18℃ 12℃
október 10. Gedeon, Ferenc, Bendegúz
Gyümölcs

Barna lett a birs? Ez a két fő oka!

Agrofórum Online

A birs gyümölcse kívülről ép, illatos és csábító – ám csalódottan tapasztaljuk, hogy felvágás után barna, elszíneződött hússal találkozunk. A jelenség különösen bosszantó, mert kívülről egészségesnek tűnt.

Mi áll a háttérben? Két gyakori, de jól elkülöníthető ok felelős az elváltozásért – az egyik táplálkozási, a másik fertőzéses eredetű.

Anyagcsere-probléma: amikor belülről romlik a gyümölcs

A birsalma gyümölcshúsának barnulását sok esetben nem kórokozó idézi elő, hanem a növény tápanyagellátási zavarai – ezen belül is a kalciumhiány. Ez a mikroelem kulcsszerepet játszik a sejtfalak szilárdságának fenntartásában. Hiánya esetén a sejtek oxidálódnak, szöveteik megbomlanak, amit a hússzövet barnulása jelez.

A kalciumhiány mögött gyakran áll:

  • alacsony talaj-kalciumtartalom,
  • túlzott nitrogéntrágyázás, ami akadályozza a Ca-felvételt,
  • száraz talajviszonyok, melyek csökkentik a kalcium oldhatóságát és szállítását.
A birs utóérő gyümölcs

A barna húsú gyümölcs kívülről legtöbbször hibátlannak látszik, így a fogyasztó csak felvágás után szembesül az elváltozással. A barnulás lehet részleges vagy teljes, a színe világostól sötétbarnáig terjed, márványos vagy egységes megjelenésű.

Tárolási gondok is rontanak a helyzeten

A birs utóérő gyümölcs, így a szüret után is zajlanak benne élettani folyamatok. Ha nem megfelelő – túl meleg vagy párás – körülmények között tárolják, a belső barnulás gyorsul. A házikerti pincék legtöbbször nem biztosítanak megfelelő, hűvös klímát, így az oxidáció folytatódik. A barna húsú birs nem feltétlenül romlott – íze, állaga változhat, de egészséges gyümölcshússal keverve feldolgozható.

Monília: ha kívül is látszik a baj

A gyümölcsbarnulás másik, sokkal látványosabb formáját a moníliás gyümölcsrothadás (Monilinia fructigena) okozza. Ez a gomba sebparazita: a termés héján lévő sérüléseken át fertőz, majd ott foltszerű barnulás jelenik meg. A folt gyorsan terjed, alatta a hús megpuhul, rohad, a szélein azonban még ép marad.

A fertőzést gyakran a gyümölcsben élő almamoly vagy keleti gyümölcsmoly lárvája indítja el. A moníliás rothadás megelőzése érdekében elengedhetetlen a rajzás idején végzett rovarölő szeres védekezés.

Mit tehetünk megelőzésként?

  • Kalciumhiány ellen: lombtrágyás kezelés a kötődéstől szüretig 4–5 alkalommal.
  • Szárazságban: rendszeres öntözés a tápanyagok felvehetősége érdekében.
  • Tároláskor: hűvös, stabil hőmérsékletű, jól szellőző tér biztosítása.
  • Kórokozók ellen: rovarölő szerek időzített alkalmazása, sebzések kerülése.
  • Túlérés elkerülése: a gyümölcsöt idejében szüreteljük.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit rontunk el az ültetéskor? – Fák, amik nem maradnak életben

2025. október 10. 07:10

A fiatal gyümölcsfák kiszáradása gyakori probléma az ültetés utáni időszakban. Az okok gyakran egyszerűek – de odafigyeléssel elkerülhetők.

Gyümölcsfák ültetése

2025. október 4. 08:10

Közeleg az ültetési szezon. Praktikus, bevált fogásokkal mutatjuk, hogyan alapozd meg a gyümölcsös következő 20-30 évét.

3+1 trükk, amikkel az alma sokáig friss marad

2025. szeptember 30. 11:10

Az alma gyorsan fonnyad, ha rosszul tárolja. Ismerje meg a titkokat, amelyekkel elkerülheti a pazarlást!

Nem kímélik a károsítók a szőlőt, zöldséget, gyümölcsöt sem

2018. május 11. 04:53

A kihajtott burgonyán megjelentek az első burgonyabogár imágók. Szinte minden növényen jelentkeznek a levéltetvek első kolóniái.

A metszés növényvédelmi vonatkozásai

2023. február 11. 05:39

Kellő odafigyeléssel nagyon jó növényvédelmi segítséget jelenthet a metszés a gazdálkodóknak, míg trehány, gondatlan végrehajtásával akár el is pusztíthatjuk (általában több év alatt) a megmetszett növényt.

Veszélyben a kajszibarack

2022. április 3. 06:04

A március utolsó napjaiig kitartó, az évszaknál jóval melegebb időjárás hatására sok növény, így a csonthéjas termésű gyümölcsfák fejlődése is felgyorsult. Ezt még az országos szinten is igen erőteljes vízhiány sem tudta fékezni. A március utolsó napján kezdődő időjárásváltozás, a régóta várt csapadékos időjárás érkezése azonban néhány növényfaj, így a kajszibarack számára is súlyos mértékű növénykórtani veszélyhelyzetet eredményez.

Kezdődhet a fejtrágyázás és a gyümölcsfák tisztogatása

2018. február 26. 16:04

Hiába a február végi nagy hideg, a kártevők és betegségek nem fognak tömegesen elpusztulni, a növényvédelemre ismét fel kell készülni.