31℃ 17℃
június 4. Bulcsú, Kerény, Kerubin
Agrárgazdaság

Japánban bármikor éhínség törhet ki, a mezőgazdaság elképesztő szerkezeti hibákkal küzd

Agrofórum Online

Túlságosan rá van szorulva az élelmiszer és más mezőgazdasági termékek exportjára Japán, ahol a kis családi gazdaságok priorizálása egy globális válság idején komolyan visszaüthet.

Japán egy Magyarországnál négyszer nagyobb kiterjedésű ország a Távol-Keleten. Miközben viszont mi 4,9 millió hektáron folytathatunk mezőgazdasági termelést, addig a japánok összesen 3,2 millió hektáron, és abból is 1,7 milliót elfoglal a rizs és a búza.

A világ legfejlettebb államai közé tartozó szigetországban változóban van az agrárpolitika. 2024-ben felülvizsgálták, mennyire alkalmas a jelenlegi berendezkedésük az élelmiszerbiztonság fenntartására a globális körülmények bizonytalanná válásának közepette.

Nem különösebben: Japánban a kis családi gazdaságok dominálnak, és a nagyüzemi, intenzív termesztés (például az alapélelmiszernek számító rizs esetében) komoly hátrányokat szenved el velük szemben.

Elavult szerkezet

A gazdálkodók csökkenő létszáma, valamint az emelkedő inputköltségek azonban ennek megváltoztatására kényszerítik az országot. Modern, hosszú távú agrárstratégia kidolgozása vált szükségessé, amely a mezőgazdaságot is úgy kezeli, mint a Japánban jól működő különféle iparágakat. A meglévő törvényi előírások – amiket „az agrárpolitika alkotmányának” is neveznek – 1999-ben születtek, vagyis mára jelentősen elavultak.

Az orosz-ukrán háború következményei fokozottan rámutattak arra, milyen komoly Japán függősége az élelmiszerek és más mezőgazdasági termékek importjától. Úgy kellene gyökeres változtatásokat bevezetniük, hogy évente 50 ezerrel csökken a gazdatársadalmuk létszáma, miközben el is öregszik, jelenleg 65 év az átlagéletkor ezen a területen.

Japánnak igen alacsony az élelmiszer-önellátási rátája, 2023-ban például 38 százalék volt kalóriaalapon, illetve 61 százalék a termelési érték alapján, ami az 1965 óta mért legalacsonyabb szint.

Nem tanulnak

Az eddigi változtatások azonban azt mutatják, hogy Japán továbbra is a kis és mikro családi gazdaságokra támaszkodna. Egy nemrég született új törvénycikk is a mezőgazdaság szerepét hangsúlyozza az egészséges tájak kialakításában és a kultúra megőrzésében, valamint a vidéki közösségek mezőgazdaságon keresztüli fenntartásának fontosságát emeli ki.

A politikai döntéshozók egyelőre nem hajlandók tudomásul venni, hogy az ország mezőgazdasági termelési képessége jelentősen gyengült az utóbbi évtizedekben. Ami a második világháborút követően működött, az ma már nem elég hatékony.

Akkor súlyos élelmiszerhiány tombolt a háborús vesztesek közé tartozó szigetországban, a rizstermesztés például 30 százalékkal esett vissza. A kormányzat földreformmal válaszolt a kihívásra, megnövelte a földtulajdonosok számát, és ez az elaprózottság jellemzi a mai agráriumot is.

A japán mezőgazdasági vállalkozások ugyanakkor nincsenek irigylésre méltó helyzetben, az ágazatban dolgozók átlagos jövedelme jelentősen elmarad az irodai dolgozókétól. A rizstermesztők éves átlagos jövedelme (23 876 dollár, vagyis 9,26 millió forint – 2022-es adat) magyar szemszögből jól hangzik, ám a havi 772 ezer forintnak megfelelő jövedelem Japánban nem sok mindenre elég.

A mezőgazdaságban mindössze a népesség 1,1 százaléka, mintegy 1,36 millió ember dolgozik, a vállalkozások bő 90 százaléka családi gazdaság. Nekik kellene tehát eltartaniuk a csaknem 125 milliós népességet, egyre romló feltételek között.

Egyre elérhetetlenebbnek tűnnek azok a kormányzati célok, miszerint az élelmiszer-önellátási rátát 53 százalékra kellene emelni kalóriaalapon, illetve 79 százalékra a termelési értéket tekintve. Csak összehasonlításképpen: kalóriaalapon az USA 104, Kanada 204, Franciaország 121 százalékos rátával büszkélkedhet.

Hihetetlen, de a szárnyaló iparral rendelkező, polgárainak a csúcstechnológia révén magas életszínvonalat biztosító Japán fölött folyamatosan ott lebeg az éhínség kialakulásának réme.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gabonapiaci körkép + videó

2025. május 29. 16:10

A gabonapiaci mozgásokat számos tényező befolyásolja. Hová vezet a jelenlegi vámháborús helyzet? Mi határozza meg a hazai agráriumot gabonapiaci tekintetben?

Az erdőnek az állam részére történő felajánlása, értékesítése, valamint állam általi kisajátítása

2025. február 26. 08:10

Az erdő mint ingatlan állami tulajdonba kerülésére a jelenlegi jogi szabályozás többféle módot is tartalmaz.

Merre csúsznak az olajosmagok?

2025. február 23. 14:10

Január harmadik hetében még Magyarországon és Ukrajnában is tovább emelkedett a napraforgó felvásárlási ára.

Gazdálkodási Napló – az ARASZ a megoldás a problémákra!

2025. február 17. 11:10

Gyorsan és stabilan szolgáltatjuk a Nébihtől független webes felületünkön a naplózási szolgáltatást: adatbeküldés néhány gombnyomással!

Hogyan és miért lesz Buddha-formájú a körte?

2023. október 31. 07:10

A Buddha-formájú körték a világ legkeresettebb gyümölcsi közé tartoznak. De honnan ered az ötlet és miként valósítják meg? Mért kedvelik ezt annyira az emberek?

Ficus ginseng: bonsait kaptam, mi tévő legyek?

2022. szeptember 22. 06:38

A bonsaiok hagyománya a messzi Japánból ered, ahol ezeket a különleges megjelenésű növényeket már kétezer évvel ezelőtt is nevelgették a mesterek.

Négyszeresére nőhet a mezőgazdasági drónok piaca az Egyesült Államokban 2024-re

2019. június 14. 14:37

A következő öt évben Észak-Amerikában fogják a legtöbb mezőgazdasági drónt használni, amelyhez az Egyesült Államok Szövetségi Repülési Hivatala (FAA) is hozzájárult azzal, hogy egyes törvények alól felmentette az ember nélküli légi járműveket (UAV).

Íme, a világ legdrágább szőlője!

2023. október 5. 09:40

El tudja képzelni, hogy a világ másik felén akad egy olyan gyümölcs, amelyet szó szerint aranyárban árulnak és ennek ellenére meg is veszik az emberek? De vajon mitől olyan különleges ez, miben más, mint a hozzá hasonló fajták, miként termesztik, és legfőképpen, mi alapján árazzák be?