Az idei ellenőrzés-sorozaton a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal irányításával a vármegyei kormányhivatalok és járási hivatalok szakemberei számos, tipikusan nyári programokhoz kapcsolódó élelmiszer-előállító, -kereskedelmi és vendéglátóipari területen végeznek ellenőrzéseket.
A 2025. évi nyári szezonális ellenőrzés-sorozaton a Nébih és a kormányhivatalok szakemberei az alábbi területeken végeznek ellenőrzéseket, és az alábbi körülmények vizsgálata kerül előtérbe az egyes létesítményekben:
- nyári lovas táborok: a táborban tartott lovak tartási körülményei, az állatok állategészségügyi állapota, valamint a tábor üzemeltetési körülményei;
- fröccsteraszok: az árusított alkoholos italok élelmiszerbiztonsági és élelmiszerminőségi, illetve a létesítmények higiéniai megfelelősége;
- grillezésre szánt húskészítmény-előállítók: az ellenőrzésre kerülő gyártói üzemek önellenőrzésére, illetve a termékek (pl.: grillkolbászok, hamburgerhúsok, marinált termékek) élelmiszerminőségi megfelelőségére, ezenkívül a termékek összetevőinek nyomonkövethetőségére is kiemelt figyelmet fordítanak a szakemberek;

- helyi termelői piacok: a kistermelői nyilvántartásba vétel meglétét és az árusított termékek minőségét egyaránt ellenőrzik a felügyelők;
- ásványvíz-palackozók: a higiéniai és élelmiszerbiztonsági megfelelőség fokozott ellenőrzése;
- szikvíz-előállítók: a higiéniai előírások szigorú betartása, valamint a termékek élelmiszerbiztonsági és -minőségi paramétereinek vizsgálata.
Minden évben különböző szezonális termékek kerülnek fókuszba: 2019-ben például a hűsítő desszertek a fagylalttól a jégkrémekig voltak a főszereplők, 2021-ben bővült az ellenőrzésbe bevont termékek köre a borászati termékek és kifejezetten nyáron fogyasztott további alkoholos italok minőségének ellenőrzésével, a tavalyi évben pedig az őstermelők szabályos tevékenysége, valamint a zöldség- és gyümölcstermékek minőségi ellenőrzése került előtérbe.
Évről évre szigorúan ellenőrzik a szakemberek az ifjúsági- és gyermektáborok étkeztetésével kapcsolatos szabályok betartását, a mozgóboltokat és büfékocsikat is. A hatóság minden évben kiemeli a hűtési lánc folyamatos fenntartásának fontosságát a nagy nyári melegben. Az ellenőrzésben érintett élelmiszereket a Nébih akkreditált laboratóriumaiban vizsgálják ki a szakemberek.

Amennyiben a felügyelők nem megfelelőséget tapasztalnak, úgy a szabálysértés súlyosságától függően figyelmeztetést vagy bírságot szab ki a hatóság, esetenként pedig az élelmiszervállalkozás tevékenységeinek korlátozására is sor kerülhet.
A Nébih közleményében kiemelte, hogy a magyar élelmiszerlánc-felügyelet munkatársainak elhivatott munkájának célja nemcsak szezonálisan, hanem egész évben az élelmiszerbiztonság fenntartása, a fogyasztók védelme, valamint a tisztességes magyar előállítók és termelők érdekeinek védelme is.

A Nébih korábbi közleményei az elmúlt évek ellenőrzéseiről:
- 2024: Édes, zamatos és biztonságos – így szerepeltek a nyári szezonális ellenőrzésen a görögdinnyék
- 2024: Álőstermelőket szűrt ki a Nébih a nyári szezonális ellenőrzésen
- 2021: Sikeresen zajlott a nyári szezonális ellenőrzés
- 2020: Félidőben a nyári szezonális ellenőrzés-sorozat
- 2019: Jó eredménnyel zárult a mozgóboltok számára a nyári szezonális ellenőrzés első félideje
- 2018: Lezárult a kibővített nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
Kapcsolódó cikkek: