Gyümölcs

A dió termesztése hogyan lehet gazdaságos?

Agrofórum Online

Szeptember végén a NAK által szervezett Dió betakarítása és üzemi feldolgozása Szakmai napon jártunk Vereben és Lovasberényben. A bemutatott technológia a résztvevők komoly érdeklődésére tartott számot.

A Vereben és Lovasberényben együttműködő diótermesztők komoly szakmai munkával, folyamatos fejlesztéssel tudják a gazdaságossá tenni munkájukat.

A Kőszegi Kertészetben Kőszegi Vilmos mutatta be az ültetvényét, ahol intenzív termesztéstechnológia mellett termesztik a diót. A 25 ha-on Alsószentiváni 117-es, Milotai 10-es, ill. az intenzív fajták közül a Milotai bőtermő és a Bonifác fajták találhatóak meg.

Intenzív technológia

Talajfelszín alatti csöpögtető öntözéssel pótolják a vizet az ültetvény 75%-ában, de céluk, hogy a termőterület 100%-a öntözött legyen. A fák két oldalán elvezetett öntözőcsövekkel 3-5 mm vizet juttatnak ki naponta. Ez a vízmennyiség szűken, de elegendő a növényeknek. Kifejezetten vízigényes a dió érésének időszaka.

Csak öntözött körülmények között lehet a diót rentábilisan termeszteni

Gépi metszést alkalmaznak az ültetvényben, amit némi kézi metszéssel egészítenek ki, ez segíti a fák megújulását. A metszéssel, a fák méretnének korlátozásával a növényvédelmi munkák is hatékonyabban végezhetőek el.

A betakaírtás teljes folyamata gépesített. Egy rázógép és két felszedő dolgozik betakarítás idején az ültetvényben. A környéken három családi gazdaság osztja meg egymással az ültetvényben dolgozó gépeket.

A lehulló gyümölcsökön még nagy arányban rajta van a zöld burok, a felszedő gépek ennek egy részét eltávoltják. A lovasberényi feldolgozó üzemben az üzemi sor egy tisztító-szárító szakasszal kezdődik, amely eltávolítja a maradék zöld burkot, ill. az idegen anyagokat (köveket, faágakat, amiket a betakarítógép összeszedet a területen).

A szárító szakaszt követően a dióhéj eltávolítása és a béltől való elkülönítése teljes mértékben automatizált. A teljes üzemi sor 1-2 ember irányítása mellett nagy kapacitással tud működni.

A dió növényvédelme

Növényvédelmi szempontból a nyugati dióburok-fúrólégy kiemelt jelentőségű, de Vereben a védekezés nagy hatékonysággal megoldott. Csalianyagos technikával védekeznek, melyet egy speciális, nagy cseppméretű kijuttatási technológiával kell alkalmazni. A tapasztalatok szerint a júliusban, ill. augusztus elején kell jól időzítve elkapni a kifejlett rovarokat, de augusztus végéig érdemes a kezeléseket elvégezni.

A tapasztalat azt mutatja, hogy ha az ültetvény közelében vannak szórványosan diófák, amiket nem kezelnek a dióburok-fúrólégy ellen, akkor onnan vissza tud fertőződni az ültetvény.

A csalétkes növényvédelmi technika házikertben is elérhető, alkalmazható módszer.

Nyugati dióburok-fúrólégy kártétele

Képek forrása: Agrofórum Online

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért piros a zöld alma?

2025. november 26. 07:10

A "Granny Smith' zöld alma gyakran piros fedőszínt kap. Miért? A válasz a metaxénia, amelyet a környezeti stressz tovább erősít.

Miért van szükség fajtatársításra?

2025. november 20. 07:10

A megfelelő fajta kiválasztása már az ültetés előtt eldöntheti az egész ültetvény sikerét. Ismerje meg az öntermékenyülés és fajtatársítás kulcsát!

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

A gesztenye legérzékenyebb pontja: Ön figyel rá?

2025. november 18. 08:10

A gesztenye érzékeny kultúra: egyetlen mikroelemhiány is jelentős terméskiesést okozhat, de a modern technológia ma már pontos megoldást kínál.

A dión károsító gubacsatkák, I. rész

2023. október 26. 10:10

Gyümölcstermő növényeink közül a dió, gesztenye, mandula és mogyoró a héjasok csoportjába tartoznak. Közös jellemzőjük, hogy gyümölcsként minden esetben a magbelet hasznosítjuk. Rendszertani besorolásuk, termőhelyi igényeik, hasznosításuk és termesztési sajátosságaik szempontból azonban jelentős különbségek vannak közöttük.

Mit lehet tenni a dión károsító atkák ellen?

2020. július 23. 11:42

Mit lehet tenni a dión károsító atkák ellen?

Minden kultúrában terjednek a gombabetegségek – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 26. 17:10

A meleg és pára határozza meg a kórokozók terjedését, emellett a tetvekkel, a szőlőkabócával és hamarosan a dióburok-fúróléggyel is számolni kell.

Kétszeresére nőtt a vöröshagyma ára, 3450 forint egy kilogramm dióbél - Zöldségpiaci jelentés

2018. november 16. 11:25

A hazai termesztésű kanadai/orange típusú sütőtök mellett a 45. héten a nagydobosi sütőtök is bekerült a felhozatalba 155 forint/kilogramm áron.