Gyümölcs

Ne szedje le túl korán! Így ismerhető fel az érett szilva

Agrofórum Online

A szilva hazánk egyik legváltozatosabb gyümölcse, több tucat fajtáját termesztik. A különböző szilvafajták eltérő időpontban érnek, a korai fajták már július végén, míg a későiek csak szeptemberben szedhetők.

Éppen ezért az érettség megítélése nem csupán a naptártól, hanem az adott fajta sajátosságaitól is függ.

Szín: nem minden fajtánál egyforma jelzés

A legszembetűnőbb változás az érés során a gyümölcs színének elmélyülése. A kék szilvák (pl. Besztercei típusok) éretten sötétlilára, hamvas kékre színeződnek. A sárga- vagy vöröses szilvák esetében viszont az érettségi színbeli jelei kevésbé látványosak, így ezeknél fontosabb az egyéb tényezők megfigyelése. Az egyenletes színeződés általában érettségre utal, de önmagában nem minden esetben elegendő támpont.

Állag és tapintás: mit érez a kéz?

A túl kemény szilva még éretlen, míg a túl puha, szinte ujjbenyomásra puhuló már túlérett lehet. Az ideális szilva enyhén rugalmas tapintású, nem kemény, de nem is puha. Egy kis nyomásra enged, de nem reped meg. A fáról könnyen leváló, de nem hulló gyümölcs a leginkább szedésre érett. A kocsány tövénél a gyümölcs kissé elenged a nyéltől, de még stabilan tartja magát a fán.

Az ideális szilva enyhén rugalmas tapintású
Az ideális szilva enyhén rugalmas tapintású

Illat és íz: természetes jelzések

Az érett szilva kellemes, aromás illatot áraszt – különösen a meleg, napos napokon. A még zöld, fejletlen gyümölcs szinte szagtalan, míg az érett példány illata intenzíven gyümölcsös. Ha lehetőségünk van megkóstolni egy szemmel láthatóan érett darabot, a lédússág, az édesség és a fajtaspecifikus íz egyértelműen jelzi, hogy megkezdhető a szüret.

Kocsány és leválás: technikai szempontok

A szilva szedésre érett, ha a kocsány kissé megfonnyad, és a gyümölcs kis csavarással elválik az ágtól. Az éretlen gyümölcs ilyenkor még feszesen kapaszkodik, nem válik le. Fontos, hogy ne tépjük, hanem óvatos csavarással szedjük, ezzel megelőzhetjük a fa sérülését és a gyümölcs roncsolódását is. A fa alatti természetes hullás szintén jelezheti az érési időszak kezdetét.

Mikor ne szedjünk még?

Ha a gyümölcs íze savanykás, állaga kőkemény, vagy a színe még foltos, a szüretet érdemes néhány nappal elhalasztani. A korai szedés rontja a tárolhatóságot és az ízélményt is, hiszen a szilva cukortartalma jellemzően a fán fejlődik ki teljesen.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nyári gondozás az őszibaracknál – a metszés szerepe

2025. augusztus 24. 13:10

A nyári metszés javítja a termés minőségét, erősíti a fát, és elősegíti a következő évi bő termést az őszibarackültetvényekben.

Kivi a pergolán – ültetési és metszési praktikák

2025. augusztus 22. 13:10

A kivi sikeresen nevelhető Magyarországon is: ismerje meg a hidegtűrő fajtákat, az ültetés és gondozás titkait, hogy bőséges termést érjen el!

Gyorsan romlik a nyári alma? Így tárolja helyesen!

2025. augusztus 16. 14:10

A nyári alma hamar romlik, de néhány egyszerű tárolási módszerrel napokkal meghosszabbíthatja frissességét és élvezeti értékét.

Mikor érett az őszibarack? A tökéletes szüret időpontja

2025. augusztus 14. 11:10

Szín, illat és tapintás alapján könnyen eldöntheti, mikor érett az őszibarack – így lesz igazán zamatos és illatos a termés!

Nem lesz kiemelkedő az idei szilvatermés

2019. augusztus 9. 09:53

A termésnek nem kedvezett a rendkívül aszályos és éjszakai fagyos tavasz, majd a hűvös, csapadékos május sem, amelynek következtében júniusban erős gyümölcshullást tapasztaltak.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: erősödött a blumeriellás levélfertőzöttség

2022. augusztus 10. 08:42

A talajok víztartalma nem pótlódott, kertészeti növénykultúrákban is általános jelenség a levelek sodródása és a termés-, illetve a levélhullás.

A sárga szilvák királynője: a mirabelle varázsa

2025. július 10. 14:10

Apró, aranysárga gyümölcs nagy értékkel – a mirabelle szilva nemcsak finom, de piaci szempontból is figyelemre méltó fajta.

Léteznek-e szilvahimlő vírusra kevésbé fogékony szilvafajták?

2021. február 18. 06:37

A már megfertőződött fák életük végéig betegek maradnak, gyógyításuk nem lehetséges, ezért is nagyon fontos a megelőzés, hiszen ez az ellene való védekezés alapja.