A szilva hazánk egyik legváltozatosabb gyümölcse, több tucat fajtáját termesztik. A különböző szilvafajták eltérő időpontban érnek, a korai fajták már július végén, míg a későiek csak szeptemberben szedhetők.
Éppen ezért az érettség megítélése nem csupán a naptártól, hanem az adott fajta sajátosságaitól is függ.
Szín: nem minden fajtánál egyforma jelzés
A legszembetűnőbb változás az érés során a gyümölcs színének elmélyülése. A kék szilvák (pl. Besztercei típusok) éretten sötétlilára, hamvas kékre színeződnek. A sárga- vagy vöröses szilvák esetében viszont az érettségi színbeli jelei kevésbé látványosak, így ezeknél fontosabb az egyéb tényezők megfigyelése. Az egyenletes színeződés általában érettségre utal, de önmagában nem minden esetben elegendő támpont.
Állag és tapintás: mit érez a kéz?
A túl kemény szilva még éretlen, míg a túl puha, szinte ujjbenyomásra puhuló már túlérett lehet. Az ideális szilva enyhén rugalmas tapintású, nem kemény, de nem is puha. Egy kis nyomásra enged, de nem reped meg. A fáról könnyen leváló, de nem hulló gyümölcs a leginkább szedésre érett. A kocsány tövénél a gyümölcs kissé elenged a nyéltől, de még stabilan tartja magát a fán.

Illat és íz: természetes jelzések
Az érett szilva kellemes, aromás illatot áraszt – különösen a meleg, napos napokon. A még zöld, fejletlen gyümölcs szinte szagtalan, míg az érett példány illata intenzíven gyümölcsös. Ha lehetőségünk van megkóstolni egy szemmel láthatóan érett darabot, a lédússág, az édesség és a fajtaspecifikus íz egyértelműen jelzi, hogy megkezdhető a szüret.
Kocsány és leválás: technikai szempontok
A szilva szedésre érett, ha a kocsány kissé megfonnyad, és a gyümölcs kis csavarással elválik az ágtól. Az éretlen gyümölcs ilyenkor még feszesen kapaszkodik, nem válik le. Fontos, hogy ne tépjük, hanem óvatos csavarással szedjük, ezzel megelőzhetjük a fa sérülését és a gyümölcs roncsolódását is. A fa alatti természetes hullás szintén jelezheti az érési időszak kezdetét.
Mikor ne szedjünk még?
Ha a gyümölcs íze savanykás, állaga kőkemény, vagy a színe még foltos, a szüretet érdemes néhány nappal elhalasztani. A korai szedés rontja a tárolhatóságot és az ízélményt is, hiszen a szilva cukortartalma jellemzően a fán fejlődik ki teljesen.
Képek: Pixabay.