Növénytermesztés

50 mm csapadék a kukoricavetés óta: alaposan megszenvedtek a gazdák Amerikában is

Agrofórum Online

Több helyen is extrém mértékű aszály tombolt a híres amerikai kukoricaövezetben. Több gazda azon csodálkozik, hogy egyáltalán termett valamilyük.

Magyarországon 2023-ban jó év volt a kukoricára, 768 ezer hektáron vetették, az átlaghozam pedig 8,2 tonna volt. Idén a gazdálkodóknak több fejfájást okozott ez a kultúra, de nemcsak itthon, hanem például az Egyesült Államokban is, ahol más léptékben termesztenek. Tavaly 387 millió hektáron 11 tonnás átlaghozamokat realizáltak.

„Csak túl akarunk lenni rajta” – mondta keserűen az egyik amerikai farmer most a Successful Farming nevű szaklapnak, utalva arra, hogy egyáltalán nem elégedett az idei termésével. A weboldal 4 ohiói gazdálkodót kérdezett meg más-más megyékben a tapasztalataikról.

Ohio egy Magyarországnál nagyobb kiterjedésű (116 096 négyzetkilométeres) állam az USA középnyugati részén, és ennélfogva a híres kukoricaövezethez (Corn Belt) tartozik, vagyis az ott élők jó részének a mezőgazdaságból származik a jövedelme.

A kukorica betakarítása a cikk megjelenésekor (szeptember 25.) jól haladt, kissé előrébb is jártak a tervezetthez képest, a területek 10 százalékát aratták már le. A szezon azonban nagy szárazságot hozott a térségben, ami a hozamokon is érezteti hatását.

Sáros aratás

Seneca megye Ohio állam északi-középső részén található, és idén enyhe aszállyal kellett megküzdeni a termőterületek 85 százalékán. A csapadékos tavasz miatt viszont csúsztak a vetések, utána azonban a nyár közel optimális állapotokat teremtett a növényeknek.

Augusztusban és szeptemberben rengeteg csapadék érkezett, aminek a gazdák már nem örültek. Ez azonban nem kívánságműsor, Ohio északi részére további jelentős csapadékot jósolnak a következő hetekre, így a farmereknek sáros betakarításra kell számítaniuk. Amíg lehet, kint hagyják a kukoricát, hogy ne legyen túl magas a szárítási költség, és addig inkább a szóját aratják le.

Extrém szárazon

Preble megye Ohio délnyugati részén található, Indiana szomszédságában, és itt már a területek 4 százalékán súlyos aszályt kellett átvészelniük, míg a maradék részeken „csak” enyhét.

Az egyik megkérdezett gazda 6-7 százalékos nedvességtartalommal vágta a szóját, ilyet pedig még életében nem tapasztalt. A kukorica érdekes módon nem sínylette meg a szokatlan klímát, megfelelő hozamra számíthatnak a termelők.

Jó tavaszi indulás

Clark megye kissé északabbra van Preble-től, de oda már 94 százalékban extrém mértékű aszály jutott, ami érzékelhető termésveszteséget és jelentős vízhiányt okozott. Nagyjából 6 hét telt el csapadék nélkül, szeptember 22. körül érkezett a frissítő eső.

A gazdák táblatüzekkel küzdöttek, rengeteg kombájn is kigyulladt, ezért idővel tartálykocsikat is vittek magukkal a földekre, hogy vész esetén ott legyen a víz az oltáshoz. A megkérdezett gazda a kukoricája harmadát már betakarította, és az átlaghoz képest 10 százalékos hozamcsökkentést volt kénytelen elkönyvelni.

A kukoricát 12-13 százalékos nedvességtartalommal hozta le a tábláiról, a szóját 7-9 százalékossal. Mivel utóbbi túl száraz volt, a termelő úgy kalkulál, hogy csak a súlyveszteség miatt holdanként 30-35 dolláros (10-12 ezer forintos) veszteséget szenvedett el.

Náluk remekül telt a tavasz, jól alakult a vetés utáni időszak, de a június csontszáraz volt, és júliusban is csupán alkalmaként érték záporok a földeket. A következő napokra ott minden napra mondanak esőt, ami nem könnyíti meg a betakarítást.

Csoda, hogy ennyi termett

Pickaway megye szinte Ohio állam kellős közepén helyezkedik el, és talán ennek is van köze ahhoz, hogy itt küzdöttek a legjobban a szárazsággal. A földek 75 százalékát rendkívüli, 25 százalékát pedig extrém aszály sújtotta.

Egy megkérdezett gazdálkodó házaspár a holdanként 3,5 tonnás kukorica miatt vakarhatta a fejét, normál időszakban nagyjából 6,5 tonnát szoktak adni a területeik (ez hektáronként 16 tonnát jelent, ehhez képest lett most 8,5 tonna, ami Magyarországon igencsak jónak számítana).

Figyelembe véve a rendkívüli körülményeket, még azon is csodálkoznak, hogyan termett ennyi kukorica.

A vetés óta összesen 50 mm esőt kaptunk

– mondták, hozzátéve, hogy a nedvesség hiánya náluk is sokkal gyakoribbá tette a táblatüzeket. Mit is kezdhetnének mindezzel? Sok mindent nem, reménykednek egy jobb elkövetkező szezonban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kukorica lesz a hazai vesztese a klímaváltozásnak, a napraforgó pedig az egyik nyertese

2024. október 6. 14:10

A kukorica helyét részben a napraforgó veheti át, illetve teret nyerhetnek olyan tavaszi vetésű növények is, mint például a cirok és a szója.

A pisztácia lehet az egyik új kultúránk?

2024. október 1. 10:40

Úgy tűnik, a pisztácia termesztésére egyre több lehetőségünk nyílik hazánkban is. Vannak gazdálkodók, akik kísérleti jelleggel már belekezdtek a kultúra termesztésébe.

Megmértük! – Magyar Kukorica Klub versenyparcellák betakarítása a tiszavasvári Moravszki Farmon

2024. szeptember 27. 12:10

Az augusztusi hőség- és aszálystressz ugyan komoly ütéseket hozott, de itt bizony nem lett KO!

Körforgó, lineár, csepegtető öntözés – mikor melyiket használjuk?

2024. szeptember 25. 12:40

A KITE Zrt. őszi rendezvényén a tavaszi vetésű növényekre helyeződött a hangsúly, és bemutatták a vállalat korszerű öntözőberendezéseit is.

Az ukrán dróntámadás és az indiai importadó eltörlése növelte az árakat

2023. augusztus 5. 08:18

A búza árát tovább lendítette az a lehetőség, hogy India a búzára kivetett importadók csökkentését vagy eltörlését fontolgatja.

RAGT a sikeres kukoricatermesztésért!

2023. október 25. 10:10

A tavalyi óriási aszály országos viszonylatban is mély nyomot hagyott a szántóföldi növénytermesztésben. A kukorica volt az egyike azon növényeknek, amely a vízhiány által sújtott területeken a jobb esetben nulla, rosszabb esetben óriási mínusz eredményt hozott. Mindezek ráirányították a figyelmet a kedvezőtlen környezeti körülményeknek ellenálló kukoricahibridek nemesítésére és termesztésére.

Háromhetes csúcshoz közelít a kukorica ára

2023. szeptember 29. 10:10

A piacok arra várnak, hogy az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) pénteken negyedéves gabonakészlet-adatokat adjon ki.

Lejtmenetben az agrárpiacok

2021. március 29. 06:57

Párizsban a tonnánkénti ár a malmi búza esetében 214,75 euróra, a kukoricánál 213,5 euróra, a repcénél pedig 506,25 euróra mérséklődött.