15℃ 10℃
október 10. Gedeon, Ferenc, Bendegúz
Zöldség-Gyümölcs

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

ScienceDaily

Kiderült: a legtöbb termelőnek nincs szüksége madártani végzettségre, laboratóriumi vizsgálatra vagy akár egy alkalmazásra ahhoz, hogy megállapítsa, hogy a terményei közelében lévő madárürülék élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent-e. Csak egy egyszerű kérdést kell feltenni: mekkora? Ez derül ki a Kaliforniai Egyetem tanulmányából, amelyet a Journal of Applied Ecology című folyóiratban tettek közzé.

A tanulmány szerint az élelmiszer-biztonsági kockázatok és a vadon élő madarak megalapozott, árnyalt megítélése segíthet a termelőknek elkerülni a terméskiesést, és könnyebben össze tudják egyeztetni az élelmiszer-biztonságot és a biológiai sokféleség megőrzését.

2006 óta, amikor leveles zöldségeken terjedő Escherichia coli-járvány pusztított az Egyesült Államokban, a termelők arra kényszerülnek, hogy a vadon élő állatokat – ezzel az általuk hordozott, élelmiszerrel terjedő kórokozókat – távol tartsák a termesztett növényektől.

A termelőknek gyakran azt tanácsolják, hogy a vadon élő állatok ürülékének nagyjából méteres körzetében ne takarítsák be a termést, nehogy azt kockáztassák, hogy megbuknak az élelmiszer-biztonsági ellenőrzésen, vagy elveszítik a felvásárlókkal kötött szerződést. A gazdák gyakran erre hivatkozva nem végeznek el olyan, a természet védelmét szolgáló intézkedéseket, amelyek ellen egyébként nem lenne kifogásuk.

Az eredmény egyszerű és megnyugtató

A szerzők terepi és üvegházi kísérleteket, madárszámlálást, pontszerű számlálásokat és ürülékvizsgálatokat végeztek, hogy felmérjék a leveles zöldségeket termesztő gazdaságokban kimutatható egészségügyi kockázatot. Összehasonlították a madárürülékben a salátán, a talajon és a műanyag talajtakarón található E. coli baktérium túlélését, hogy mérjék a kórokozó perzisztenciáját.

Mindezen erőfeszítések után egy egyszerűen összefoglalható megállapításra jutottak. A kisebb madarak kisebb végterméke nagyon alacsony kockázatot hordoz az élelmiszer-eredetű kórokozók szempontjából, amelyek összességében is ritkán fordultak elő madarakban. Ha egy madár mégis megfertőződne, a kórokozó túlélése nagyban függ a madár méretétől.

A kutatók elmondása szerint a nagytestű madarak nagyméretű ürülékében a kórokozók nagyobb valószínűséggel maradnak életben. A kisebb madaraknak apró az ürülékük, és a kórokozók gyorsan elpusztulnak. A gazdáknak tehát nem kell tudniuk, hogy melyik madárfajból származik a kaki, elég a méretét ismerni. Ha viszonylag nagy, tényleg nem érdemes körülötte a termést leszedni. Ha csak egy apró fehér pötty, akkor nagyon alacsony a kockázat.

A kutatás haszna: több leszedhető termés, fajgazdag környezet

Az ürülék méretén túl az, hogy a madarak mire pottyantanak – termény, talaj vagy műanyag –, a kórokozók túlélése szempontjából is fontos volt. A vizsgálatban az E. coli tovább élt magán a salátán, mint a talajon vagy a műanyag mulcson. Szerencsére a gazdaságokban megfigyelt madarak mintegy 90%-a kicsi volt, és inkább a talajra pottyantott, ahol a kórokozók gyorsan elpusztulnak. És hogy mi ennek a kutatásnak a haszna? Ha nem kell minden ürülék körül védősávot tartani, a levélzöldségek termesztői körülbelül 10%-kal több termést takaríthatnának be a földjeikről.

A madarak általában is nagyon alacsony élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentenek. Bár az iparág aggódik a madarak miatt, a patogén E. coli és a szalmonella a vadon élő, mezőgazdasági területeken élő madarak esetében ritkán fordul elő. És most már tudjuk, hogy az E. coli a legtöbb madárürülékben általában gyorsan elpusztul.

A tanulmány eredményének környezetvédelmi haszna is van, hiszen nem kell a madarakat távol tartani, a környéken élő állatok élőhelyét megsemmisíteni, sőt. A termelők például műfészkeket helyezhetnek ki, hogy odavonzzák a kis, hasznos rovarevő madarakat, például a fecskéket, amelyek segítenek a kártevők elleni védekezésben anélkül, hogy az élelmiszer-biztonságot kockáztatnák.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megőrült a szamóca: virágzik októberben!

2025. október 9. 11:10

A szamóca októberi virágzása ma már nem ritkaság – de vajon miért „bolondul meg” a növény, és hogyan kezeljük helyesen ezt a helyzetet?

Bogyós gyümölcsök ősszel – ezeket érdemes termeszteni

2025. október 6. 11:10

Sokan nem tudják, de a bogyós gyümölcsök ősszel is teremnek. Mutatjuk, mely fajokból szüretelhetünk ilyenkor, és mire kell figyelni a termesztésük során.

Indiai banán termesztése: mit kell tudni róla?

2025. szeptember 28. 16:10

Az indiai banán különleges gyümölcs, mely Magyarországon is termeszthető – ízletes, tápláló és egzotikus.

Szuperélelmiszer, amit az orvosok is imádnak!

2025. szeptember 26. 16:10

Az alma igazi őszi szuperélelmiszer: segít a szívnek, szabályozza a vércukrot, és természetes energiát ad.

A műanyagok használata gondot okozhat a mezőgazdaságban is

2022. január 23. 08:37

A FAO szakértői által összegyűjtött adatok szerint a mezőgazdasági értékláncok évente 12,5 millió tonna műanyag terméket használnak fel, további 37,3 millió tonnát pedig az élelmiszer-csomagolás során hasznosítanak.

A hosszú időtartamú gyümölcstárolás legújabb kori kihívásai

2018. június 28. 06:42

A tárolás a gyümölcstermesztés folyamatának speciális része. Egyre inkább csak a legkiválóbb minőségű, jó ízű, jó húsállományú és tetszetős küllemű gyümölcsök adhatók el. A gyümölcstárolás a rövid távú (átmeneti) és a hosszú időtartamú tárolást különbözteti meg. Hazánkban az alma és a körte azok, amelyeket nagy mennyiségben hosszú idejű tárolásra termesztünk.

Maradtak a gondok: éhezés és klímaváltozás – Mit tehetünk az élelmiszerproblémák megoldása érdekében?

2018. december 1. 03:33

A mezőgazdaságot általában és az élelmiszer-biztonságot jelentősen veszélyezteti a szélsőséges időjárási események gyakoribbá válása és az emberi tevékenység miatt erősödő klímaváltozás más következményei.

Az élelmiszerlánc-biztonság a legfontosabb szakterületek között

2023. március 18. 11:04

A magyar emberek az egyik legfontosabb szakterületnek tartják az élelmiszerlánc-biztonságot, melynek teljesítményével kiemelten elégedettek.