Életmód, gasztronómia

A házi befőttek és dzsemek készítése hódít: íme a legjobb házi ötletek!

Agrofórum Online

Az utóbbi években újra virágkorát éli a házi tartósítás, azon belül is a befőttek és dzsemek készítése. Egyre többen fordulnak vissza a természetes, adalékmentes megoldások felé, hiszen egy üveg házi lekvárban nem csupán ízek, hanem emlékek, illatok és hagyományok is rejlenek. Ráadásul az otthon eltett finomságok pontosan úgy készülhetnek, ahogyan azt a család ízlése diktálja – akár kevesebb cukorral, különleges fűszerekkel, vagy éppen szezonális vadgyümölcsökből.

Pár éve rendszeresen zsűrizek lekvárversenyeken a térségben és elképesztően jó ötletekkel találkoztam a házi, amatőr kategóriában is. Voltak persze szörnyű meglepetések is, mint a kovászos uborkás mellékízű szilvalekvár, de többnyire izgalmas párosításokat kóstolhatunk minden évben.

Klasszikus ízek új köntösben

A sárgabarack, meggy, szilva és eper örök kedvencnek számítanak, de érdemes kipróbálni az ezekhez passzoló izgalmas párosításokat is. Egy kis vanília, fahéj, kardamom, vagy akár levendula is különleges karaktert adhat a hagyományos dzsemeknek.

Például a vaníliás meggydzsem vagy a levendulás sárgabarack igazi különlegesség lehet akár reggeli pirítósra, akár süteményekbe töltve. A szilva pedig remekül harmonizál fahéjjal és szegfűszeggel – így még ünnepibb hangulatúvá válhat a reggeli.

Kísérletezzen bátran: zöldségekből is lehet dzsem!

Nem csak a gyümölcsök jöhetnek szóba. A paradicsomból, sütőtökből, vagy akár cukkiniből is készíthető édes lekvár, amely kiválóan passzol például sajtok mellé, vagy különleges húsételek kísérőjeként. A zöldséglekvárok jó példái annak, hogyan lehet a klasszikus befőzést újraértelmezni, modern és gasztronómiailag izgalmas formában.

Alacsony cukortartalommal, egészségtudatosan

Egyre többen keresik a kevésbé édes változatokat. Természetes édesítőszerekkel – például almával, eritrittel vagy steviával – is lehet kiváló dzsemeket készíteni, de arra ügyelni kell, hogy ezek tartósítási szempontból másképp viselkednek, mint a cukor! Ebben az esetben a hőkezelés, valamint a megfelelő tárolás még fontosabb szerepet kap.

Fügelekvár házilag
A házi befőzés nemcsak hasznos, hanem örömteli elfoglaltság is (fotó: Pixabay)

Ne csak dzsem készüljön – lehet szörp, zselé és chutney is!

Ha már a tartósításnál tartunk, érdemes kitekinteni a dzsemeken túlra. A bodzavirág- vagy levendulaszörp, a birsalmából főzött zselé vagy a fűszeres alma-chutney mind izgalmas variációi lehetnek az otthoni eltevésnek. Ezek nemcsak praktikusak, hanem akár ajándéknak is kiválóak – egy szépen feldíszített üveg mindig személyes és szívből jövő meglepetés.

Praktikus tanácsok a sikeres befőzéshez

  • Mindig tiszta, fertőtlenített üvegeket használjon!
  • Használjon friss, ép alapanyagokat – az enyhén hibás gyümölcsöt inkább használja fel azonnal, ne tegye el!
  • A jól záró kupak elengedhetetlen, érdemes új tetőket használni!
  • A hőkezelést – akár dunsztban, akár sütőben – sose hagyja ki, mert ez biztosítja a hosszabb eltarthatóságot!
  • Ne feledje felcímkézni az üvegeket, különösen, ha többféle befőttet vagy lekvárt készít!

A házi befőzés nemcsak hasznos, hanem örömteli elfoglaltság is, amelyben az egész család részt vehet. Egy nyári hétvégén készített barackdzsem, vagy egy késő őszi almakompót az üvegben hónapokkal később is visszahozza a napsütötte ízeket. Érdemes tehát időt szánni rá, mert az otthon eltett finomságoknak valóban nincs párja.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

Rejtett hibák, durva szabályszegések – ez a Nébih mérlege

2025. augusztus 22. 14:10

Több mint 160 ellenőrzést végzett a Nébih a nyári szezonban. Az első kör tapasztalatai alapján javul a higiénia, de nem mindenhol.

Kenyeret sütni újra menő – Mutatjuk, miért hódítanak az ősgabonák

2025. augusztus 19. 14:10

Ősi gabonák, bio minőség, valódi kovász: így lehet egészséges és különleges az idei új kenyér – mutatjuk, hogyan!

Így hasznosíthatja a cickafarkfüvet otthon

2025. augusztus 18. 13:10

A cickafarkfű erősíti az immunrendszert, enyhíti a görcsöket és sebgyógyító hatású – mutatjuk, hogyan használhatja hatékonyan!

Gyümölcsök tápanyag-utánpótlása lombon át

2021. június 17. 05:20

Sok termelő kételkedik abban, hogy a lombon keresztül kijuttatott műtrágyák dózisa mire is elég, hiszen itt nem nagy mennyiségekről beszélünk. A teljes tápanyag-utánpótlást nem is tudnánk lombon keresztül megoldani. Nem is ez a célunk.

Itthon csökken, de globálisan emelkedő tendenciát mutat a málna termésmennyisége

2018. augusztus 10. 06:20

A gombás betegségekkel szemben ellenállóbb, valamint a folyton termő fajták használata adhatna lendületet a málnatermesztésnek.

Fajtatársítás a gyümölcsültetvényben

2018. szeptember 11. 05:45

A gyümölcsültetvények tervezési folyamatának fontos része a fajtatársítás részleteinek kidolgozása. Pontosan tudni kell, hogy melyek azok a fajok, amelyeknek fajtáihoz nem kell pollenadó, melyek az önmeddő fajták.

Biotermesztés: Nincs más út!

2018. október 29. 10:03

Az általunk fogyasztott élelmiszerek úgynevezett E-anyagokkal, tartósítószerekkel vannak tele, azaz egészségtelenül táplálkozunk, amelyet megtetézünk az agyon cukrozott üdítőitalok fogyasztásával is. A biotermesztés, illetve a bioélelmiszerek fogyasztása egyenlő az egészséges táplálkozással.