Zöldség

Sóska termesztése: teljes útmutató vetéstől a betakarításig

Agrofórum Online

A sóska egy sokoldalúan felhasználható, évelő zöld leveles növény. Különleges, savanykás ízével egyre népszerűbb nemcsak a hagyományos konyhában, hanem a modern gasztronómiában is. Leggyakrabban levesek, főzelékek és mártások alapanyagaként jelenik meg, de salátákban, vagy akár turmixokban is frissítően üde ízt ad.

Magas C-vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően nemcsak ízletes, hanem tápláló is, ezért kiváló választás azoknak, akik természetes módon szeretnék erősíteni az immunrendszerüket.

A sóska különlegessége, hogy már a tavasz legelején megjelenik, amikor még kevés friss zöldség érhető el a kertből vagy a piacról – így értékes vitaminforrás lehet a tél végi időszakban.

Emellett dísznövényként is mutatós lehet az ágyásokban, mivel szép, élénkzöld levelei harmonikusan illeszkednek más konyhakerti növények közé. 

Vetés és ültetés ideje és módja

A sóska (Rumex acetosa) vetését kora tavasszal, közvetlenül a fagyok elmúltával érdemes megkezdeni. A magokat körülbelül 0,5-1 cm mélyre vessük el, egymástól 4-6 cm távolságra. A sorok között hagyjunk 30 cm távolságot, hogy a növények megfelelően fejlődhessenek.

A napos vagy félárnyékos helyeket kedveli, és a jó vízelvezetésű, termékeny talajban érzi jól magát. A magok 7-14 nap alatt csíráznak ki, és a palántákat akkor ültessük ki végleges helyükre, amikor már elég erősek a kezeléshez.

Milyen öntözést igényel a sóska?

A sóska kedveli a nedves talajt, de nem tűri a pangó vizet. Különösen száraz, meleg időben fontos, hogy rendszeresen öntözze – a levelek így zsengék és ízletesek maradnak.

Sóska gyomirtása: óvatosan a gyökerekkel!

A fiatal növények körül gyakran megjelennek gyomok, amelyek elnyomhatják a fejlődő sóskát. Érdemes kézzel vagy sekély kapálással rendszeresen eltávolítani ezeket, különösen a növekedés első heteiben. Ügyeljen arra, hogy a gyomlálást óvatosan végezze, nehogy megsértse a sóska sekélyen futó gyökérzetét! A gyommentesítés a sóska egészséges fejlődésének egyik alapfeltétele.

Virágzás visszaszorítása a sóska jobb ízéért

Amint megjelennek a virágszárak, ajánlott azokat levágni. Ez serkenti a levélképződést és javítja az ízminőséget, mivel a virágzás után a sóska levelei gyakran kesernyéssé válnak.

Amint megjelennek a virágszárak, ajánlott azokat levágni
Amint megjelennek a virágszárak, ajánlott azokat levágni

Tápanyagpótlás

Tavasszal komposzttal vagy enyhe, természetes eredetű trágyával javíthatja a növények kondícióját. A sóska különösen meghálálja az enyhén humuszos, tápanyagdús talajt.

Mikor érett a betakarításra?

A sóskát akkor érdemes betakarítani, amikor levelei 10-15 cm hosszúak, élénkzöldek és még zsengék – ekkor a legkellemesebb az enyhén savanykás ízük. A legjobb, ha a reggeli órákban, a harmat felszáradása után gyűjti be őket, amikor a növény még friss és lédús. A túl nagy vagy öreg levelek már savasabbak, rostosabbak lehetnek.

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

6 növény, ami segít pótolni a vasat

2025. szeptember 3. 11:10

Spenót, lencse, brokkoli – fedezze fel a legjobb természetes vasforrásokat, amelyek támogatják a vérképzést és az energiaszintet!

Mikor és hogyan szedjük fel a csicsókát?– Időzítés és tárolási tippek

2025. szeptember 1. 14:10

A csicsóka betakarítása ősszel kezdődik, de akár télre is a földben hagyható. Mutatjuk az ideális időzítést és tárolási módokat.

Paradicsom télire: tartósítási tippek a Nébih ajánlásával

2025. augusztus 25. 08:10

Befőzés, aszalás vagy fagyasztás – a Nébih tanácsai segítenek, hogy a nyár ízeit egész évben biztonságosan élvezhessük.

Gesztenyeízű tök a kertből: bemutatkozik a Hokkaido

2025. augusztus 24. 14:10

Kiváló íze, jó tárolhatósága és igénytelen termesztése miatt érdemes vele próbálkozni hobbikertészeknek és termelőknek is.

Zöldségpalánták sikertelen tűzdelésének okai

2022. november 29. 09:44

Jövőre nemcsak a palánta-előállítás lesz drágább, várhatóan a maga a technológia is fog a magasabb kiadásokhoz kisebb-nagyobb mértékben igazodni.

Fagyasztott zöldségeket hív vissza a Nébih

2018. július 6. 06:09

A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető, de akár 90 napig is tarthat.

Égető kérdéseket tesznek fel a zöldborsó- és csemegekukorica-ágazat helyzetéről

2023. február 14. 09:34

Konferenciát szerveznek március elején, mely során a zöldborsó- és csemegekukorica-ágazat helyzetével, kihívásaival foglalkoznak.

Hosszú tenyészidejű gyökérzöldségek őszi talaj-előkészítése és trágyázása I.

2021. szeptember 21. 07:37

A hosszú tenyészidejű gyökérzöldségek közül az ipari, illetve tárolási sárgarépa és petrezselyem talajigényével kapcsolatosan osztunk meg néhány hasznos gondolatot.