15℃ 7℃
október 28. Simon, Szimonetta, Szimóna, Júdás, Tádé
Figyelmébe ajánljuk

Mire jó a diólevél? Természetes segítség a kerttől a gyógyászatig

Agrofórum Online

A díszes, fényes zöld diólevelek juglont, illóolajokat, cseranyagokat, flavonoidokat tartalmaznak. Ezek az anyagok antibakteriális, gombaellenes és gyulladáscsökkentő hatásúak, amiért a népi gyógyászat már évszázadok óta alkalmazza.

A diólevél sokrétűen felhasználható, de nem minden helyzetben ártalmatlan. Legyen szó teáról, komposztról vagy házi permetszerről, mindig figyeljünk az adagolásra, az alkalmazás módjára és a növényeink, állataink egyéni érzékenységére is.

Gyógyhatások: belsőleg és külsőleg egyaránt hasznos

A diólevél (Juglans regia) egyik legismertebb felhasználási módja a gyógynövényként történő alkalmazás. A levelekben található hatóanyagok – például a juglon, a csersavak, illóolajok – gyulladáscsökkentő, összehúzó és antibakteriális hatásúak. A megszárított, aprított diólevélből készített tea belsőleg alkalmazva enyhítheti a gyomorpanaszokat, bélhurutot, hasmenést vagy magas vércukorszintet. Külsőleg borogatásként, lemosóként ajánlják bőrproblémák, pattanások, fekélyek, gombás fertőzések és kisebb égési sérülések kezelésére.

Állatok esetében is alkalmazható: kutyakiképzők gyakran használják enyhe bőrpanaszok esetén, például fürdetőként, természetes fertőtlenítőként, viszketés csillapítására.

Komposztálás: elővigyázatossággal

A diólevél komposztálása gyakori vita tárgya a kiskertészek körében. Ennek oka, hogy a diófélék levelei juglont tartalmaznak, amely természetes növekedésgátló vegyület, és érzékenyebb fajok csírázását, fejlődését gátolhatja. Friss állapotban nem javasolt közvetlenül veteményesbe teríteni vagy komposztálni.

Ha előkomposztáljuk, gond nélkül bekeverhető az érett komposztba
Ha előkomposztáljuk, gond nélkül bekeverhető az érett komposztba

Ha azonban a levelet előszárítjuk, és legalább néhány hónapig külön halomban előkomposztáljuk, majd alaposan átforgatva jól beérlelt komposztba keverjük, már nem okoz gondot. Fontos a megfelelő nedvességtartalom, levegőztetés és a magas hőmérséklet, amely elősegíti a juglon lebomlását. Kisebb mennyiségben, más lombos fák leveleivel együtt komposztálva már nem jelent kockázatot.

Rovarriasztó hatás: természetes védekezés

A diólevél erős illóolajainak, cseranyagainak és keserűanyagainak köszönhetően bizonyos kártevőket természetes módon távol tarthatunk. Szárítva és morzsolva elhelyezhetjük az ágyások szélén, virágládákban vagy akár a tárolóhelyiségek sarkaiban is – különösen hangyák, levéltetvek, molyok távol tartására. Bár a hatása nem minden esetben látványos, érdemes kísérletezni vele.

Permet és főzet készítése diólevélből

Egy evőkanálnyi szárított diólevelet forrázzunk le egy liter vízzel, hagyjuk állni legalább fél órát, majd leszűrve permetezhetjük vele a veszélyeztetett növényeket. A házi készítésű diólevél-főzet a vegyszermentes kertészkedés egyik alternatívája lehet, ám ne várjunk tőle azonnali, garantált hatást. Rendszeres alkalmazással és más növényi kivonatokkal kombinálva azonban hasznos része lehet az integrált növényvédelmi gyakorlatnak.

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Télen is ápolt sírhely – Így válasszunk növényeket!

2025. október 24. 11:10

A hideg hónapokban is lehet szép, rendezett a sírhely – mutatjuk, milyen növények bírják a fagyot és igényelnek kevés gondozást.

Őszi madáretetés – mit tegyünk ki és mit ne?

2025. október 16. 08:10

Ősszel is hasznos a madáretetés, de nem mindegy, mikor és mivel segítjük tollas vendégeinket – nehogy többet ártsunk, mint használjunk.

Kihagyhatatlan könyvújdonság a szántóföldi termesztőknek

2025. október 9. 08:40

A mindennapos termesztési gyakorlat számára hasznos kiadványt jelentetett meg az Agrofórum Kiadó Kft.

A vadgesztenye halálos lehet – tanulja meg felismerni!

2025. október 8. 08:10

Tudja, melyik gesztenye ehető és melyik mérgező? Most megtudhatja, hogyan különböztesse meg őket biztosan!

A cékla sokoldalú felhasználása

2020. február 4. 04:36

A cékla egészségre gyakorolt hatása: jelentős a cukor-, pekitin- és C-vitamin-tartalma. Védi az erek falait, így csökkenti a kardiovaszkuláris megbetegedések és a stroke kialakulásának esélyét. Csökkenti a koleszterinszintet.

Összefoglalás: a tűzifa felhasználása fűtésre

2022. november 25. 05:37

A tűzifa megfelelő felhasználását több tényező határozza meg a kiválasztott fafaj megvásárlásától kezdve a faanyag száradásán át egészen a megfelelő tárolásig. Ha a tűzifa előkészítésének minden állomására figyelünk, azzal a saját dolgunkat könnyítjük meg magánál a fűtésnél.

Adjon új életet a kávézaccnak!

2023. október 14. 07:10

Sokunknak jelenti a nap fénypontját egy frissen lefőtt kávé, a nyomában maradó szerves anyag viszont automatikusan a szemetesben végzi. Érdemes nézőpontot váltani és értékes alapanyagként tekinteni a kávézaccra.

Homoktövis a konyhában

2023. november 16. 09:10

A homoktövis sokak számára ismerős lehet – nem csak a kertből, hanem a különféle étrend-kiegészítők és szépségápolószerek összetevőjeként. Kevesen tudják, de a homoktövis bogyóit mi is felhasználhatjuk otthon, a konyhában is.