Zöldség-Gyümölcs

A luffatök akár hazánkban is megterem

Agrofórum Online

Egy német gazdálkodó ráállt a luffatök termesztésére, amiből környezetbarát, a piacon keresett terméket – szivacsot – állít elő és forgalmaz. Így a természetes alapanyagot nem kell Kínából behozni, amivel a karbonlábnyoma is nagyságrendekkel csökken.

A luffa melegkedvelő tökfajta, amelynek termesztése erősen hasonlít a támrendszeres uborkáéhoz. A termése is hasonló, csak nagyobb, körülbelül 30 cm-es. A termés frissen, fiatalon leszedve az ázsiai konyha egy alapanyaga, nyugodtan fogyasztható. Az érett, szárított tök pedig luffaszivacsként a fürdőszobában vagy a konyhában használható, ha pedig tönkrement, akár el is komposztálható.

Hogyan termesztik a luffát?

A vetőmagokat, amelyek akár 7-8 évig is megőrzik termőképességüket szabadföldbe május vége-június elején kell elvetni, tápanyagdús talajba, és július–szeptember között takarítható be a termés.

A leszedett tököt ősszel száraz helyen, fellógatva kell tárolni addig, amíg teljesen ki nem szárad. Ekkor a magok kiszedhetők belőle, majd be kell áztatni, néhány napig a vízben hagyni, majd el kell távolítani a külső héjat, a szivacsokat még egyszer átmosni és kiszárítani – és használatra kész.

A luffatök jövedelmet biztosít a gazdáknak

Simon Schech német gazdálkodó olyan réspiacot talált tehát a luffával, amelyre kifejezetten környezetbarát és izgalmas terméket tud előállítani. 160 hektár szántófölddel rendelkező családi gazdaságában maga termeszti a luffaszivacshoz szükséges tököt. Az így előállított termék 100 százalékban műanyag- és károsanyag-mentes, és biológiailag is teljesen lebomlik.

Ugyan eddig is jelen volt a biotermékpiacon a luffa, de a Kínából érkező tök mégsem nevezhető igazán környezetbarátnak a szállítással járó terhelés miatt. Azonban a Németországban megtermelt és az interneten forgalmazott luffaszivaccsal mindenki jól jár: a termelő, a fogyasztó – és a bolygó is.

A luffatök ugyanígy akár Magyarországon is megtermelhető, csak néhány innovatív szemléletű gazdálkodóra lenne szükség, akik a termék-előállítást is vállalják.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bogyós gyümölcsök ősszel – ezeket érdemes termeszteni

2025. október 6. 11:10

Sokan nem tudják, de a bogyós gyümölcsök ősszel is teremnek. Mutatjuk, mely fajokból szüretelhetünk ilyenkor, és mire kell figyelni a termesztésük során.

Indiai banán termesztése: mit kell tudni róla?

2025. szeptember 28. 16:10

Az indiai banán különleges gyümölcs, mely Magyarországon is termeszthető – ízletes, tápláló és egzotikus.

Szuperélelmiszer, amit az orvosok is imádnak!

2025. szeptember 26. 16:10

Az alma igazi őszi szuperélelmiszer: segít a szívnek, szabályozza a vércukrot, és természetes energiát ad.

Az alma barna foltjai: ezt kell tudni róla

2025. szeptember 25. 07:10

Barna foltok jelentek meg az almán? Nem biztos, hogy betegség okozza! Mutatjuk, hogyan különböztesd meg a leggyakoribb okokat.

A nagy kávés cégek is készülnek a klímaváltozásra

2024. október 11. 11:10

A Starbucks több innovatív gazdaságot vásárol a klímarezisztens kávé létrehozása érdekében. Célja a szén-dioxid-semleges kávétermesztés.

Kamélia Akadémia – A teanövény termesztése Magyarországon

2020. január 22. 06:47

Most a teatermesztés eddigi magyar tapasztalatait bemutatva tart egész napos képzést Varga Marianna február 20-án.

KertAkadémia, a kihagyhatatlan program kertbarátoknak

2024. június 29. 10:10

Egyre nagyobb az igény a saját termelésű zöldségekre és gyümölcsökre. A KertAkadémia Konferencia és Szakmai Nap célja a tudásátadás.

Hiába a jó vöröshagymafajta és az öntözés, ha nincs tápanyag

2024. június 25. 10:10

Aktuális az áttelelő vöröshagyma talaj-előkészítése és trágyázása. A megfelelő technológia használata a nagy termés alapja.