A nyári szezon idején a hatóságok kiemelt figyelmet fordítanak az élelmiszerlánc biztonságára és az állatjóléti szempontokra. A Nébih koordinálásával elindított országos ellenőrzéssorozat első szakasza lezárult, az eredmények vegyes képet mutatnak.
Bár a legtöbb helyszínen rendben találták a működést, akadtak komoly hiányosságok is – például lejárt húsáru, bejelentés nélküli tevékenységek. A hatóságok augusztus végéig folytatják az ellenőrzéseket.
Ellenőrzések a nyár közepén
A Nébih koordinálásával július 15-től kezdve több mint 160 ellenőrzést tartottak országszerte. A vizsgálatok célpontjai között szerepeltek lovastáborok, fröccsteraszok, húsfeldolgozók, szikvíz- és ásványvíz-palackozók, valamint termelői piacok árusai. A cél az élelmiszerbiztonsági és állatvédelmi előírások betartásának ellenőrzése volt.
Húskészítmények és grilltermékek fókuszban
Összesen 32 üzemben vizsgálták a grillezéshez kapcsolódó termékek – például grillkolbászok, pácolt húsok – előállítását. A legtöbb vállalkozás megfelelt az elvárásoknak, azonban egy esetben engedély nélküli előállítást tapasztaltak, máshol pedig 1,3 tonna lejárt, jelöletlen húst kellett kivonni a forgalomból.
Lovas szolgáltatók: nem minden ló papírozott
25 lovas szolgáltatónál ellenőrizték az állattartás körülményeit. Öt helyszínen indult hatósági eljárás, többek között jelöletlen lovak, hiányzó lóútlevelek és elmulasztott szűrővizsgálatok miatt. A nem megfelelő körülmények állatjóléti és biztonsági aggályokat vetnek fel.

Termelői piacok: többnyire rendben
30 termelői piac árusait is ellenőrizték. Általánosságban jó higiéniai viszonyokat tapasztaltak, és az árusítók többsége rendelkezett a szükséges engedélyekkel. Néhány őstermelő azonban bejelentés nélkül értékesített – ezt rövid határidővel pótolniuk kellett.
Ásványvíz és szikvíz: javuló gyakorlat
51 palackozóüzemet vizsgáltak meg. A legtöbb esetben rendben találták a HACCP-rendszert, takarítást és vízvizsgálatokat. Ugyanakkor előfordultak dokumentációs és jelölési hiányosságok, ezek miatt jelenleg is zajlik néhány eljárás.
Borteraszok: fröccsök rendben, bor nyomonkövethető
33 vendéglátóhely borfelhasználását is átvizsgálták. Mindenhol megfelelő volt a nyomonkövethetőség, a borok forgalomba hozatali azonosítóval rendelkeztek, tárolásuk hűtve történt. A kézmosók, fertőtlenítőszerek is mindenhol biztosítottak voltak.

A folytatás következik
Az ellenőrzések augusztus 30-ig folytatódnak. A tapasztalatok összességében kedvezőek, de egyes területeken még mindig van mit javítani. A hatóságok célja továbbra is a biztonságos élelmiszerlánc és az állatvédelem erősítése a nyári időszakban.
Képek: Pixabay.