24℃ 20℃
július 27. Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Zöldség-Gyümölcs

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

MATE

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) méltán népszerű Gyümölcsfák metszése képzése februártól már Szarvason is elérhetővé válik az érdeklődők számára.

Az elmúlt két évben több, mint félezer gyümölcsfa-tulajdonos sajátította el a gyümölcsfák metszésének és oltásának szakmai fortélyait a „Megtanítjuk metszeni Magyarországot!” elnevezésű program keretein belül. Az újonnan elérhetővé vált szarvasi képzési hellyel együtt összesen hat helyszínen várják a gyümölcsfák kezelése iránt érdeklődőket a MATE oktatói.

A tavaszi metszés a gyümölcsöskertekben fontos feladat, amely a következő évi terméshozás megalapozása, a növényeink hosszú távú termőegyensúlya, kondíciója és egészsége szempontjából is kiemelt jelentőségű.

Gyümölcsfák metszése

A Gyümölcsfák metszése című kétnapos képzés keretein belül a hazánkban termesztett legfontosabb gyümölcsfajok alakító- és fenntartó metszésének módszereit intenzív és extenzív ültetvényekben mutatják be a MATE Kertészettudományi Intézetének szakértői.

A gyakorlati képzés célja, hogy minél többféle gyümölcsfaj, koronaforma és művelési rendszer szakszerű metszésének szakmai fogásaival ismerkedjenek meg a résztvevők. A képzés rövid elméleti oktatással kezdődik, amelynek során a gyümölcsfajok termőrészeivel és a metszőeszközök használatával ismerkednek meg a jelentkezők.

Ezt követően a nap hátralévő részében és a képzés második napján az ültetvényekben különböző gyümölcsfajokon gyakorolják az érdeklődők a metszést, a MATE minősített oktatóinak irányítása és felügyelete mellett.

Az eddigi oktatási helyszínek – Budapest, Cegléd, Érd, Fertőd és Keszthely – mellett idén februártól a szarvasi képzési helyszínnel is bővül a képzési paletta.

Gyümölcsfák oltása

A Gyümölcsfák metszése felnőttképzés mellett, a felmerülő gyakorlati igények kielégítése érdekében a MATE Kertészettudományi Intézetének tudományos fokozattal és bőséges gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező munkatársai kidolgozták és már a tavalyi évben közel 100 fő részére megtartották a Gyümölcsfák oltása egynapos képzést.

Az idei évben is meghirdetett képzés során a résztvevők megismerik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát, úgymint oltókés, viasz, kötözőszalag. A jelentkezők megtanulják az alany és nemes fogalmait, azok minőségi követelményeit. Elsajátítják a helyes oltócsapvágás műveletét és az oltás technikai kivitelezését.

Gyakran felmerülő igény az idősebb fák átoltásának kivitelezése is, ehhez az ültetvényekben meglévő korosabb fák átoltására is lehetőséget biztosítanak a szervezők. A gyakorlati képzés során a résztvevők megtanulják az oltvány-előállítás technikai műveleteit is, amelyet a nap folyamán alaposan begyakorolnak. Az oltáshoz szükséges eszközöket a MATE biztosítja.

A MATE mindkét képzésére, valamennyi oktatási helyszínére még leadhatják jelentkezésüket az érdeklődők. A képzéseken történő részvétel nem igényel semmilyen előképzettséget, arra bárki jelentkezhet.

A jelentkezéséhez az uni-mate.hu/felnőttképzés oldalról letöltött jelentkezési lapot legkésőbb a képzés megkezdése előtt 5 nappal szükséges megküldeni a felnottkepzes.gyongyos@uni-mate.hu  e-mail címre.

Bővebb információk, kontaktszemélyek:

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központ

nyilvántartási szám: B/2020/003047

Juhász Emese, Szegediné Gömöri Izabella

email: felnottkepzes.gyongyos@uni-mate.hu

telefonszám: +36 20/534-9789

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Háztáji zöldség és gyümölcs eladása – meddig adómentes?

2025. július 24. 08:10

A háztáji kertben megtermelt zöldségek és gyümölcsök értékesítése bizonyos bevételi határig adómentes lehet.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Az almafa metszése nyáron

2021. június 18. 06:17

Termő korban a fajta érési ideje szerint kell különbséget tennünk abban, hogy a nyári metszést hogyan végezzük. A nyári érésű fajták fáit a szüret után termőre lehet metszeni. A metszés időpontja augusztus második felére, szeptember elejére esik. Az őszi és téli fajtáknál legcélszerűbb ezt a beavatkozást akkorra időzíteni, amikor a hajtásnövekedés már leállt, az idei hajtások csúcsrügyben záródtak.

Miként metsszük meg tavasszal a gyümölcsfáinkat?

2023. március 1. 04:39

Szaktanácsukat kérem arra vonatkozóan, hogy miként metsszük meg tavasszal a termő gyümölcsfáinkat?

Fiatal almafák koronaalakítása, II. rész

2025. január 24. 09:40

A termelői szemlélet megköveteli (amennyiben profitorientált vállalkozásról beszélünk), hogy az újabbnál újabb fajtákban rejlő összes termőpotenciált kiaknázzuk.

Ficus ginseng: bonsait kaptam, mi tévő legyek?

2022. szeptember 22. 06:38

A bonsaiok hagyománya a messzi Japánból ered, ahol ezeket a különleges megjelenésű növényeket már kétezer évvel ezelőtt is nevelgették a mesterek.