Életmód, gasztronómia

A házi befőttek és dzsemek készítése hódít: íme a legjobb házi ötletek!

Agrofórum Online

Az utóbbi években újra virágkorát éli a házi tartósítás, azon belül is a befőttek és dzsemek készítése. Egyre többen fordulnak vissza a természetes, adalékmentes megoldások felé, hiszen egy üveg házi lekvárban nem csupán ízek, hanem emlékek, illatok és hagyományok is rejlenek. Ráadásul az otthon eltett finomságok pontosan úgy készülhetnek, ahogyan azt a család ízlése diktálja – akár kevesebb cukorral, különleges fűszerekkel, vagy éppen szezonális vadgyümölcsökből.

Pár éve rendszeresen zsűrizek lekvárversenyeken a térségben és elképesztően jó ötletekkel találkoztam a házi, amatőr kategóriában is. Voltak persze szörnyű meglepetések is, mint a kovászos uborkás mellékízű szilvalekvár, de többnyire izgalmas párosításokat kóstolhatunk minden évben.

Klasszikus ízek új köntösben

A sárgabarack, meggy, szilva és eper örök kedvencnek számítanak, de érdemes kipróbálni az ezekhez passzoló izgalmas párosításokat is. Egy kis vanília, fahéj, kardamom, vagy akár levendula is különleges karaktert adhat a hagyományos dzsemeknek.

Például a vaníliás meggydzsem vagy a levendulás sárgabarack igazi különlegesség lehet akár reggeli pirítósra, akár süteményekbe töltve. A szilva pedig remekül harmonizál fahéjjal és szegfűszeggel – így még ünnepibb hangulatúvá válhat a reggeli.

Kísérletezzen bátran: zöldségekből is lehet dzsem!

Nem csak a gyümölcsök jöhetnek szóba. A paradicsomból, sütőtökből, vagy akár cukkiniből is készíthető édes lekvár, amely kiválóan passzol például sajtok mellé, vagy különleges húsételek kísérőjeként. A zöldséglekvárok jó példái annak, hogyan lehet a klasszikus befőzést újraértelmezni, modern és gasztronómiailag izgalmas formában.

Alacsony cukortartalommal, egészségtudatosan

Egyre többen keresik a kevésbé édes változatokat. Természetes édesítőszerekkel – például almával, eritrittel vagy steviával – is lehet kiváló dzsemeket készíteni, de arra ügyelni kell, hogy ezek tartósítási szempontból másképp viselkednek, mint a cukor! Ebben az esetben a hőkezelés, valamint a megfelelő tárolás még fontosabb szerepet kap.

Fügelekvár házilag
A házi befőzés nemcsak hasznos, hanem örömteli elfoglaltság is (fotó: Pixabay)

Ne csak dzsem készüljön – lehet szörp, zselé és chutney is!

Ha már a tartósításnál tartunk, érdemes kitekinteni a dzsemeken túlra. A bodzavirág- vagy levendulaszörp, a birsalmából főzött zselé vagy a fűszeres alma-chutney mind izgalmas variációi lehetnek az otthoni eltevésnek. Ezek nemcsak praktikusak, hanem akár ajándéknak is kiválóak – egy szépen feldíszített üveg mindig személyes és szívből jövő meglepetés.

Praktikus tanácsok a sikeres befőzéshez

  • Mindig tiszta, fertőtlenített üvegeket használjon!
  • Használjon friss, ép alapanyagokat – az enyhén hibás gyümölcsöt inkább használja fel azonnal, ne tegye el!
  • A jól záró kupak elengedhetetlen, érdemes új tetőket használni!
  • A hőkezelést – akár dunsztban, akár sütőben – sose hagyja ki, mert ez biztosítja a hosszabb eltarthatóságot!
  • Ne feledje felcímkézni az üvegeket, különösen, ha többféle befőttet vagy lekvárt készít!

A házi befőzés nemcsak hasznos, hanem örömteli elfoglaltság is, amelyben az egész család részt vehet. Egy nyári hétvégén készített barackdzsem, vagy egy késő őszi almakompót az üvegben hónapokkal később is visszahozza a napsütötte ízeket. Érdemes tehát időt szánni rá, mert az otthon eltett finomságoknak valóban nincs párja.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 elfeledett népi étel, amivel az ünnepi időszakot is feldobhatjuk

2025. december 27. 14:10

A mindennapi rohanásban sokszor nehezebb kitalálni, hogy mi legyen az ebéd vagy a vacsora, mint elkészíteni az ételt. Ehhez adunk néhány tippet.

A téli desszertek királya: így lesz tökéletes a sült alma

2025. december 24. 14:10

Egyszerű desszert, mégis könnyű elrontani. A sült alma sikere az almán múlik, és néhány apró trükkön.

A fahamu egy „titkos” dologra is jó, tényleg nem érdemes kidobni

2025. december 21. 09:10

A tűzifa elégetése után keletkező melléktermék, a fahamu nemcsak a kertben, de a háztartásban is jó szolgálatot tehet.

Csodába illő módon menekült meg egy egész falu, a túlélés furcsa taktikáját választották

2025. december 20. 16:10

Hogyan lehetne megállítani a kistelepülések gyors elnéptelenedését? Egy új módszer most felcsillantja a reményt.

Nagy az eltérés a zöldség- és a gyümölcstermékpályák között

2018. november 6. 11:47

Az EU-csatlakozást megelőző időszak átlagában Magyarország zöldségtermő területe meghaladta a 100 ezer hektárt, de a vetésterület az elmúlt években a 74 ezer hektárt sem érte el.

Gyümölcsfaültetés: erre érdemes figyelni

2020. február 27. 10:50

Bár a naptár még telet, az időjárás inkább kora tavaszt mutat. A talaj sem fagyott már, így semmi akadálya az ültetésnek. Praktikus vásárlói tájékoztatóval szeretné felhívni a Nébih a lakosság figyelmét azokra a szempontokra, amelyeket érdemes figyelembe venni a gyümölcs-szaporítóanyag vásárlásakor.

Emelkedik a fagyasztott málna ára

2019. május 12. 10:33

Lengyelország szenvedte meg legjobban a versenyt az ukrán olcsóbb nyersanyagárakkal.

Ismerjük föl idejében a hiánytüneteket!

2018. október 17. 07:25

A gyümölcstermő növényeken előforduló fejlődési rendellenességek láttán hajlamosak vagyunk először valamilyen kórokozóra vagy kártevőre gyanakodni, pedig ezeket a tüneteket gyakran nem ezek, hanem valamilyen tápelem hiánya okozza.