Állattenyésztés

Dánia adót vezet be a sertések farokkurtítására

Agrofórum Online

A koppenhágai mezőgazdasági minisztérium célja, hogy a sertéstenyésztőket visszatartsa az eljárás elvégzésétől.

A megemelt adóból származó bevételt a farokrágás kockázatát csökkentő gyakorlatok népszerűsítésére kívánják fordítani. Ezek közé tartoznak az olyan intézkedések, mint a nagyobb hely és a szalmához való hozzáférés biztosítása az állatok számára.

Még Dániában is rutineljárásnak számít

A dán mezőgazdasági miniszter, Jacob Jensen kifejtette, hogy a rutinszerű farokkurtítás problémája mélyen gyökerezik az ágazatban. Bár a rutinszerű kurtítás Dániában tilos, a sertések mintegy 95 százalékát érinti ez az eljárás. A farokkurtítás csak különleges feltételek mellett engedélyezett, például ha bizonyított, hogy az állatok rágják egymás farkát.

Az Európai Bizottság már engedélyezte Dánia nemzeti szabályozását. Az új adórendszer célja, hogy egyértelmű pénzügyi ösztönzőket biztosítson a farokkurtítás visszaszorítására és ezáltal a sertések által egymásnak okozott sérülések csökkentésére. Ez a kezdeményezés a dán állatjóléti megállapodás, az „Együtt az állatokért” része, amelynek célja az állatjólét megerősítése az országban.

Nem csoda, hogy egy olyan fejlett állatvédelemmel rendelkező országban, mint Dánia, a farokkurtítást betiltották. Ez ugyanis a kifejezetten intelligens és változatos elfoglaltságra vágyó sertések számára pótcselekvés. Magyarországon kiadványában a Nébih hívja fel rá a figyelmet, hogy a farokrágás valójában a stresszre adott válaszreakció. Ha a stressztényezőket száműzzük, akkor nagy eséllyel a farokrágás is visszaszorul az állományban.

Mi váltja ki és mi oldja a stresszt?

A kiadvány a következő kulcsfaktorokra hívja fel a figyelmet, amelyek nem megfelelő rendelkezésre állása stresszt és ezzel farokrágást vált ki:

  1. Környezetgazdagító anyagok: ezekkel az állatok veleszületett ösztöneiket és kíváncsiságukat tudják kiélni, így nem unatkoznak.
  2. Hőkomfort, hőminőség és fény: optimális környezeti feltételekre van szükség a stresszmentes környezethez.
  3. Egészség és fittség: az egészséges sertés jól érzi magát, a beteg viszont stresszes.
  4. Versengés: elegendő hely és táplálék esetén nyugodtak az állatok, nincsenek köztük konfliktusok.
  5. Étrend: megfelelő minőségű és konzisztenciájú táplálékot és tiszta ivóvizet kell adni.
  6. Karámkörnyezet és biztonság: a sertés tiszta állat, ha lehetősége van rá, máshol táplálkozik, pihen és ürít. Ezt biztosítani kell számára.

A farokkurtítás tehát az Európai Unióban kényszerintézkedésnek számít, amely megfelelő körülmények biztosításával elkerülhető. A stresszmentes, egészséges sertés pedig a javuló teljesítményével jutalmazza a tenyésztőjét.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Télen nagyobb odafigyelést igényel a baromfi takarmányozása

2024. október 14. 16:10

Ha szélsőségesek a körülmények, főleg ha hó is borítja a kertet, takarmánykiegészítésre még a szabad tartású baromfiaknak is szükségük van.

Tovább csökken a sertés- és szarvasmarha-állomány az EU-ban

2024. október 8. 13:10

Az állatállomány-összeírások legfrissebb eredményei szerint 2024-re tovább csökkent a sertés- és szarvasmarha-állomány az Európai Unióban.

Mennyi kolosztrumra van szüksége egy borjúnak?

2024. október 8. 08:10

Az újszülött borjak számára (is) a kolosztrum az egészséges élet megalapozója. De mennyire és mikor van szükségük?

Íme, a példa: sikeres üzlet lehet a földigiliszta-tenyésztés

2024. október 7. 14:40

Egy biogazdálkodó több mint 30 éve tenyészt és ad el jövedelmezően földigilisztákat, állít elő komposztot, és izgalmas kutatásokban is részt vesz.

Az utolsó európai toronyház – sertések számára

2024. július 4. 16:10

Létezik egy toronyház Európában, amelyben 10 500 anyakocát látnak el. A tulajdonos vállalatcsoportnál évi 280 ezer malac születik.

Kacsatetemekkel etették a sertéseket, lecsapott a Nébih - Képek a telepről

2018. december 4. 08:27

A telepen nevelt sertések jelöletlenek voltak, eredetük és állategészségügyi állapotuk egyaránt ismeretlen.

Sürgős intézkedésekkel javítanák a sertéságazat helyzetét

2021. január 27. 06:42

A magyar sertéságazatot 2020-ban kettős negatív hatás sújtotta, a COVID-19 pandémia, valamint az afrikai sertéspestis.

Merre tovább sertéságazat?

2018. március 29. 13:21

Kedvező irányba mozdult el a hazai sertéságazat - derült ki az Agrármarketing Centrum konferenciáján.