Nagyvilág

A forralt boron túl: mit iszik a világ télen?

Agrofórum Online

A téli időszak gasztronómiájához szinte minden kultúrában hozzátartoznak a melegítő italok. Ezek nem pusztán az alkohol miatt népszerűek, hanem az illatok, a fűszerek és az együttlét élménye miatt is.

A forralt bor ugyan Közép-Európa legismertebb téli itala, de korántsem egyeduralkodó a világ hideg vidékein. Érdemes kitekinteni, milyen gőzölgő poharakkal védekeznek máshol a hideg ellen.

Forralt bor – ahány ország, annyi változat

A forralt bor rendkívül sokféleképpen készülhet, mi is mutattunk már hozzá ötleteket. A vörösbor dominanciája mellett több helyen fehérborral dolgoznak, főként ott, ahol az aromásabb fajták állnak rendelkezésre. A fűszerezés is régiónként változik, van, ahol a fahéj és a szegfűszeg kerül előtérbe, máshol a csillagánizs vagy a gyömbér. A közös pont mindenhol az, hogy az ital nem forrhat, hiszen ezzel elveszítené finom aromáit.

Glögg – az északi tél esszenciája

Svédországban, Norvégiában és Finnországban a glögg jóval több, mint egy ital. Az ünnepi időszak szinte elképzelhetetlen nélküle, és gyakran külön tálkában kínálják hozzá a mazsolát és a mandulát. A bor mellett gyakran kerül bele akvavit vagy rum, ami tovább erősíti a melegítő hatást. A skandináv hagyományokban a glögg az összetartozás és az ünnepvárás szimbóluma.

Közép-Európa különlegességei

A forralt bor mellett több országban megjelentek söralapú forró italok is. Csehországban és Németország egyes vidékein a melegített sört fűszerekkel és cukorral ízesítik, néhol tojássárgájával sűrítik. Ezek az italok ma már ritkábbak, de a téli vásárokon még mindig felbukkannak.

Brit hagyományok: hot toddy és mulled ale

A hot toddy a brit és ír kultúrában régóta ismert, és gyakran gyógyírként emlegetik a téli meghűlés idején. A whisky, a méz és a citrom kombinációja egyszerre melengető és frissítő. Kevésbé ismert, de szintén hagyományos a mulled ale, amely fűszerezett, melegített sör formájában él tovább főként Anglia vidéki térségeiben.

Mediterrán melegség

A déli országokban ritkábban találkozunk forró alkoholos italokkal, de teljesen nem hiányoznak. Olaszországban egyes hegyvidéki területeken a vin brulé a forralt bor helyi változata, amely gyakran kevesebb cukrot és több citrusfélét tartalmaz. Spanyolországban inkább a likőrök melegített formái terjedtek el, különösen ünnepi alkalmakkor.

Észak-Amerika almás vonala

Az Egyesült Államokban és Kanadában az almabor különösen fontos alapanyag. A forró almabor fahéjjal, szegfűszeggel és szerecsendióval készül, majd gyakran rummal vagy bourbonnel egészítik ki. Ezek az italok szorosan kötődnek az őszi-téli ünnepekhez, és a vidéki közösségekben ma is nagy népszerűségnek örvendenek.

A forró almabor fahéjjal, szegfűszeggel és szerecsendióval készül

Latin-Amerika és a forró puncsok

Dél-Amerikában a hidegebb hegyvidéki régiókban találkozhatunk forró alkoholos italokkal. Chilében és Argentínában egyes borpuncsok meleg változatban kerülnek az asztalra, gyümölcsökkel és fűszerekkel gazdagítva. Ezek az italok kevésbé ismertek Európában, de jól mutatják, hogy a melegítő italok iránti igény univerzális.

Ázsia visszafogott eleganciája

Japánban a melegített szaké évszázadok óta része a téli étkezéseknek. A hangsúly itt nem a fűszerezésen, hanem az alapanyag minőségén van. Kínában egyes rizsborokat és gabonaalapú alkoholokat szintén melegen fogyasztanak, főként ünnepi alkalmakkor.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vizet kerestek a sivatagban – amit 48 óra alatt találtak, mindenkit meglepett

2025. december 20. 14:10

Olasz szakemberek olyan helyen találtak vízre utaló jeleket, ahol eddig csak a homok uralkodott.

Pénzes fazekat fordított ki az eke a földből, minden idők leggazdagabb békési lelete került elő

2025. december 19. 16:10

Különös története van a Tótkomlós határában fellelt ezüstkincsnek, amelyet régi iratok alapján találtak meg a szemfüles kutatók.

Fantasztikus vállalkozásba fogott egy fiatal gazda, jó érzékkel csapott le a lehetőségre

2025. december 19. 09:10

A válsághelyzetek gyakran nyitnak meg olyan üzleti lehetőségeket, amelyeket az éles szemű vállalkozók a maguk gyarapodására fordíthatnak.

Félelmetes állat bukkant fel a népszerű magyar turistacélpont közelében, senki ne könnyelműsködjön

2025. december 16. 16:10

Hazánkban ritkán jelennek meg igazán veszélyes állatok, éppen ezért kell fokozottan óvatosnak lenni, amikor hír érkezik erről.

Dunai Bernadett: a borfogyasztási trendek alapján a minőségi borok egyre inkább előtérbe kerülnek

2019. január 29. 09:09

Kiemelkedően jó évet zárt a Dubicz Borászat 2018-ban. A pince tavalyi eladási statisztikái összhangban vannak a magyar borászatot jelenleg befolyásoló trendekkel: a minőségi borok egyre inkább előtérbe kerülnek, a fogyasztók nagyobb arányban választják a nívós, díjnyertes termékeket.

Kedvező a termelőknek az új borszabályozás

2020. március 9. 12:02

A piaci és technológiai folyamatok rendkívül felgyorsultak, de a tervezett új borszabályozás jobb feltételeket biztosít az értékesítéshez és csökkenti az adminisztrációs terheket.

Problémát okoznak a madárriasztó hangágyúk a Balatonnál

2018. július 26. 13:02

Ha nem védekeznek a gazdák, a munkájuk kárba veszhet, viszont a védett seregély ellen csak humánus módon szabad fellépni.

Magyarország a 23. legnagyobb borexportőr a világon

2020. július 18. 07:50

Tavaly összesen 36,1 milliárd dollár értékben exportáltak bort a világ országai. A listát Franciaország vezeti 11 milliárd dollárral Olaszország és Spanyolország előtt. Hazánk a 23. a globális listán a maga 112 millió dolláros borkivitelével, ez a mennyiség az európai rangsorban a 14. helyre volt elegendő.