Zöldség

Ne hagyja veszni a friss spenótot – tartósítsa okosan!

Agrofórum Online

A spenót, amit sokan még a menzákból ismernek, nemcsak egészséges, hanem könnyen betakarítható és tárolható is – ha tudja, hogyan kell!

A spenót (Spinacia oleracea) egy kiemelkedően értékes leveles zöldség, amelynek könnyen felismerhető. Élénkzöld, enyhén hullámos levelei nem csupán étvágygerjesztőek, hanem tápanyagokban is rendkívül gazdagok.

Különlegessége abban rejlik, hogy magas vitamintartalma mellett (C-, A- és K-vitamin), vasban és magnéziumban is bővelkedik, így hozzájárul az egészséges életmód fenntartásához. Már évszázadok óta közkedvelt zöldség. Könnyen termeszthető, gyorsan fejlődik, és sokrétűen felhasználható a konyhában. Nem csupán friss fogyasztásra alkalmas, a helyes előkészítéssel és tárolással télen is kiváló táplálékforrásként szolgálhat.

Mikor és hogyan érdemes betakarítani?

A spenót betakarítása során kiemelten fontos, hogy a növény érettségi állapotát pontosan felismerje. Így biztosíthatja a legjobb ízvilágot és tápanyagtartalmat. Ügyeljen arra, hogy a levelek még fiatalok, zsengék legyenek! Általában a vetést követő 6-8 hét az ideális időpont a szedésre. Kerülje a túlérés miatti virágzás megindulását, mert az a levelek keserűvé válásához és szívóssághoz vezet!

Ügyeljen arra, hogy a levelek még fiatalok, zsengék legyenek!
Ügyeljen arra, hogy a levelek még fiatalok, zsengék legyenek!

Javaslom, hogy a betakarítást lehetőség szerint kora reggel végezze, amikor a növény nedvtartalma a legmagasabb, így a spenót levelei frissek és ropogósak maradnak! Használjon éles kést vagy ollót, és vágja le a leveleket a talaj felett körülbelül 2-3 cm-rel, elkerülve a gyökérsérülést, amely lehetővé teszi a növény további növekedését és újabb termés fejlesztését!

Ha több alkalommal kívánja szüretelni, célszerű a külső, nagyobb leveleket leszedni, míg a középső fiatalabb levelek fejlődését meghagyni! Gondoskodjon arról, hogy a leszedett spenótot azonnal hűvös, árnyékos helyre helyezze, hogy megőrizze frissességét és elkerülje a gyors fonnyadást! Ne feledje, a megfelelő betakarítás nem csupán a mennyiség, hanem a minőség szempontjából is meghatározó!

A tartósítás lépései: blansírozás és fagyasztás

A spenót tartósítása során a legfontosabb, hogy megőrizze a zöldség eredeti frissességét, színét és tápértékét. Célszerű blansírozással előkészíteni a hosszú távú tárolásra szánt mennyiséget! Blansírozza a leveleket rövid ideig forró vízben vagy gőzben, majd azonnal hűtse le jeges vízben, hogy megállítsa az enzimes folyamatokat és megőrizze a ropogós állagot!

Ezzel a módszerrel a spenót akár 9-14 hónapig is megőrizhető a fagyasztóban anélkül, hogy veszélyeztetné ízét vagy tápanyagait! Amennyiben a blansírozást kihagyja, a fagyasztott spenót állaga ugyan változhat, de turmixokhoz vagy főzelékekhez így is kiválóan használható! Emellett a szárítás is alternatív tartósítási mód lehet, amely koncentrálja az ízeket, és könnyen adagolható formában teszi elérhetővé a spenótot, különösen levesekhez vagy fűszerezéshez!

Így tárolja frissen a hűtőben!

A tárolás kapcsán arra figyeljen, hogy a friss spenót leveleit mindig alaposan szárítsa meg, majd papírtörlőbe csomagolva, légmentesen záródó edényben vagy műanyag tasakban helyezze el a hűtőszekrény zöldségfiókjában! Ezzel a módszerrel a frissesség 3-5 napig megőrizhető, és a levelek megőrzik ropogósságukat. Kerülje, hogy a spenót gyümölcsökkel vagy más olyan zöldségekkel kerüljön egy helyre, amelyek gyorsan érnek és etiléngázt bocsátanak ki, mert az gyorsíthatja a spenót romlását!

Mindig törekedjen arra, hogy a tárolt spenóthoz minél kevesebb levegő jusson, mert ez csökkenti a levelek fonnyadását és megakadályozza a nedvesség felhalmozódását. Ha azonnal nem tudja felhasználni, érdemes a spenótot apró adagokban előkészíteni és gyorsan lefagyasztani, hogy a későbbiekben bármikor friss, vitaminokban gazdag alapanyaghoz jusson!

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A legegyszerűbb téli zöldség: galambbegy-saláta

2025. december 2. 14:10

A galambbegy-saláta a tél egyik legbiztosabb zöldsége, amely minimális gondozással is bőségesen terem a kertben vagy fóliában.

Miért romlik meg a zöldség? Tartsa frissen egész télen!

2025. november 22. 08:10

A gondos őszi betakarítás és a szakszerű téli tárolás döntően befolyásolja a zöldségek eltarthatóságát és vitamintartalmát.

HOLARAS hagymatermesztési gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 19. 13:10

Az állattenyésztés (takarmányozás és silózás) és a vöröshagyma betakarítás gépeire specializálódott, 114 éves gépgyártói múlttal rendelkező holland Hoopman Machines BV gépgyártó cég Holaras márkával forgalomba hozott gépei kiváló minőségű, stabil gépek - erről győződhettünk meg a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon.

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

AKI: egyre több spenót terem hazánkban is

2023. április 26. 13:16

Az Eurostat adatai szerint az Európai Unióban a spenót termése növekvő tendenciát mutatott az elmúlt években, a tagországok 731 ezer tonna spenótot termeltek 2021-ben.

Pad thai - házilag

2019. augusztus 8. 04:33

Régóta izgatta a fantáziámat ez a tradicionális thai étel, melynek számos elkészítési módja van a legkülönfélébb hozzávalókkal.

Értékes zöldségnövényeink I. rész

2018. június 29. 07:17

Hüvelyesek, levélzöldségek, káposztafélék. Nap mint nap használjuk, fogyasztjuk őket, mivel számtalan ételünknek elengedhetetlen alkotórészei, és kiskorunktól kezdve az „egyed, gyermekem, mert egészséges” kategóriába kerültek az érték- és étrendünkben.

Egyelés – nemszeretem feladat, de nagyon fontos!

2023. április 30. 05:36

Az egyelés igazi türelemjáték, és bizonyos növényeink esetében kihagyhatatlan a csírázás utáni időszakban. Mit jelent pontosan ez a művelet? Mikor érdemes elvégezni, és hogyan csináljuk, hogy megfelelően fejlődjenek a növényeink?