Az utóbbi években újra virágkorát éli a házi tartósítás, azon belül is a befőttek és dzsemek készítése. Egyre többen fordulnak vissza a természetes, adalékmentes megoldások felé, hiszen egy üveg házi lekvárban nem csupán ízek, hanem emlékek, illatok és hagyományok is rejlenek. Ráadásul az otthon eltett finomságok pontosan úgy készülhetnek, ahogyan azt a család ízlése diktálja – akár kevesebb cukorral, különleges fűszerekkel, vagy éppen szezonális vadgyümölcsökből.
Pár éve rendszeresen zsűrizek lekvárversenyeken a térségben és elképesztően jó ötletekkel találkoztam a házi, amatőr kategóriában is. Voltak persze szörnyű meglepetések is, mint a kovászos uborkás mellékízű szilvalekvár, de többnyire izgalmas párosításokat kóstolhatunk minden évben.
Klasszikus ízek új köntösben
A sárgabarack, meggy, szilva és eper örök kedvencnek számítanak, de érdemes kipróbálni az ezekhez passzoló izgalmas párosításokat is. Egy kis vanília, fahéj, kardamom, vagy akár levendula is különleges karaktert adhat a hagyományos dzsemeknek.
Például a vaníliás meggydzsem vagy a levendulás sárgabarack igazi különlegesség lehet akár reggeli pirítósra, akár süteményekbe töltve. A szilva pedig remekül harmonizál fahéjjal és szegfűszeggel – így még ünnepibb hangulatúvá válhat a reggeli.
Kísérletezzen bátran: zöldségekből is lehet dzsem!
Nem csak a gyümölcsök jöhetnek szóba. A paradicsomból, sütőtökből, vagy akár cukkiniből is készíthető édes lekvár, amely kiválóan passzol például sajtok mellé, vagy különleges húsételek kísérőjeként. A zöldséglekvárok jó példái annak, hogyan lehet a klasszikus befőzést újraértelmezni, modern és gasztronómiailag izgalmas formában.
Alacsony cukortartalommal, egészségtudatosan
Egyre többen keresik a kevésbé édes változatokat. Természetes édesítőszerekkel – például almával, eritrittel vagy steviával – is lehet kiváló dzsemeket készíteni, de arra ügyelni kell, hogy ezek tartósítási szempontból másképp viselkednek, mint a cukor! Ebben az esetben a hőkezelés, valamint a megfelelő tárolás még fontosabb szerepet kap.

Ne csak dzsem készüljön – lehet szörp, zselé és chutney is!
Ha már a tartósításnál tartunk, érdemes kitekinteni a dzsemeken túlra. A bodzavirág- vagy levendulaszörp, a birsalmából főzött zselé vagy a fűszeres alma-chutney mind izgalmas variációi lehetnek az otthoni eltevésnek. Ezek nemcsak praktikusak, hanem akár ajándéknak is kiválóak – egy szépen feldíszített üveg mindig személyes és szívből jövő meglepetés.
Praktikus tanácsok a sikeres befőzéshez
- Mindig tiszta, fertőtlenített üvegeket használjon!
- Használjon friss, ép alapanyagokat – az enyhén hibás gyümölcsöt inkább használja fel azonnal, ne tegye el!
- A jól záró kupak elengedhetetlen, érdemes új tetőket használni!
- A hőkezelést – akár dunsztban, akár sütőben – sose hagyja ki, mert ez biztosítja a hosszabb eltarthatóságot!
- Ne feledje felcímkézni az üvegeket, különösen, ha többféle befőttet vagy lekvárt készít!
A házi befőzés nemcsak hasznos, hanem örömteli elfoglaltság is, amelyben az egész család részt vehet. Egy nyári hétvégén készített barackdzsem, vagy egy késő őszi almakompót az üvegben hónapokkal később is visszahozza a napsütötte ízeket. Érdemes tehát időt szánni rá, mert az otthon eltett finomságoknak valóban nincs párja.
Kiemelt kép: Pixabay