Zöldség

Gesztenyeízű tök a kertből: bemutatkozik a Hokkaido

Agrofórum Online

A közismert narancsszínű sütőtökfélék közül a kanadai sütőtök (Cucurbita maxima var. Hubbard) kisebb méretű, édesebb, lisztesebb húsú változat. Bár neve Kanadára utal, eredete Dél-Amerikába nyúlik vissza, onnan került Észak-Amerikába, majd Európába.

Hazánkban főként „Hokkaido” vagy „orange” néven ismert fajtái terjedtek el, de a kifejezés több, hasonló jellegű, narancsszínű tököt is lefed.

Mivel tud többet, mint a hagyományos sütőtök?

A kanadai sütőtök előnye a kisebb méret (általában 1-2 kg), a vékonyabb héj, amely akár hámozatlanul is megsüthető, és a rendkívül édes, gesztenyés ízű húsa. Nemcsak sütéshez ideális, hanem krémlevesekhez, pürékhez, gyerekételekhez és vegetáriánus fogásokhoz is kiváló.

Ráadásul a tárolhatósága is kimagasló: hűvös, szellős helyen akár 3-5 hónapig is megőrzi minőségét, így szezon után is hasznos alapanyag lehet.

Igénytelen, de bőtermő

A kanadai sütőtök meleg- és napfényigényes növény, amely jól fejlődik laza, tápanyagban gazdag talajon. Vetését április végén, május elején végezzük, fészekbe. Egy tőnek nagy hely kell – legalább 1,5-2 méter sortávolsággal számoljunk. A komposzttal dúsított talajt és a rendszeres vízellátást meghálálja, de rövidebb aszályos periódusokat is jól átvészel.

Akár hámozatlanul is megsüthető

A hosszú tenyészidő (120-140 nap) miatt korai kiültetéssel, előneveléssel vagy fólia alatti hajtatással érdemes próbálkozni.

Növényvédelem és betakarítás

A leggyakoribb veszélyt a lisztharmat, a levélmozaik vírus és a talajból támadó gombás betegségek jelentik. Fontos a vetésforgó, a megfelelő tőtávolság, és a rendszeres levélállapot-ellenőrzés. A terméseket szeptember végén–október elején, a teljes beérés után, a kocsány megfásodása és a héj keményedése után érdemes szedni. Sérülésmentesen, száraz időben betakarítva hosszabban eltartható.

Van helye a kertben és az asztalon is

A kanadai sütőtök nemcsak szántóföldi kultúraként, hanem kiskerti vegyes ágyásokban is sikeresen termeszthető. Dekoratív levelei és élénk színű termései miatt látványelemként is megállja a helyét. Ráadásul teljes értékű élelmiszer: rostban, béta-karotinban, B-vitaminokban és antioxidánsokban gazdag, így az egészségtudatos étkezés fontos eleme lehet.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tartható-e az édesburgonya tél végéig? Igen!

2025. október 29. 08:10

Tárolási hőmérséklet, szellőzés, sérülések – ezek döntik el, hogy hónapok múlva is ehető lesz-e az édesburgonya.

Meddig hagyhatjuk a sárgarépát a földben?

2025. október 25. 07:10

Ősszel sok kertben még mindig a földben marad a répa – de vajon jól tesszük? Megnéztük, meddig bírja tényleg a talajban.

Aranyló gumók és zöld energia: a csicsóka új szerepben

2025. október 20. 07:10

A csicsóka, amely kibírja az aszályt, helyreállítja a talajt és egészséges táplálékot ad – most ismét a figyelem középpontjába került.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Szeptember

2023. szeptember 17. 06:40

Beköszöntött a színes és napsütötte ősz, ami szeptember havában még gazdagon ontja a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket és fűszernövényeket is.

Idén is gigantikus tököket nevelnek a somogyi gazdák

2023. augusztus 26. 09:10

Több mázsásra is megnőnek a tökök Somogyban, ahol rendszeresen versenyt rendeznek a helyi kis- és őstermelőknek. Már működő csónakot is faragtak egy gigantikus termésből.

Mik a sütőtök érettségének jelei?

2023. szeptember 24. 04:37

Szeretném megkérdezni, hogy honnan lehet tudni, hogy érett már a sütőtök?

Miért érdemes a sütőtököt kukoricával és babbal együtt termeszteni?

2024. augusztus 31. 08:10

Régen folyópartokon termesztették, általában a kukoricával és babbal együtt. Ezt a módszert a „Három Nővér Módszerének” nevezték.