Gépinfo

A német traktorok megalázták a mezőnyt, toronymagasan a legjobbaknak számítanak odahaza

Agrofórum Online

Idén is elkészült a gépforgalmazók elégedettségi indexe Németországban, amelyből kiderül, hogy továbbra is a hazai traktorok a legnépszerűbbek az egyik legnagyobb európai piacon.

Európában évente mintegy 210 ezer új traktort értékesítenek. Németország ebből nagyjából 30 ezerrel veszi ki a részét, vagyis minden hetedik erőgép ott talál gazdára a kontinensen, vagyis kétségkívül az egyik legnagyobb piacról van szó.

Érdemes tehát folyton rajta tartanunk a fél szemünket, az ott jól teljesítő márkák pedig minden elismerést megérdemelnek. Az európai mezőgépforgalmazók nemzeti szövetségeinek egyesülete, vagyis a CLIMMAR 2008 óta vezet listát a legnépszerűbb traktormárkákról, mégpedig a forgalmazók megítélése alapján.

A felmérésben részt vevőknek 15 kategóriában összesen 62 kérdést tesznek fel, és ez alapján készül el egy pontlista, egyfajta elégedettségi index. Érdekesség, hogy 2024-től lopásvédelemmel kapcsolatos kérdéseket már nem tesznek fel, talán azért, mert ezen a téren már nincsenek nagy különbségek a gyártók között.

A német kereskedők ebben az évben (is) a Fendt márkát röpítették az első helyre, amely 0,4 pontot tudott javítani a 2023-as eredményén. Tavaly a Claas és a Deutz-Fahr között még óriási harc dúlt a képzeletbeli dobogó második helyéért, idén azonban a Claas magabiztosan lett ezüstérmes, csupán 0,2 ponttal lemaradva az éllovastól.

A nem német gyártmányú erőgépek leszorultak a dobogóról, közülük az amerikai John Deere teljesített a legjobban, amely szinte az összes fontos európai piacon meghatározó tényező. A 2024-es index (a tavalyival összehasonlításban) itt látható:

Traktorértékesítés Németországban 2023/2024
(Forrás: Agrartechnik 10/2024)

Az Agrartechnik magazin értékelése szerint a Fendt mindig is a legmagasabban jegyzett német márkák közé tartozott. Idén az említett 15 kategória közül 5-ben végzett az első helyen, a maximálisan elérhető pontszám minden esetben 20 volt.

„Mostanában mutattunk be két teljesen új, innovatív szériát, a tisztán elektromos hajtású Fendt e100 Vario, illetve a gázolajjal működő Fendt 600 Vario modelleket. Az előremutató, megbízható gépek minden bizonnyal beleszámítottak a kimagasló értékelésbe” – mutatott rá Andreas Loewel, a Fendt németországi értékesítési igazgatója.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Világrekord: 24 óra alatt 1587 darab szilázsbála készült

2024. október 13. 08:10

2024 nyarán Svédországban új világrekordot állítottak fel a Kverneland bálázó-csomagoló kombinációval, amely 24 órán át bálázott szünet nélkül.

Meglepetés: negyedével bővült a hazai pickup-piac

2024. október 12. 16:10

Összesen 107 445 járművet adtak el a két kategóriában eddig ebben az évben. A két évvel ezelőttihez képest 7,6 százalékkal bővültek az eladások.

A keletnémet Fortschritt alapjaira építenek elektromos kombájnt

2024. október 5. 08:10

Radikálisan új megközelítéssel kívánnak betakarítógépet konstruálni, amely akár 30 százalékos energiamegtakarításra képes a hagyományos kombájnokhoz viszonyítva.

Traktorbaleset: így kerülhető el a halálos áramütés

2024. október 3. 10:10

A kockázat sokféleképpen kontrollálható, például annak biztosításával, hogy az alkalmazottak ismerjék a felsővezetékek helyét.

A növényi, állati olaj gyártása bővült a legnagyobb mértékben

2022. augusztus 15. 08:05

A feldolgozóiparból 12 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 9,3 százalékkal bővült, mind a hazai, mind a külpiaci eladások növekedésének köszönhetően.

A búzatermés mindenkit meglepett, bő harmadával nőtt tavalyhoz képest

2023. szeptember 1. 17:10

A kalászos gabonafélék aratása szinte befejeződött 2023. augusztus 13-ig, a tervezett 1 millió 619 ezer hektárból 1 millió 602 ezer hektáron végeztek a betakarítással. Az őszi búza termésátlaga bő harmadával nőtt tavalyhoz képest.

Magyarország nem mezőgazdasági ország – meglepő térkép született

2023. december 18. 07:10

Melyek az Európai Unió elsődleges mezőgazdasági területei? Ezt mutatja meg az Eurostat térképe, egészen meglepő összefüggésekre világítva rá.

Továbbra is gyengélkedik a mezőgazdasági pótkocsipiac

2024. június 11. 10:10

Idén a május a két legjobb hónap közé tartozik a hazai mezőgazdaságipótkocsi-piacon, hiszen ugyanúgy 67 darabos forgalomba helyezést regisztráltak, mint áprilisban.