyenkor a repce korai ormányoskártevőire figyelnek. Teljes joggal, tegyük hozzá, mert ha az ellenük való védekezés megcsúszik, nincs lehetőség annak korrigálására. Ha már a szárban fejlődnek a lárvák, onnantól már nincs mit tenni, a védekezéssel a kifejlett egyedeket kell megcélozni, megakadályozandó a tojásrakásukat.

Korompenészes a lábon álló búza – szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2023. augusztus 15. 15:10

Az elmúlt héten jelentősen csökkent a csapadékhajlam, kisebb esők csupán a Nyugat-Dunántúli régióban voltak. A nappali hőmérséklet csak a hónap közepén érte el ismét a 30 °C-ot, éjszakánként viszont 15 fok körüli értékre csökkent a hőmérséklet. Hajnalra igen erős a harmatképződés.

Bőtermő, ellenálló – a KITE repce hibrid portófóliója

2023. július 6. 13:33

A KITE, mint a magyar mezőgazdaság piacvezető integrátora az innovatív technológiák elterjesztésével, korszerű termelési eszközökkel és új hibridek/fajták bevezetésével segíti partnereit. A portfóliónkban szereplő repcehibridek már bizonyították, hogy magasabb hozamokat és nagyobb termésstabilitást képviselnek. Az idei év újdonsága az LG ASPECT, mely egy rendkívül nagy alkalmazkodóképességgel és korszerű növényvédelmi képességekkel rendelkező hibrid. Tudjon meg róla többet cikkünkben és tájékozódjon repce portfóliónkról!