Állattenyésztés

Ezt tegye, hogy télen is legyen tojás a tyúkólban!

Agrofórum Online

Mivel ősszel csökken a napfényes órák száma, a tyúkok hajlamosak leállni a tojástermeléssel. Ha azonban fényt és meleget biztosítunk számukra, azt tojással hálálják meg.

A tyúkok azért nem tojnak ősszel és télen, mert a szervezetük ilyenkor a fény hiánya, a hosszú, tartós sötétség hatására „megpihen”. Azonban a tyúkok szervezete könnyen újra munkára fogható, ha megfelelő ideig fény éri.

12-16 órányi megvilágítás

Körülbelül 12 órányi világosság kell ahhoz, hogy a madarakat érő stimuláció elegendő legyen a tojástermeléshez. Valószínűleg 16-17 óra a leghosszabb megvilágítás, ami még ösztönzőleg hat rájuk, tehát végeredményben 12-16 órányi fényt kell biztosítani. A fénynek állandónak kell lennie.

Abban az esetben, ha egy idő után a tojástermelés mégis visszaesik, egy kicsit, körülbelül fél órával emelni kell a megvilágítás hosszát. Ettől a tyúkok szervezete úgy érzi, hogy közeleg a tavasz. Az alkalmazott világítás típusa nem igazán számít, és nem is kell hozzá nagy fényerősség.

A megvilágításhoz egyáltalán nincs szükség bonyolult berendezésékre. Használhatók fénycsövek, de ezek hideg környezetben nem biztos, hogy megfelelően világítanak. A baromfiólban viszont az olcsó izzólámpák jól beváltak. Egy izzó 15 vagy 20 csirkének is elegendő, hogy igényeiknek megfelelően lássanak, mozogjanak, táplálkozzanak, és a fény stimulálja őket.

A minőségi takarmány és egy kis meleg sem árthat

Emellett természetesen szükséges a kiegyensúlyozott fehérje- és kalciumtartalmú takarmány biztosítása is. Több takarmányra lehet szükség, hogy a testhőmérséklet fenntartásához és a tojásrakáshoz szükséges többletenergiát biztosítsuk számukra.

Néhány órán keresztül infralámpa is használható, hogy az állatok felmelegedjenek. A nagyon hideg napokon ugyanis előfordulhat, hogy a megfelelő fénymennyiség ellenére sem tojnak a tyúkok megfelelően. De ilyenkor sem kell izgulni: amikor egy-két melegebb nap következik, ismét szívesebben termelnek a jószágok.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Télen nagyobb odafigyelést igényel a baromfi takarmányozása

2024. október 14. 16:10

Ha szélsőségesek a körülmények, főleg ha hó is borítja a kertet, takarmánykiegészítésre még a szabad tartású baromfiaknak is szükségük van.

Tovább csökken a sertés- és szarvasmarha-állomány az EU-ban

2024. október 8. 13:10

Az állatállomány-összeírások legfrissebb eredményei szerint 2024-re tovább csökkent a sertés- és szarvasmarha-állomány az Európai Unióban.

Mennyi kolosztrumra van szüksége egy borjúnak?

2024. október 8. 08:10

Az újszülött borjak számára (is) a kolosztrum az egészséges élet megalapozója. De mennyire és mikor van szükségük?

Íme, a példa: sikeres üzlet lehet a földigiliszta-tenyésztés

2024. október 7. 14:40

Egy biogazdálkodó több mint 30 éve tenyészt és ad el jövedelmezően földigilisztákat, állít elő komposztot, és izgalmas kutatásokban is részt vesz.

Módosultak a baromfihús- és tojáságazati irányadó árak

2019. április 3. 14:34

Megjelent az Európai Bizottság 2019/531/EU végrehajtási rendelete az 1484/95/EK rendeletnek a baromfihús- és tojáságazatban alkalmazandó, valamint a tojásalbuminra vonatkozó irányadó árak módosításáról.

Csökkent a tojás átlagára az Egyesült Államokban

2020. április 2. 09:17

Trend a szabadtartású tyúkoktól származó tojás fogyasztása, három államban, Kaliforniában, Washingtonban és Oregonban ez törvény is írja elő.

2022-ben négyszer annyi étkezési tojás érkezett Ukrajnából, mint 2021-ben

2023. október 18. 10:10

A hazai tojáságazat jelentősen fejlődött az elmúlt évtizedben, az elért eredményeket azonban veszélyeztetik az Európai Bizottság átgondolatlan lépései – véli a NAK. Miközben az EU beengedi a piacára az uniós szabályoknak nem megfelelő ukrán tojást, tovább szigorítaná a saját termelőire vonatkozó előírásokat.

Mihez kezdjünk a megmaradt főtt tojással az ünnepek után?

2024. március 29. 08:10

A legtöbb család túlvállalja magát a húsvéti tojásfőzéssel. Hogy miért? Mert szépen mutatnak a hímes tojások az ünnepi tálakon, főként, ha sokfélét festünk. De mit kezdjünk a megmaradt főtt tojással az ünnepek után?