Zöldség

Ne hagyja veszni a friss spenótot – tartósítsa okosan!

Agrofórum Online

A spenót, amit sokan még a menzákból ismernek, nemcsak egészséges, hanem könnyen betakarítható és tárolható is – ha tudja, hogyan kell!

A spenót (Spinacia oleracea) egy kiemelkedően értékes leveles zöldség, amelynek könnyen felismerhető. Élénkzöld, enyhén hullámos levelei nem csupán étvágygerjesztőek, hanem tápanyagokban is rendkívül gazdagok.

Különlegessége abban rejlik, hogy magas vitamintartalma mellett (C-, A- és K-vitamin), vasban és magnéziumban is bővelkedik, így hozzájárul az egészséges életmód fenntartásához. Már évszázadok óta közkedvelt zöldség. Könnyen termeszthető, gyorsan fejlődik, és sokrétűen felhasználható a konyhában. Nem csupán friss fogyasztásra alkalmas, a helyes előkészítéssel és tárolással télen is kiváló táplálékforrásként szolgálhat.

Mikor és hogyan érdemes betakarítani?

A spenót betakarítása során kiemelten fontos, hogy a növény érettségi állapotát pontosan felismerje. Így biztosíthatja a legjobb ízvilágot és tápanyagtartalmat. Ügyeljen arra, hogy a levelek még fiatalok, zsengék legyenek! Általában a vetést követő 6-8 hét az ideális időpont a szedésre. Kerülje a túlérés miatti virágzás megindulását, mert az a levelek keserűvé válásához és szívóssághoz vezet!

Ügyeljen arra, hogy a levelek még fiatalok, zsengék legyenek!
Ügyeljen arra, hogy a levelek még fiatalok, zsengék legyenek!

Javaslom, hogy a betakarítást lehetőség szerint kora reggel végezze, amikor a növény nedvtartalma a legmagasabb, így a spenót levelei frissek és ropogósak maradnak! Használjon éles kést vagy ollót, és vágja le a leveleket a talaj felett körülbelül 2-3 cm-rel, elkerülve a gyökérsérülést, amely lehetővé teszi a növény további növekedését és újabb termés fejlesztését!

Ha több alkalommal kívánja szüretelni, célszerű a külső, nagyobb leveleket leszedni, míg a középső fiatalabb levelek fejlődését meghagyni! Gondoskodjon arról, hogy a leszedett spenótot azonnal hűvös, árnyékos helyre helyezze, hogy megőrizze frissességét és elkerülje a gyors fonnyadást! Ne feledje, a megfelelő betakarítás nem csupán a mennyiség, hanem a minőség szempontjából is meghatározó!

A tartósítás lépései: blansírozás és fagyasztás

A spenót tartósítása során a legfontosabb, hogy megőrizze a zöldség eredeti frissességét, színét és tápértékét. Célszerű blansírozással előkészíteni a hosszú távú tárolásra szánt mennyiséget! Blansírozza a leveleket rövid ideig forró vízben vagy gőzben, majd azonnal hűtse le jeges vízben, hogy megállítsa az enzimes folyamatokat és megőrizze a ropogós állagot!

Ezzel a módszerrel a spenót akár 9-14 hónapig is megőrizhető a fagyasztóban anélkül, hogy veszélyeztetné ízét vagy tápanyagait! Amennyiben a blansírozást kihagyja, a fagyasztott spenót állaga ugyan változhat, de turmixokhoz vagy főzelékekhez így is kiválóan használható! Emellett a szárítás is alternatív tartósítási mód lehet, amely koncentrálja az ízeket, és könnyen adagolható formában teszi elérhetővé a spenótot, különösen levesekhez vagy fűszerezéshez!

Így tárolja frissen a hűtőben!

A tárolás kapcsán arra figyeljen, hogy a friss spenót leveleit mindig alaposan szárítsa meg, majd papírtörlőbe csomagolva, légmentesen záródó edényben vagy műanyag tasakban helyezze el a hűtőszekrény zöldségfiókjában! Ezzel a módszerrel a frissesség 3-5 napig megőrizhető, és a levelek megőrzik ropogósságukat. Kerülje, hogy a spenót gyümölcsökkel vagy más olyan zöldségekkel kerüljön egy helyre, amelyek gyorsan érnek és etiléngázt bocsátanak ki, mert az gyorsíthatja a spenót romlását!

Mindig törekedjen arra, hogy a tárolt spenóthoz minél kevesebb levegő jusson, mert ez csökkenti a levelek fonnyadását és megakadályozza a nedvesség felhalmozódását. Ha azonnal nem tudja felhasználni, érdemes a spenótot apró adagokban előkészíteni és gyorsan lefagyasztani, hogy a későbbiekben bármikor friss, vitaminokban gazdag alapanyaghoz jusson!

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hagymavágás sírás nélkül – bevált trükkök és tudomány

2025. augusztus 7. 08:10

A hagymapucolás és -vágás gyakran könnyfakasztó élmény. Lássuk, milyen trükkökkel kerülhetjük el a könnyezést – tudományos magyarázattal.

Így lesz ízletes a paradicsom – szakértők tippjei kezdőknek

2025. július 31. 11:10

Ne hagyja, hogy a paradicsom ízetlen és puha legyen! Íme a szakértők szerinti legfontosabb hibák, amelyeket jobb elkerülni!

Túl korai? Túl öreg? Zöldbab betakarítása okosan

2025. július 27. 11:10

A zöldbab akkor a legfinomabb, ha jókor szedi le. Mutatjuk, mikor és hogyan érdemes betakarítani, hogy íze, állaga is tökéletes legyen!

Miért sárgul a cukkini csúcsa? Ezek lehetnek az okok

2025. július 26. 16:10

A cukkini termésének sárgulása mögött nem egyetlen ok, hanem számos stresszhatás állhat. Mutatjuk, hogyan tudja megmenteni a termést.

Egyelés – nemszeretem feladat, de nagyon fontos!

2023. április 30. 05:36

Az egyelés igazi türelemjáték, és bizonyos növényeink esetében kihagyhatatlan a csírázás utáni időszakban. Mit jelent pontosan ez a művelet? Mikor érdemes elvégezni, és hogyan csináljuk, hogy megfelelően fejlődjenek a növényeink?

Vethető még ősszel spenót a kertbe?

2022. szeptember 9. 04:36

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy spenótot vethetek még ősszel is a házikertbe?

Lehetőségek a fűtés nélküli fóliasátrak őszi hasznosítására II.: spenót hajtatás

2023. augusztus 1. 06:10

Az őszi hajtatásnál egy fontos szabályt kell a termesztőknek szem előtt tartani!

A világ 5 legdrágább zöldsége

2024. április 29. 07:10

Ezek a termékek különleges tulajdonságuk miatt szó szerint csak aranyárban kaphatók. Mutatjuk a méregdrága zöldségek listáját.