Állattenyésztés

Sertésben mutatták ki a H5N1 madárinfluenza-vírust

Agrofórum Online

A sertésekkel sok közös betegsége van az embernek, ezért különösen ijesztő, hogy most pont ebben a haszonállatfajban ütötte fel a fejét a vírus.

Az eset egy kisebb oregoni gazdaságban történt, ahol az állatorvosok kimutatták egy sertésben a vírust, amely eredetileg fertőzött csirkéktől származott. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) megerősítette az esetet.

Az állatokat a biztonság kedvéért levágták

Bár összesen öt sertés volt kitéve a vírusnak, nem mutatták a betegség tüneteit. Két állatban azonban kimutatták a vírust. Az érintett sertéseket elővigyázatosságból levágták, és részletes tudományos vizsgálatnak vetették alá. A főállatorvos az esetről szóló nyilatkozatában arról is beszélt, hogy a vírus a sertések minden részében kimutatható volt.

Az Egyesült Államokban a H5N1 vírus tejelő tehenekre való átterjedése már jól ismert jelenség. A vírussal való fertőzöttséget 14 állam több mint 200 gazdaságában mutatták ki. Az oregoni sertésekben talált vírusváltozat közvetlenül vadmadarakból származik, és különbözik a korábban tejelő tehenekben talált törzsektől.

A betegség terjedésétől tartanak

A szakértők nagyon aggódnak a madárinfluenza más állatfajokra, például sertésekre való esetleges átterjedése miatt. A sertések fertőződésének azért is van kiemelt jelentősége, mert a sertések az emberi influenzavírusokat is elkaphatják. Vagy fordítva, és ezért ez különösen félő, hogy a vírus mutációja az embereket is veszélyeztetheti.

A kutatásokban most arra összpontosítanak, hogy részletesen elemezzék, hogyan változott meg a vírus. A jelentések szerint az USDA már megkezdte a vírus genomjának szekvenálását. Egy szakértő figyelmeztetett arra is, hogy potenciálisan milyen súlyos következményekkel járna, ha a vírus képes lenne hatékonyan a sertések között továbbterjedni és járványt okozni. Ezt a szakemberek szerint katasztrofális következménnyel járna az Egyesült Államok sertéstenyésztésére – és mivel majdnem biztosan nem lehetne ott megállítani, az egész világéra.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egységesítés a szarvasmarha-genetikában: új irányt mutat az EU

2025. augusztus 17. 14:10

Az Európai Unió új, egységes tenyészérték-rendszert vezet be, amely forradalmasíthatja a szarvasmarhatenyésztést.

Minőségi bála: szívvel-lélekkel-tapasztalattal + videó

2025. augusztus 5. 16:10

Komjáthi Gábor hazánk legnívósabb lovardáit, és egyik legszínvonalasabb tejelő tehenészetét látja el bálákkal, és garanciát is vállal.

Megelőzés a kulcs: az oltás időpontja dönt

2025. július 28. 16:10

A szarvasmarhák légzőszervi betegségének visszaszorítása a borjak választás előtti elővakcinázásával jelentős előnyt jelent.

Hazánk újra madárinfluenza‑mentes – mit jelent ez a gyakorlatban?

2025. július 22. 08:10

Július 5-től hazánk hivatalosan is mentes a madárinfluenzától – ez fontos mérföldkő az állattenyésztők és az exportpiacok számára.

A stresszes sertés nem jó sertés

2019. augusztus 21. 07:17

A Farmerexpo adott otthon a Sertéstenyésztési konferenciának, amely az ágazat aktuális kérdéseivel, problémáival foglalkozott, illetve igyekezett azokra megoldási lehetőségeket kínálni.

Nőtt a sertés-, csökkent a baromfi vágások száma

2018. március 1. 08:03

A tavaly levágott állatok élősúlya összesen 53 400 tonna volt, míg a vágósúly 27 200 tonnát ért el, ami egyaránt háromszázalékos csökkenést jelent.

Miért egészséges a sertéshús?

2019. március 14. 09:36

Mint minden egészséges ételnek, a vörös húsnak, köztük a sertéshúsnak is fontos szerepe van a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban.

Még nincs fertőzött házi sertés hazánkban

2018. április 26. 13:51

Fontos hangsúlyozni, hogy az ASP az emberre nem veszélyes, az üzletekben kapható feldolgozott sertéshúsok és -készítmények a legnagyobb biztonsággal fogyaszthatók.