Zöldség

Hatalmas hiba, ha így szedi a fokhagymát!

Agrofórum Online

A fokhagyma betakarása nem csak annyiból áll, hogy kihúzzuk a földből: a megfelelő időzítés, az óvatos szedés és a szakszerű szárítás mind elengedhetetlen a tartós, aromás terméshez.

Tudja meg, mikor érdemes betakarítani a fokhagymát, mire kell ügyelnie a szedéskor, és hogyan tárolhatja úgy, hogy hónapok múlva is kiváló állapotban maradjon!

A fokhagyma betakarításának pontos időzítése kulcsfontosságú

Mikor érdemes betakarítani a fokhagymát? – Figyelje a leveleket!

A fokhagyma betakarításának pontos időzítése kulcsfontosságú a termés minősége, eltarthatósága és aromája szempontjából. Ha túl korán szedi fel, a gerezdek még fejletlenek lehetnek, laza héjréteggel és gyenge ízzel. Ha viszont túl sokáig vár, a hagyma széthullhat, és jelentősen csökken a tárolhatósága.

Figyelje meg a növény leveleit: akkor érkezik el az optimális időpont, amikor az alsó levelek körülbelül egyharmada-kétharmada már elszáradt, de a felsők még részben zöldek! Ez a jelenség általában június végétől július közepéig tapasztalható, de a pontos időpont fajtától, valamint az időjárási viszonyoktól is függ.

Mikor érett a fokhagyma?

Ne hagyatkozzon kizárólag a naptárra, inkább figyelje a fokhagyma külső jegyeit! Egy egészséges, érett hagymán 5-7 réteg ép, pergamenszerű tokhüvely borítja a gerezdeket – ezek védik a tárolás során a kiszáradástól és a betegségektől. Ha ezt túl sokáig hagyja a földben, a héjak megrepedeznek, a gerezdek szétválnak, így a hagyma gyorsabban romlik.

Amennyiben a növényei virágszárat – ún. fokhagymacsapot – növesztenek (ez leggyakrabban a kemény szárú fajtákra jellemző), vágja le azt néhány héttel a betakarítás előtt! Ezzel elősegíti, hogy a növény minden energiáját a gumó fejlesztésére fordítsa, ne a virágképzésre.

Ellenőrizze több tövön is a fejlettségi állapotot: ásson ki egy-egy példányt, és vessen pillantást a gerezdek alakjára, a héj szilárdságára és az egészségügyi állapotára! Csak akkor kezdjen neki a teljes szedésnek, ha a hagymák többsége érett, jól fejlett, feszes tokhüvellyel rendelkezik. Ne hagyja az utolsó pillanatra a munkát, mert az esőzések, a túlzott talajnedvesség vagy a kórokozók gyorsan károkat okozhatnak!

Hogyan kerülje el a betakarítási hibákat?

A fokhagyma betakarításakor kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a gumók ne sérüljenek meg, hiszen a felrepedt héj, a megtört szár vagy a zúzott gerezd jelentősen rontja a tárolhatóságot és növeli a fertőzésveszélyt. A munkát lehetőleg száraz talajon végezze, amikor a föld még nem túlságosan kötött vagy nedves! Így sokkal kisebb az esélye annak, hogy a hagymák kiszakadnak vagy megsérülnek a felszedés során.

Kerülje el, hogy kézzel húzza ki a fokhagymát a földből – még akkor is, ha a szár könnyen mozdulna! Ehelyett használjon ásóvillát vagy kézi talajlazítót, és a növénytől néhány centiméterre, mélyebben szúrja le az eszközt! Óvatos mozdulatokkal lazítsa fel a talajt a gumó körül, majd két kézzel emelje ki a hagymát a földből! Ne rázza meg erőteljesen, ne üsse le róla a földet, és semmiképpen ne tisztítsa vízzel – ezzel csak megnöveli a rothadás és a penészesedés kockázatát.

Szedés utáni teendők

Rendezze a frissen kiszedett fokhagymákat egy laza sorba vagy rekeszbe, úgy, hogy a szár és a gyökér egyelőre maradjon rajta! Ezzel elősegíti az egyenletes száradást, és csökkenti a mechanikai sérülések esélyét. Ha többféle fajtát termesztett, mindig címkézze fel a betakarított sorokat, mert a gerezdek mérete és ízprofilja később is eltérő lehet.

Ügyeljen arra is, hogy a napsütés ne érje közvetlenül a frissen kiszedett hagymákat! Az UV-sugárzás roncsolhatja a tokhüvelyt, és előidézheti az idő előtti kiszáradást. Dolgozzon árnyékos időben, vagy gyűjtse ládába, kosárba a termést, és mihamarabb vigye védett, szellős helyre!

A tartós fokhagyma titka: helyes szárítás és tárolás

A betakarított fokhagyma hosszú távú eltarthatóságához elengedhetetlen a megfelelő szárítás és tárolás. Miután kíméletesen kiszedte a hagymákat, helyezze őket szellős, árnyékos helyre 2-3 hétre, hogy a külső héjak teljesen kiszáradjanak! Csak ezután távolítsa el a felesleges gyökereket és leveleket, majd válogassa ki a hibás vagy sérült példányokat! Tárolja a fokhagymát hűvös, száraz, jól szellőző helyen – például fonott kosárban, rácsos rekeszben vagy papírzsákban – 0-10 °C között, de soha ne hűtőszekrényben!

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A legegyszerűbb téli zöldség: galambbegy-saláta

2025. december 2. 14:10

A galambbegy-saláta a tél egyik legbiztosabb zöldsége, amely minimális gondozással is bőségesen terem a kertben vagy fóliában.

Miért romlik meg a zöldség? Tartsa frissen egész télen!

2025. november 22. 08:10

A gondos őszi betakarítás és a szakszerű téli tárolás döntően befolyásolja a zöldségek eltarthatóságát és vitamintartalmát.

HOLARAS hagymatermesztési gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 19. 13:10

Az állattenyésztés (takarmányozás és silózás) és a vöröshagyma betakarítás gépeire specializálódott, 114 éves gépgyártói múlttal rendelkező holland Hoopman Machines BV gépgyártó cég Holaras márkával forgalomba hozott gépei kiváló minőségű, stabil gépek - erről győződhettünk meg a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon.

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

A lassú kínai eladások miatt stagnál a szójabab ára

2019. október 25. 04:36

A szójabab ára október 11. óta a 928 és 944 dollárcent közötti sávban oldalaz. Szeptember végén még 883 dollárcentbe került egy véka szójabab, az árfolyam ezt követően erősödött a jelenlegi szintre.

Hogyan tároljuk télen a betakarított zöldségeket?

2023. november 8. 07:10

Az őszi betakarítás sokkal több zöldséget és gyümölcsöt eredményez, mint amennyit el tudunk fogyasztani. A termés egy részét le lehet fagyasztani, be lehet főzni, de a többit hűvös kamrában, pincében, sötét helyen kell tárolni. Kérdés, hogy hogyan?

Jól halad a betakarítás

2018. július 31. 06:30

A kalászosok teljes termőterületének 73,8 százalékáról, 1 millió hektárról közel 5 millió tonna gabonát takarítottak be.

Tudja-e Ön? - Hogyan alakultak ki napjaink óriási kombájnjai?

2020. április 8. 05:37

A kombájnoknál az igazi nagy változásokat az elektronikai és az infó-kommunikációs megoldások beépítése hozta magával, amely az üzemeltetést könnyíti meg, egyúttal nagyobb teljesítmény elérését és gazdaságosabb használatot tesz lehetővé.