25℃ 18℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós
Növénytermesztés

Javul a termés minősége, ha a beporzók „jó úton” járnak

ScienceDaily

Az állatok által végzett beporzás a globális élelmiszer-termelés egyharmadához járul hozzá. Mégis kevés kutatást végeztek arról, hogy a beporzók, valamint a pollen és a terményfajták mely tulajdonságai hatnak a termés minőségére a termények táplálkozási, érzékszervi és kereskedelmi értéke szempontjából.

A beporzók az ültetvényeken bizonyos mozgásmintát követnek, ami meghatározza, hogy milyen növényfajtákat keresnek fel, ezen keresztül pedig befolyásolják a termények minőségét.

A Göttingeni Egyetem kutatói azzal érvelnek, hogy a beporzók munkájának általános támogatása eddig túlságosan nagy hangsúlyt kapott – a termés minőségének rovására. Ez utóbbi ugyanis javítható lenne a beporzók fajspecifikus viselkedésének és a terményfajták szántóföldi elterjedési mintáinak figyelembevételével.

A beporzás is összetett folyamat

Az állati beporzás a világ legfontosabb terményeinek kétharmada számára fontos, és becslések szerint évente több százmilliárd dollár értéket „termel”. A teljesen vagy részben állati beporzóktól függő növények (például számos gyümölcs, dióféle és hüvelyes) az étrendünkben található C-vitamin több mint 90 százalékát, valamint táplálkozási szempontból fontos karotinoidokat és antioxidánsokat tartalmaznak.

A méhek például növelik a repcemag tápértékét a többszörösen telítetlen zsírsavtartalom és az összes olajtartalom növelésével, vagy növelik az avokádó olajtartalmát és gyümölcstömegét. A Göttingeni Egyetem kutatócsoportja hangsúlyozza, hogy figyelmet kell fordítani a beporzó faj, a növényfajta és az átvitt pollen jellemzőire – és arra, hogy ez a hármas kapcsolat hogyan befolyásolja a termés minőségét.

Figyelembe kell venni a beporzó mozgásmintáit

A különböző fajták közötti pollenátvitel meghiúsulhat, ha a beporzók viselkedése vagy a növények elrendezése megváltozik. A termés minősége tehát nemcsak attól függ, hogy mely és hány beporzó aktív, hanem attól is, hogy a különböző fajok térben és időben hogyan lépnek kapcsolatba egymással.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a jövőbeni kutatásoknak nemcsak a mennyiségre, hanem sokkal inkább a termés minőségére kellene összpontosítaniuk. Hiszen a jobb tápanyag-összetétel a fogyasztók egészsége szempontjából is fontos. Ez magában foglalja a keresztbeporzás elősegítését a kultúrnövények sokféleségének és a virágpor minőségének figyelembevételével.

Emellett össze kell hasonlítani az önbeporzású és a keresztbeporzású fajták minőségét, és a termesztőterületeket és a környező tájat úgy kell alakítani, formálni, hogy a beporzók a lehető leghatékonyabban mozoghassanak.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Melyik őszi búza fajtát érdemes választani? Itt a friss eredmény

2025. szeptember 9. 10:10

A GOSZ–VSZT–NAK 18. alkalommal megszervezett őszi búza fajtakísérletei objektív adatokkal támogatják a gazdálkodókat a fajtaválasztásban

Szigorodott a termékpiaci törvény: vége a visszaéléseknek

2025. szeptember 8. 12:40

Új szabályok védik a gazdákat a felvásárlókkal szemben: csak előre rögzített feltételek mellett lehet minőségi kifogást emelni.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Melyik repcehibrid hozza a legtöbbet? Mutatjuk az eredményt

2025. augusztus 27. 14:10

Idén 16 repcehibrid szerepelt a GOSZ–VSZT–NAK posztregisztrációs fajtakísérletében. Az eredmények értékes támpontot adnak a gazdálkodóknak.

Reménységünk: a parlagfű-olajosbogár

2021. szeptember 27. 09:36

Bár a parlagfű már hosszú évtizedek óta megtelepedett Európában, azonban természetes ellenségei Magyarországon ez idáig még nem jelentek meg. Érthető hát az öröm, hogy immár hazánkban is megtalálható a parlagfű-olajosbogár.

Aktuális parlagfű és pollen helyzetkép

2019. július 25. 09:10

Az elmúlt időszak igencsak bővelkedett időjárási anomáliában mind a hőmérséklet mind a csapadékot illetően. A csapadékhiány hatására a fűfélék és a természetes vegetáció egyéb fajai is szenvednek, elszáradnak, ezzel teret biztosítanak a szárazságtűrő fajok, a parlagfű számára.

Alma- és körteültetvények pollenadó nélkül?

2019. március 20. 07:39

Alma- és körteültetvényekben porzófajták alkalmazása nagyobb mértékű gyümölcskötődést eredményez, de fokozhatja a kötődött termések heterogenitását is, illetve nehezítheti a termésritkítás kivitelezését. Porzófajták nélkül megfelelő méhkaptár elhelyezésével sikeres lehet az almatermesztés. Körteültetvényekben pedig porzófajta hiánya esetében a megfelelő metszés, növénykondicionálás és gibberellinek alkalmazásával segített terméskötődés eredményezhet megfelelő termésmennyiséget.

Nyárfa termése mindent eláraszt! - Hogy lehetne ezt csökkenteni?

2019. április 24. 06:37

H. János kérdése: A nyárfák ez évben is szennyezik a környezetet, hogy lehetne ezt csökkenteni?