A klímaváltozás ma már nem kérdés, a saját bőrünkön tapasztaljuk. De hogyan hat az egyre melegedő klíma és az egyre kevesebb csapadék az élőlényekre, az életközösségekre?
A mezőgazdaságban dolgozók első kézből tapasztalják a melegedő klíma és az egyre kevesebb, hektikus eloszlású csapadék okozta nehézségeket. Magyarországon a leginkább csapadék szegény terület az Alföld. Itt az elmúlt 90 napban a sok éves átlaghoz viszonyítva 37-107 mm csapadék hiányzik. Azonban a talajokból ennél jóval több víz hiányzik, tekintve, hogy az elmúlt időszakban, ill. néhány évben hasonló tendencia volt tapasztalható.


Az agriland.co.uk oldalon megjelent cikk szerint egy új kutatás megállapította, hogy a talajban élő mikroorganizmusok képesek emlékezni az elmúlt időjárási körülményekre, a szárazságra. Ehhez alkalmazkodva segíteni tudják az ott élő növényeket a túlélésben.
A Nottinghami és a Kansasi Egyetem kutatói a publikálták, hogy vizsgálataik alapján a talajban élő mikroorganizmusok alkalmazkodnak a környezeti változásokhoz, a kisebb csapadékmennyiséghez, és a növényeket is segítik a stressz leküzdésében. A mikroorganizmusok hosszú távon emlékeznek, ez az ökológiai memória néven ismert jelenség.
A kutatás során megállapították, hogy a talajban élő mikroorganizmusok az őshonos növényfajokat nagyobb mértékben tudják segíteni a stresszhez való alkalmazkodásban, mint a termesztett növényeket, amilyen pl. a kukorica.
Az ökológiai memória jelenségének megértése a jövőben segíthet olyan mezőgazdasági rendszerek tervezésében, melyek az éghajlati változások okozta stresszel szemben ellenállóbbak.
Borítókép: Pixabay.