Szőlő-Bor

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

Agrofórum Online

Szerbiában, akárcsak a Balkán nagy részén nagyon meleg volt a nyár, amelyet ismétlődő hőhullámok jellemeztek és sokszor 40 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérsékletet.

A hőség és a szárazság megterhelte a régió törékeny elektromos hálózatát, csökkentette a kulcsfontosságú vízkészleteket, és terméskieséshez vezetett. Aggodalmat okozott az éghajlatváltozás, beleértve a kiszámíthatatlan esőzéseket és a magasabb hőmérsékleteket, amelyek Dél-Európa nagy részén már évek óta tapasztalhatók.

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma. A kukorica, a szója, a napraforgó és egyes zöldségek azonban tönkre mehettek, mondták a gazdák.

Ötödével kevesebb kukorica

Szerbia GDP-jének körülbelül 6%-át a mezőgazdaság adja. A termelők előzetes adatai szerint a szerb kukoricatermés mintegy 20%-kal csökkenhet.

Az egyik probléma a vízhez való hozzáférés. A belgrádi Statisztikai Hivatal adatai szerint a történelmileg sok esőnek örvendő Szerbia csak mezőgazdasági területeinek 1,4%-át öntözi.

Több száz millió euróra lenne szükség ahhoz, hogy elérjék a globális átlagot, az öntözés alatt álló mezőgazdasági területek 17 százalékát – mondta Branislav Gulan belgrádi mezőgazdasági elemző. Idén mintegy 500 millió euró gazdálkodási bevételkiesésre számítanak az aszály miatt.

Feleződés

A szomszédos Boszniában a szárazság a felére, 4,5-5 tonnára csökkentheti a kukorica termését hektáronként – mondta Dragan Mandic, a Boszniai Szerb Köztársaság Mezőgazdasági Intézetének szakértője.

Dejan Jovanovic, a Bijeljina régió gazdálkodója azt mondta, hogy termése elpusztult. „A kukorica levelei papírfehérek és omlósak, a szemek aprók.”

Jobb minőség

A meleg időjárás drasztikusan megváltoztatta az idei szőlőtermést a Balkánon. A termelők korábban szüreteltek, mint arra bárki emlékezne. Néhány termés kisebb lesz, de a minőség jobb lesz – mondták a termelők.

Horvátország keleti Ilok vidékén a borászok éjszaka kezdték a termést, mert a szőlő túl gyorsan erjed, amikor a nagy melegben szedik.

Koszovóban a szüret augusztusban kezdődött, egy hónappal korábban, mint tavaly – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Kiemelkedő évjárat

„Olyan ez, mint cukrot enni” – mondta egy hatvanas éveiben járó munkás, miközben fehér szőlőt evett.

Szakértők szerint a bor minősége idén minden eddiginél jobb lesz a rendkívül magas cukorfok miatt. Azt tanácsolják, hogy ha valaki bort keres a következő években, akkor majd a 2024-es évjáratot lesz érdemes kérni.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Fordított tájkép alakult ki a Balaton-felvidéken – ezt most díjazták is

2024. szeptember 5. 13:10

Talán kevesek számára ismert az, hogy földtörténeti léptékben mérve nem is olyan régen hazánkban is aktív vulkánok működtek.

Hihetetlen, de a globális szőlőtermesztés felülmúlja a banánét, narancsét, almáét is

2024. augusztus 18. 08:10

A szőlőtermesztés több fejhosszal más gyümölcsök előtt jár: a világ ugyanis évente 72 millió tonna szőlőt termel.

Borkoktélok a kánikulai napokra

2024. július 15. 16:40

Idén is folytatódik a tavalyi promóció, amelynek célja az, hogy a fiataloknak megmutassák a minőségi magyar bor sokszínűségét.

A kisebb cukortartalom miatt nem lesz túl nagy a nyereség

2021. október 27. 05:03

A globális cukorárak négyéves csúcsok közelében mozognak, amit fellendítenek a nagy globális cukordeficit kilátásai ebben a szezonban.

Roncsolásmentes gyümölcsminőség-vizsgálat

2022. július 18. 14:42

A gyümölcs vizuális tulajdonságai vajmi keveset árulnak el annak ízéről.

Kiváló minőségű pezsgőkből válogathatunk szilveszterre

2018. december 29. 07:31

A Nébih által tesztelt édes, fehér pezsgők élelmiszerbiztonsági és beltartalmi jellemzői minden esetben megfeleltek a jogszabályban előírtaknak.

Nincs több mézhamisítás, mert kötelező lesz feltüntetni az eredetet

2024. április 13. 14:10

Az Európai Parlament új szabályokat fogadott el a fogyasztók érdekében, amelyeknek köszönhetően nemcsak a méz származása válik egyértelműbbé, hanem a gyümölcslevek és lekvárok cukor- és gyümölcstartalma is.