A 2023-ban a Partiumi Falugazdász Hálózat Év pincészete díját a túrterebesi Reizer Pincészet társtulajdonosaként Reizner Gergő érdemelte ki, aki – saját elmondása alapján – autodidakta módon, a generációs tapasztalatokra támaszkodva, a korszerű ismeretek elsajátítására törekedve érte el azt, hogy családi pincészetük mára a legismertebbek közé tartozik a borvidéken.
Túrterebes község Szatmárban, Szatmárnémetitől 25 km-re északkeletre, az ukrán határ közelében található. A Reizer borászat dűlői a vulkanikus kőzetek lerakódásából létrejött túrterebesi szőlőhegyen futnak, ott, ahol a szőlészetnek, borászatnak évszázados hagyománya volt a település zömét alkotó svábok körében.
Mivel a Partiumban legkorábban a Halmi–Túrterebesi dombok dűlőin érik be a szőlő, így beszélgetésünk idején már a közép- és középkorai fajtákat is szüretelték a tőkékről, de a feszített munka mellett is sikerült Gergővel némi egyeztetést követően megfelelő időpontot találni a találkozóra. A Gergő által vezetett, mintegy hathektáros Reizer Pincészet központja Túrterebes főutcáján, egy egykori sváb portán található.

A fiatal borász kérdésemre elmondja, hogy itt még mindig megszokott, hogy a település lakói rendelkeznek kisebb parcellákkal , ahol megtermelik maguknak a szükséges bormennyiséget. A rendszerváltás előtt még inkább jellemző volt ez; a szomszédos Halmiban termelőszövetkezet is működött, ahol ország szerte ismert borok készültek.
Napjainkban már számos helyen láthatók a műveléssel felhagyott szőlősorok, bár bizakodásra ad okot – mint arról Gergő beszámol –, hogy a fiatalok körében mintha kezdene értékké válni a saját szőlő, a hétvégi kis víkendház. Legalábbis erre utal, hogy egyre több dűlő talál errefelé gazdára.
Fajták és telepítések
Az uniós forrásokat felhasználva 2010-es évek első felében mintegy ezer–kétezer új telepítésű ültetvény jött létre a megyében, ezekben pedig leginkább világfajták kaptak helyet, akárcsak házigazdám dűlőiben. „ Ugyanakkor – mondja Gergő- pár hazai fajtában is gondolkodunk, hogy a turistáknak újat mutathassuk és hogy szélesítsük a borfelhozatalt.” Emellett pedig, ahogy a vidéken megszokott, némi csemegeszőlő is színesíti a portfoliót.
A Reizer Pincészet első tőkéit beszélgetőtársam édesapja telepítette mintegy 20 évvel ezelőtt, majd a terület méretét folyamatosan növelték –uniós források felhasználásával. A fehér fajták közül a rajnai riesling, sauvignon blanc, tramini, muskotály és a királyleányka, a vörösek közül a pinot noir, cabernet és a merlot náluk is megállják a helyüket, alkalmazkodtak a helyi időjárási viszonyokhoz, változásokhoz.
Házigazdám kedvenc fajtája – mint azt nem győzi hangsúlyozni – a rajnai rizling, amely szerinte: „Könnyen kezelhető, egyenes növekedésű, kevés zöldet hoz, de megbízható, kiegyensúlyozott termést ad. Pont olyan, mint amilyen a jó borász álma.”
Családi döntés és generációváltás
Az ifjabb Reizer nem volt kezdetektől jelen a birtok életében; mielőtt teljes egészében beállt volna a gazdaságba, szakácsvégzettséget szerzett Budapesten, majd kacérkodott a turisztika szakkal is. Döntését, hogy hazatért Szatmárnémetibe, majd ide, Túrterebesre, egykori nagyszülei házába, nem bánta meg, döntésének helyességét pedig igazolják az elért eredmények, díjak. 2013 volt az az év, amikor átvette a borászat vezetését.
Mikor arról kérdezem, hogy a gyermekkori emlékeken túl mi volt az, amire támaszkodhatott, elmondja, hogy autodidakta módon, fokról fokra szerezte meg a szükséges tudást, édesapjától majd hazai és külföldi szakemberektől, ezt alkalmazva a helyi viszonyokra lépett tovább – lépésről lépésre.
Szőlőművelés
„A szőlőérés korai szakaszában a termés egy jó részét levágjuk, ezáltal a megmaradt szőlő sokkal zamatosabb és koncentráltabb lesz. Vagyis a minőséget helyezzük előtérbe a mennyiséggel szemben. Kizárólag minőségi borokat készítünk, melyek nem tartalmaznak semmilyen adalékanyagot. Erre utal borászatunk szlogene is: „A természet adta minőség.”

Már a szőlőtermesztés szakaszában nagyon figyelünk arra, hogy minimalizáljuk a permetezést, és kizárólag természetes, illetve tradicionális anyagokat használjunk. Mindez több időt és energiát igényel részünkről, de hiszünk abban, hogy boraink természetességének megőrzése fontos fogyasztóink és a jövő számára is.”
Gergő elmondja, hogy sajnos az utóbbi időben az aranyszínű sárgaság felütötte a fejét a vidéken, amely ellen – vallja- az a legbiztonságosabb védekezés , ha időben észlelik, és az érintett tőkét megsemmisítik, mielőtt a fertőzés tovább terjedhetne az ültetvény többi részére. „Valamint egy másik tőke gyilkos betegség is megjelent, az pedig az Esca, ami vágással, metszéssel terjed és sajnos ez sem kegyelmez a növénynek, gyógymód sincs ellene, úgyhogy, likvidálni kell ezeket a tőkéket is.”-foglalja össze a problémákat.
Pincemunkák
A borkészítés kezdetektől Gergő feladata volt. A szőlő feldolgozása a sváb porta udvarán található átalakított gazdasági épületben történik, ahol hagyományos és modern borászati eszközök egyaránt megtalálhatók. Így a must egy része hűthető acéltartályokba, míg másik része a ház alatti pincébe, tölgyfahordókba kerül. Mintegy 7-8 fehér- és vörösbor készül itt. „A hat hektár éves szinten 20–22 ezer liter bort biztosít. Két kategóriánk van: elsődleges és másodlagos minőség. Az elsődleges az összmennyiségnek megközelítőleg a hetven százaléka.”
Az értékesítés
leginkább itt, a településen és a megyén belül történik. A város fesztiváljain, rendezvényeken lehet találkozni a pincészet tételeivel. A Kárpátia Borház – akárcsak más határon túli borászatok esetében – igyekszik segíteni a borvidék, a pincészet megismertetésében.
Gergő beszélgetésünk zárásaként elmondja, hogy a közeljövőben szeretnék a palackozást fejleszteni, mert – ahogy mondja – ebben még gyermekcipőben járnak. „ Viszont ha számításaink beválnak, akkor a jövő évben pincészet tételei elérhetők lesznek palackozott formában is.”
Képek: Reizer Pincészet