A téli időszak gasztronómiájához szinte minden kultúrában hozzátartoznak a melegítő italok. Ezek nem pusztán az alkohol miatt népszerűek, hanem az illatok, a fűszerek és az együttlét élménye miatt is.
A forralt bor ugyan Közép-Európa legismertebb téli itala, de korántsem egyeduralkodó a világ hideg vidékein. Érdemes kitekinteni, milyen gőzölgő poharakkal védekeznek máshol a hideg ellen.
Forralt bor – ahány ország, annyi változat
A forralt bor rendkívül sokféleképpen készülhet, mi is mutattunk már hozzá ötleteket. A vörösbor dominanciája mellett több helyen fehérborral dolgoznak, főként ott, ahol az aromásabb fajták állnak rendelkezésre. A fűszerezés is régiónként változik, van, ahol a fahéj és a szegfűszeg kerül előtérbe, máshol a csillagánizs vagy a gyömbér. A közös pont mindenhol az, hogy az ital nem forrhat, hiszen ezzel elveszítené finom aromáit.
Glögg – az északi tél esszenciája
Svédországban, Norvégiában és Finnországban a glögg jóval több, mint egy ital. Az ünnepi időszak szinte elképzelhetetlen nélküle, és gyakran külön tálkában kínálják hozzá a mazsolát és a mandulát. A bor mellett gyakran kerül bele akvavit vagy rum, ami tovább erősíti a melegítő hatást. A skandináv hagyományokban a glögg az összetartozás és az ünnepvárás szimbóluma.
Közép-Európa különlegességei
A forralt bor mellett több országban megjelentek söralapú forró italok is. Csehországban és Németország egyes vidékein a melegített sört fűszerekkel és cukorral ízesítik, néhol tojássárgájával sűrítik. Ezek az italok ma már ritkábbak, de a téli vásárokon még mindig felbukkannak.
Brit hagyományok: hot toddy és mulled ale
A hot toddy a brit és ír kultúrában régóta ismert, és gyakran gyógyírként emlegetik a téli meghűlés idején. A whisky, a méz és a citrom kombinációja egyszerre melengető és frissítő. Kevésbé ismert, de szintén hagyományos a mulled ale, amely fűszerezett, melegített sör formájában él tovább főként Anglia vidéki térségeiben.
Mediterrán melegség
A déli országokban ritkábban találkozunk forró alkoholos italokkal, de teljesen nem hiányoznak. Olaszországban egyes hegyvidéki területeken a vin brulé a forralt bor helyi változata, amely gyakran kevesebb cukrot és több citrusfélét tartalmaz. Spanyolországban inkább a likőrök melegített formái terjedtek el, különösen ünnepi alkalmakkor.
Észak-Amerika almás vonala
Az Egyesült Államokban és Kanadában az almabor különösen fontos alapanyag. A forró almabor fahéjjal, szegfűszeggel és szerecsendióval készül, majd gyakran rummal vagy bourbonnel egészítik ki. Ezek az italok szorosan kötődnek az őszi-téli ünnepekhez, és a vidéki közösségekben ma is nagy népszerűségnek örvendenek.

Latin-Amerika és a forró puncsok
Dél-Amerikában a hidegebb hegyvidéki régiókban találkozhatunk forró alkoholos italokkal. Chilében és Argentínában egyes borpuncsok meleg változatban kerülnek az asztalra, gyümölcsökkel és fűszerekkel gazdagítva. Ezek az italok kevésbé ismertek Európában, de jól mutatják, hogy a melegítő italok iránti igény univerzális.
Ázsia visszafogott eleganciája
Japánban a melegített szaké évszázadok óta része a téli étkezéseknek. A hangsúly itt nem a fűszerezésen, hanem az alapanyag minőségén van. Kínában egyes rizsborokat és gabonaalapú alkoholokat szintén melegen fogyasztanak, főként ünnepi alkalmakkor.
Képek: Pixabay.