4℃ 1℃
december 1. Elza, Natália, Blanka, Bonita
Zöldség-Gyümölcs

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

MATE

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) méltán népszerű Gyümölcsfák metszése képzése februártól már Szarvason is elérhetővé válik az érdeklődők számára.

Az elmúlt két évben több, mint félezer gyümölcsfa-tulajdonos sajátította el a gyümölcsfák metszésének és oltásának szakmai fortélyait a „Megtanítjuk metszeni Magyarországot!” elnevezésű program keretein belül. Az újonnan elérhetővé vált szarvasi képzési hellyel együtt összesen hat helyszínen várják a gyümölcsfák kezelése iránt érdeklődőket a MATE oktatói.

A tavaszi metszés a gyümölcsöskertekben fontos feladat, amely a következő évi terméshozás megalapozása, a növényeink hosszú távú termőegyensúlya, kondíciója és egészsége szempontjából is kiemelt jelentőségű.

Gyümölcsfák metszése

A Gyümölcsfák metszése című kétnapos képzés keretein belül a hazánkban termesztett legfontosabb gyümölcsfajok alakító- és fenntartó metszésének módszereit intenzív és extenzív ültetvényekben mutatják be a MATE Kertészettudományi Intézetének szakértői.

A gyakorlati képzés célja, hogy minél többféle gyümölcsfaj, koronaforma és művelési rendszer szakszerű metszésének szakmai fogásaival ismerkedjenek meg a résztvevők. A képzés rövid elméleti oktatással kezdődik, amelynek során a gyümölcsfajok termőrészeivel és a metszőeszközök használatával ismerkednek meg a jelentkezők.

Ezt követően a nap hátralévő részében és a képzés második napján az ültetvényekben különböző gyümölcsfajokon gyakorolják az érdeklődők a metszést, a MATE minősített oktatóinak irányítása és felügyelete mellett.

Az eddigi oktatási helyszínek – Budapest, Cegléd, Érd, Fertőd és Keszthely – mellett idén februártól a szarvasi képzési helyszínnel is bővül a képzési paletta.

Gyümölcsfák oltása

A Gyümölcsfák metszése felnőttképzés mellett, a felmerülő gyakorlati igények kielégítése érdekében a MATE Kertészettudományi Intézetének tudományos fokozattal és bőséges gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező munkatársai kidolgozták és már a tavalyi évben közel 100 fő részére megtartották a Gyümölcsfák oltása egynapos képzést.

Az idei évben is meghirdetett képzés során a résztvevők megismerik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát, úgymint oltókés, viasz, kötözőszalag. A jelentkezők megtanulják az alany és nemes fogalmait, azok minőségi követelményeit. Elsajátítják a helyes oltócsapvágás műveletét és az oltás technikai kivitelezését.

Gyakran felmerülő igény az idősebb fák átoltásának kivitelezése is, ehhez az ültetvényekben meglévő korosabb fák átoltására is lehetőséget biztosítanak a szervezők. A gyakorlati képzés során a résztvevők megtanulják az oltvány-előállítás technikai műveleteit is, amelyet a nap folyamán alaposan begyakorolnak. Az oltáshoz szükséges eszközöket a MATE biztosítja.

A MATE mindkét képzésére, valamennyi oktatási helyszínére még leadhatják jelentkezésüket az érdeklődők. A képzéseken történő részvétel nem igényel semmilyen előképzettséget, arra bárki jelentkezhet.

A jelentkezéséhez az uni-mate.hu/felnőttképzés oldalról letöltött jelentkezési lapot legkésőbb a képzés megkezdése előtt 5 nappal szükséges megküldeni a felnottkepzes.gyongyos@uni-mate.hu  e-mail címre.

Bővebb információk, kontaktszemélyek:

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központ

nyilvántartási szám: B/2020/003047

Juhász Emese, Szegediné Gömöri Izabella

email: felnottkepzes.gyongyos@uni-mate.hu

telefonszám: +36 20/534-9789

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

Cseresznyefa metszése ősz végén lehetséges?

2023. november 29. 04:36

Cseresznyefát lehet most metszeni? Vagy várjam meg a tavaszt ezzel a munkával? Két termő fám van.

Miért és hogyan kezeljük a metszés által okozott sebeket gyümölcsfákon?

2021. február 25. 10:52

A sebek gyógyulási folyamatát számos termesztési és technológiai tényező befolyásolja.

A füge metszés nélkül is terem – de vajon jobban?

2025. szeptember 5. 08:10

A füge mediterrán eredetű növény, amely hazánkban is kedvelt gyümölcs. De vajon érdemes metszeni, vagy jobb, ha természetesen fejlődik?

Milyen teendőink vannak kora tavasszal a gyümölcsöskertjeinkben?

2020. március 7. 09:26

K. Balázs: Milyen feladatokat kell legsürgősebben elvégezni a gyümölcsöskertben? Kezdők vagyunk, most költöztünk városból vidékre.