Zöldség-Gyümölcs

Veszélyben a Honeycrisp alma

Agrofórum Online

A Honeycrisp almafajtát Minnesotában nemesítették, 1990-es évek elején került köztermesztésbe. A vonzó külsejű bíbor és mélysárga színű gyümölcs íze az édes és a fanyar íz egyensúlyának köszönhetően kitűnő. A gyümölcshúsban található nagyobb méretű sejtek következtében kellemesen ropogós.

Kiváló tulajdonságainak köszönhetően e fajtát világszerte hatalmas siker övezi, a gyümölcse nagy mennyiségben kerül piacra. Tárolásra is alkalmas a Honeycrisp alma, ugyanakkor azt tudni kell, hogy óvatosan kell kezelni, mert vékony héja miatt sérülékeny.

A sikertörténetben azonban egy élettani rendellenesség, a keserűfoltosság – mely gyakrabban jelenik meg a Honeycrisp estében, mint a többi almafajtánál – megtorpanást okoz. A 2016-os adatok szerint az e fajtához tartozó gyümölcsök 23%-án megfigyelhetők a keserűfoltosság tünetei, amelyek megjelenésére csak a szüret után lehet számítani. A kialakuló feketésbarnás foltok rontják a gyümölcs minőségét. Bár nem okoz egészségügyi problémát a foltos alma fogyasztása, piacképessége nagy mértékben romlik. A szüret után betárolt alma eladását ez az élettani betegség igen kockázatossá teszi. A probléma abból adódik, hogy bizonyos ásványi anyagok nem a megfelelő arányban találhatók a növényben, ezek közül is a kalcium szerepe meghatározó, hiánya esetén lehet a keserűfoltosság megjelenésére számítani – tájékoztat a www.modernfarmer.com oldal.

Egy pennsylvaniai kutatócsoport kidolgozott egy olyan eljárást, amelynek során a szárított és porrá őrölt Honeycrisp alma héjából már a szüret előtt pár héttel ki lehet mutatni, hogy a betárolás során kell-e számítani a tünetek megjelenésére. Ha ezeket a tételeket a gazdák azonnal értékesítik nagy veszteségeket kerülhetnek el. Ezen a vizsgálaton múlhat, hogy a termelési szezont eredményesen vagy veszteséggel zárják a farmerek.

Fordította: Polgárné Balogh Eszter

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Nem lankadhat a növényvédősök figyelme – Intenzív a kártevők és kórokozók jelenléte a gyümölcsösökben

2023. július 6. 10:10

A növények fejlődése a kielégítő vízellátás miatt intenzív, de a betegségek és a kártevők sok növényvédelmi problémát okoznak.

Miért barnul meg az alma gyümölcshúsa a magház körül?

2024. január 21. 04:38

A tavalyi almatermések húsa belül megbarnult, a héjon semmi tünet nem látható, ránézésre egészségesnek látszanak a gyümölcsök. A barnulás a magok körül fejlődött ki, nem egyenletes a megjelenése. Mi lehet a baj? Szeretném a jövőben megelőzni a betegséget.

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben

Az alma legjava: népszerű a magyar cider

2018. szeptember 18. 08:56

Sok ideig úgy tűnt, hogy a cider és a magyar ember közti fagyos viszonyt nem lehet megtörni, amíg aztán a kétezres évek elején óvatos enyhülés kezdődött, majd egyszer csak megtört a jég, és a forró nyarak elképzelhetetlenné váltak nélküle.