9℃ 4℃
november 12. Jónás, Renátó, Jozafát
Növénytermesztés

A hobbi, ami értéket teremt – paprikaszószok formájában

Agrofórum Online

Oravecz Kristóf századosnál, a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár pilótájánál jártunk. Kristóf hobbija a paprikaszósz készítés. A hobbiból kisebb vállalkozás lett.

Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy Kristóf hol, hogyan neveli chili paprikáit. Ezek terméséből paprikaszószokat készít. A részletekről kérdeztük.

Hogyan álltak össze a paprikaszósz receptek?

Az első főzetek nem nyerték el a tetszését, önmagukban a különböző chilikből főzött szószok túlságosan erősek voltak. De nem adta fel, különböző gyümölcsökkel kezdte párosítani a paprikákat. Kristóf törekszik arra, hogy az általa készített paprikaszószok között mindenki megtalája a számára megfelelőt. Ezért készít enyhén, alig csípős, jellemzően BBQ szószokat, készít gyümölcsös chili szószokat, amik a közepesen csípős kategóriát képezik, és főz chili esszenciákat, amik különböző ecetek felhasználásával tartalmazzák a chilit.

Kristóf eleinte a kertjükben termő gyümölcsökkel párosította a paprikákat. Jelenleg 14 paprikaszósz recepttel rendelkezik. Ezeket baráti visszajelzések alapján alakította ki. Barátai szívesen segítettek neki, kóstolták, értékelték a próba főzeteket.

Oravecz Kristóf százados hobbiból készít paprikaszószokat.

De mégis, honnan jött az érdekődés?

Kristóf családja saját felhasználásra bort készít, ami megalapozta az érdeklődését a gasztronómia iránt. Kristóf szívéhez a borkészítés is olyan közel áll, mint a paprikaszószok. A gasztronómia, a finom ételek és az ahhoz kapcsolódó kiegészítők iránti érdeklődés vezette el őt a paprikaszósz főzéshez.

Mik a hosszú távú tervek?

Kristóf tervei között szerepel a vállalkozás fejlesztése, de nem szeretné, hogy ez kényszerré váljon. A paprikaszószokat hobbiból készíti, és az a célja, hogy ez így is maradjon. Értéket teremteni úgy, hogy ez számára kikapcsolódás legyen.

Részletek az alábbi videóban.

Képek forrása: Agrofórum Online

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Van jövője a kukoricatermesztésnek Magyarországon

2025. november 11. 16:10

Portfóliónkban idén is olyan kukoricahibrideket találhatnak partnereink, amelyek a szélsőséges időjárási viszonyok között is megbízhatóan teljesítenek.

Döbbenetes módon reagál a talaj a szárazságra, új felfedezés okoz szenzációt

2025. november 8. 16:10

A talaj mikroorganizmusai „emlékeznek” a szárazságra – segítik a növényeket a klímaváltozás okozta stressz leküzdésében.

Megjelent a SAATEN-UNION tavaszi fajtakatalógusa

2025. november 7. 11:10

A tág vetésforgó és a termesztési lehetőségekhez illeszkedő fajták biztosítják a stabilitást a változó környezetben.

Klímaadaptív növénynevelés magyar fejlesztésben

Magyar technológia mutat irányt: a növényházak mikroklímájának aktív szabályozásával csökkentheti a hozamveszteségeket és növelheti a fenntarthatóságot.

Fontos a gasztronómiai kultúra fejlesztése! - Megalakult a Közép-európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület

2019. április 22. 06:35

A szervezet céljai között szerepel a kiváló gasztronómiai termékek és italok népszerűsítése, a termékek részére szélesebb körű piaci bemutatkozási lehetőség biztosítása, valamint a gasztronómiai kultúra fejlesztése.

A magyar szürkemarha olasz diadala

2018. október 20. 03:36

Öt nap alatt a világ különböző pontjairól érkező érdeklődők közül, közel 50.000-en kaptak direkt információt a magyar kultúráról és az idei évben kiemelt három régióról (EGER, MÁTRA, SZEKSZÁRD) és közel 15.000-en látogatták meg a magyar standot és kóstoltak a Farm to Table jegyében.

Újragondolt hagyományok a Badacsonyi borvidéken

2022. március 12. 05:36

Ezúttal a Badacsonyi borvidéken jártunk, ahol beszélgetőtársunk Laposa Bence volt.

Jó borok és egy falatnyi éden

2021. október 2. 06:38

A Folly Arborétumhoz közel eső birtokelemeken folyik a szőlőtermesztés, amely, akárcsak az arborétum szeretete és gondozása, generációról generációra szálló örökség a Folly családban.