Életmód, gasztronómia

Éhségcsillapítás magyar alapanyagokkal – mi működik valójában?

Agrofórum Online

Az erős éhség hátterében sokszor nem a kevés kalóriafogyasztás áll, hanem inkább az, hogy túl gyorsan felszívódó szénhidrátokat ettünk. Ezek rövid idő alatt megemelik a vércukorszintet, ami hamar leesik újra, még több evésre ösztönözve minket.

Ezért érdemes olyan élelmiszereket előnyben részesíteni, amelyek lassabban emésztődnek, rostban vagy fehérjében gazdagok, és nem váltanak ki újabb falási ingert. A magyar terményekből és hagyományos alapanyagokból bőségesen válogathatunk ehhez.

A burgonya meglepően erős a jóllakottság fenntartásában

A főtt burgonya alacsony energiasűrűsége és magas víztartalma miatt az egyik legjobban telítő alapélelmiszer. A lassabban emészthető keményítő lassítja a gyomor kiürülését, így sokáig nem éhezünk meg újra. A hatás azonban csak a zsírszegény elkészítéssel érvényesül, a sült krumpli teljesen más kategória.

A teljes kiőrlésű gabonák stabilizálják az étvágyat

A teljes kiőrlésű kenyerek az összetett szénhidrátok, a rostok és a fehérje miatt egyenletesebb vércukorgörbét biztosítanak. Az energia lassabban szabadul fel, így csökken az éhség visszatérésének tempója. A finomított lisztből készült pékáruk ezzel szemben gyors éhségérzetet okoznak.

A teljes kiőrlésű gabonák stabilizálják az étvágyat

A zöldségek térfogatukkal is „dolgoznak”

A hazai zöldségek nagy része – például a káposztafélék, a cékla, a sárgarépa vagy a sütőtök – alacsony kalóriatartalommal és magas víz-, illetve rosttartalommal rendelkezik. A nagy térfogat mechanikusan is növeli a teltségérzetet, miközben az energiasűrűség alacsony marad. Ezek kiválóan illeszkednek az étkezések elejére, levesként vagy köretként különösen hatékonyak.

Az alma pektinnel hosszabbítja meg a jóllakottságot

Az alma pektintartalma miatt lassítja a gyomorürülést, és mérsékli a vércukor ingadozását. Ezért tartósan csökkenti az éhséget, különösen étkezések között. A körte és a szilva hasonló hatású.

A tojás és a tejtermékek lassítják az éhség visszatérését

A tojás az egyik legértékesebb fehérjeforrás, amely bizonyítottan tovább tartó jóllakottságot ad, mint azonos kalóriájú szénhidrátos ételek. A magyar tejtermékek – például a natúr túró, kefir, aludttej – magas fehérje- és laktóztartalmuk révén stabilizálják az étvágyat, és lassítják az emésztést. Ezek reggelire és uzsonnára különösen hatékonyak.

A tojás hosszan tartó jóllakottságot ad

A hüvelyesek erős éhségcsillapítók

A bab és a lencse magas rost- és fehérjetartalmuk miatt az egyik legtelítőbb növényi alapanyag. A lassú felszívódás és az alacsony glikémiás terhelés miatt a hüvelyesek órákra segítenek stabilizálni a jóllakottságot, és hagyományosan is sok helyen szerepelnek a magyar konyhában.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Élelmiszerár-robbanás karácsony előtt, ismét szörnyülködhetnek a magyarok

2025. november 18. 13:10

A kereskedők már novemberben karácsonyi portékákat kínálnak a boltokban, az utcákon pedig megjelennek a vásári bódék, szinte elviselhetetlen árakkal.

A méz, ami a férfiak egészségét védi

2025. november 17. 07:10

A gesztenyeméz kesernyés, mégis az egyik legértékesebb magyar mézfajta: javítja a vérkeringést, védi a májat és segíti a férfiak egészségét.

Itt a madárinfluenza, megindult a rettegés a libahús fogyasztásától

2025. november 16. 09:10

Márton napjától karácsonyig Magyarországon is megindul a tolongás a máskor kissé elfelejtett libahúsért. Vajon veszélyben lehetünk a vírusfertőzés által?

Elképesztően finom és egészséges – a makk-kávé visszatért!

2025. november 14. 14:10

Nemcsak egészséges, hanem lélekmelengető is: a makk-kávé a természet legújabb ajándéka a tudatos kávézóknak.

A vízhiány tette tönkre a hagyma- és burgonyatermést

2018. szeptember 24. 07:16

Rossz hatással volt a száraz időjárás a hagymafélék és a burgonya termesztésére, miközben jó évet zárt a napraforgó és a paradicsom.

A burgonya jelene és jövője hazánkban

2023. augusztus 16. 14:40

A burgonya hazai helyzetével kapcsolatban tájékozódhattak a téma iránt érdeklődők az idén immár 35. alkalommal megrendezett Országos és Nemzetközi Burgonya Tanácskozás, Fajta- és Növényvédelmi és Technológiai Bemutatón. A Nyírtelek-Gyulatanyán megtartott előadássorozat Augusztinyi András kísérletvezető (NÉBIH Gyulatanyai Fajtakísérleti Állomás), a VulcanAgro Kft., a Nitrogénművek Zrt., a NÉBIH, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jóvoltából valósulhatott meg.

Miért nem csírázott még ki a március közepén ültetett burgonyagumó?

2023. május 1. 04:39

Március közepén ültettem el a burgonyagumókat. Miért nem csíráztak még ki? Kezdek aggódni, hogy idén nem lesz krumplitermésünk.

Levéltetvek is okozhatnak súlyos betegségeket a burgonyában

2019. május 29. 04:37

Fontos tisztában lenni azzal, milyen betegségek fordulhatnak elő a burgonyanövényeken, hogy időben meg tudjuk tervezni a védekezést az esetlegesen felbukkanó kórokozók ellen.