Zöldség-Gyümölcs

A luffatök akár hazánkban is megterem

Agrofórum Online

Egy német gazdálkodó ráállt a luffatök termesztésére, amiből környezetbarát, a piacon keresett terméket – szivacsot – állít elő és forgalmaz. Így a természetes alapanyagot nem kell Kínából behozni, amivel a karbonlábnyoma is nagyságrendekkel csökken.

A luffa melegkedvelő tökfajta, amelynek termesztése erősen hasonlít a támrendszeres uborkáéhoz. A termése is hasonló, csak nagyobb, körülbelül 30 cm-es. A termés frissen, fiatalon leszedve az ázsiai konyha egy alapanyaga, nyugodtan fogyasztható. Az érett, szárított tök pedig luffaszivacsként a fürdőszobában vagy a konyhában használható, ha pedig tönkrement, akár el is komposztálható.

Hogyan termesztik a luffát?

A vetőmagokat, amelyek akár 7-8 évig is megőrzik termőképességüket szabadföldbe május vége-június elején kell elvetni, tápanyagdús talajba, és július–szeptember között takarítható be a termés.

A leszedett tököt ősszel száraz helyen, fellógatva kell tárolni addig, amíg teljesen ki nem szárad. Ekkor a magok kiszedhetők belőle, majd be kell áztatni, néhány napig a vízben hagyni, majd el kell távolítani a külső héjat, a szivacsokat még egyszer átmosni és kiszárítani – és használatra kész.

A luffatök jövedelmet biztosít a gazdáknak

Simon Schech német gazdálkodó olyan réspiacot talált tehát a luffával, amelyre kifejezetten környezetbarát és izgalmas terméket tud előállítani. 160 hektár szántófölddel rendelkező családi gazdaságában maga termeszti a luffaszivacshoz szükséges tököt. Az így előállított termék 100 százalékban műanyag- és károsanyag-mentes, és biológiailag is teljesen lebomlik.

Ugyan eddig is jelen volt a biotermékpiacon a luffa, de a Kínából érkező tök mégsem nevezhető igazán környezetbarátnak a szállítással járó terhelés miatt. Azonban a Németországban megtermelt és az interneten forgalmazott luffaszivaccsal mindenki jól jár: a termelő, a fogyasztó – és a bolygó is.

A luffatök ugyanígy akár Magyarországon is megtermelhető, csak néhány innovatív szemléletű gazdálkodóra lenne szükség, akik a termék-előállítást is vállalják.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Egy csomag boltiból saját menta – egy életen át

2024. május 9. 15:10

A menta termesztése egyszerű, felhasználása viszont sokrétű. Videóból tanulhatjuk meg, hogyan tudjuk szaporítani.

Hónapos retek hajtatása

2020. január 22. 05:36

A hazai hajtatott retek sajátossága - amiben némileg eltér az áruházláncokban kapható importtól - nagyobb, átmérője meghaladja a 4-5 cm-t, és levelekkel együtt, csomózva kerül forgalomba.

Hiába a jó vöröshagymafajta és az öntözés, ha nincs tápanyag

2024. június 25. 10:10

Aktuális az áttelelő vöröshagyma talaj-előkészítése és trágyázása. A megfelelő technológia használata a nagy termés alapja.

Holdtalajban termesztett mustárnövények hoztak életképes magokat

2024. november 1. 14:10

Szenzáció a MATE kutatóitól: nemcsak egészséges mustárnövényt, hanem egészséges magokat is termesztettek a Holdról származó talajban.