8℃ 3℃
december 11. Árpád, Árpádina, Damazusz
Zöldség-Gyümölcs

A luffatök akár hazánkban is megterem

Agrofórum Online

Egy német gazdálkodó ráállt a luffatök termesztésére, amiből környezetbarát, a piacon keresett terméket – szivacsot – állít elő és forgalmaz. Így a természetes alapanyagot nem kell Kínából behozni, amivel a karbonlábnyoma is nagyságrendekkel csökken.

A luffa melegkedvelő tökfajta, amelynek termesztése erősen hasonlít a támrendszeres uborkáéhoz. A termése is hasonló, csak nagyobb, körülbelül 30 cm-es. A termés frissen, fiatalon leszedve az ázsiai konyha egy alapanyaga, nyugodtan fogyasztható. Az érett, szárított tök pedig luffaszivacsként a fürdőszobában vagy a konyhában használható, ha pedig tönkrement, akár el is komposztálható.

Hogyan termesztik a luffát?

A vetőmagokat, amelyek akár 7-8 évig is megőrzik termőképességüket szabadföldbe május vége-június elején kell elvetni, tápanyagdús talajba, és július–szeptember között takarítható be a termés.

A leszedett tököt ősszel száraz helyen, fellógatva kell tárolni addig, amíg teljesen ki nem szárad. Ekkor a magok kiszedhetők belőle, majd be kell áztatni, néhány napig a vízben hagyni, majd el kell távolítani a külső héjat, a szivacsokat még egyszer átmosni és kiszárítani – és használatra kész.

A luffatök jövedelmet biztosít a gazdáknak

Simon Schech német gazdálkodó olyan réspiacot talált tehát a luffával, amelyre kifejezetten környezetbarát és izgalmas terméket tud előállítani. 160 hektár szántófölddel rendelkező családi gazdaságában maga termeszti a luffaszivacshoz szükséges tököt. Az így előállított termék 100 százalékban műanyag- és károsanyag-mentes, és biológiailag is teljesen lebomlik.

Ugyan eddig is jelen volt a biotermékpiacon a luffa, de a Kínából érkező tök mégsem nevezhető igazán környezetbarátnak a szállítással járó terhelés miatt. Azonban a Németországban megtermelt és az interneten forgalmazott luffaszivaccsal mindenki jól jár: a termelő, a fogyasztó – és a bolygó is.

A luffatök ugyanígy akár Magyarországon is megtermelhető, csak néhány innovatív szemléletű gazdálkodóra lenne szükség, akik a termék-előállítást is vállalják.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Európa élvonalában van a hazai napraforgó-termesztés

2024. április 11. 13:10

A Syngenta idén is folytatja a 6 tonna nevű programját, amelynek célja a hektáronkénti termésátlag növelése.

Alba Milagro Hungária Kft. - professzionális partner a növénytáplálás és talajaktiválás területén

2019. május 24. 09:53

Az Alba Milagro termékportfóliójának kialakításában sok éves tápanyagtervezési tapasztalatuk volt az irányadó. Olyan termékeket kerestek szerte az európai piacon és Magyarországon, melyek megoldást jelentenek a hazai problémákra.

Nagy lehetőségek rejlenek a városi kertészetben

2020. május 17. 07:53

A tanulmány szerint a kihasználatlan zöld területek 10 százalékának bevonásával 87 375 embernek termeszthetnének elegendő mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget.

Az Essex grófságból hazánk kertjeiig – olvasóink kedvenc történelmi almái

2019. február 19. 08:36

Újabb három történelmi almafajta kerül bemutatásra, melyeket még ma is örömmel emlegetnek hazánkban, sőt, még akár termesztik is őket. Ezek a fajták a London pepin, a Bőralma és a Pónyik alma.