Állattenyésztés
Állattenyésztés

Épül az ország egyik legnagyobb sertéshizlaldája

Épül az ország egyik legnagyobb sertéshizlaldája

MTI

Magyarország egyik legnagyobb sertéshizlaldáját építteti meg a magyar tulajdonú Claessens Group a Somogy megyei Böhönyén, a 4 milliárd forintos beruházással.

A két éven belül elkészülő négy, összesen 32 ezer férőhelyes épület egyikének bokrétaünnepségét csütörtökön tartották a településhez tartozó Terebezdpusztán.

Claessens Peter, a cégcsoport egyik tulajdonosa az eseményen elmondta: a beruházást saját forrásból, egy korábban elavult komplexum területén valósítják meg környezetkímélő technológiák alkalmazásával, a legmagasabb energiahatékonysági és legszigorúbb állatjóléti elvárásoknak megfelelően.

A belga származású Claessens család 22 évvel ezelőtt vásárolta meg a Dél-Somogyi Állami Gazdaság utódcégét. A család tagjai magyar állampolgárságot kaptak, cégcsoportjuk Somogy legnagyobb állattartójává vált, szarvasmarha tartással, tejtermeléssel, sertéstenyésztéssel és -hizlalással, növénytermesztéssel foglalkozik.

Claessens Johan, a magyar tulajdonú Claessens Group cégcsoport ügyvezetője (b) és Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője Magyarország egyik legnagyobb, épülő, összesen 32 ezer férőhelyes sertéshizlaldája egyik épületének bokrétaünnepségén a Somogy megyei Böhönyéhez tartozó Terebezdpusztán 2018. március 29-én. A hizlaldát a Claessens Group építteti meg, a 4 milliárd forintos beruházással a tervek szerint két éven belül elkészülnek. MTI Fotó: Varga György

Az MTI érdeklődésére közölte, hogy 2 ezer tehenük van, éves tejtermelésük 20 millió liter, 6 ezer egyedből álló kocaállományuk heteken belül mintegy 8 ezresre nő, az állatok etetéséhez szükséges takarmányt saját szántóföldjükön termelik, valamint környékbeli gazdáktól vásárolják. A cégcsoporthoz tartozó Claessens Kft., Agrár Kft. és Csicsó Pig Kft. tavaly összesen mintegy 10 milliárd forint árbevételt ért el, ez 25 százalékkal haladta meg az előző évit.

Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője azt mondta: az állattartásnak komoly hagyományai vannak a környéken, e tevékenység a Claessens Group fejlesztésével még magasabb színvonalon folytatódhat. Úgy vélte, a családi gazdaságok mellett van létjogosultságuk a nagyobb üzemeknek is, ezek együttműködéseként nemcsak a magyar emberek asztalára, hanem Európa számos pontjára eljuthat a Magyarországon termelt egészséges élelmiszer.

Zsoldos Márta Piroska, a település polgármestere elmondta, a cégcsoport most 250 embert alkalmaz, a fejlesztéssel 30-50-nel bővülhet a létszám.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kettős mérce miatt hátrányba kerülhetnek a baromfipiacon az európai termelők

2024. május 18. 16:10

Az ágazatot komoly kihívás elé állítja a madárinfluenza, a járvány miatt kiszámíthatatlanabbá vált a termelés, valamint a kereskedelem.

Megelőzi a láb- és tőgyfertőzések kialakulását a Lely robotja

2024. május 14. 13:10

A robot emcsak megtisztítja a padozatot a trágyától, de el is szállítja azt a gyűjtőhelyre, hogy ott megfelelő kezelésben részesülhessen.

Idegenhonos ezüstkárászokat akartak a Tiszába telepíteni

2024. május 13. 09:10

Veszélyes inváziós halfajok telepítését tiltotta meg az Állami Halőri Szolgálat. Idegenhonos fajok élő vizekbe juttatása súlyos bírsággal jár.

A madárinfluenza „tejcseppfertőzéssel” terjedhet tehénről tehénre

2024. május 8. 10:10

A madárinfluenza (H5N1) vírus a szarvasmarhák között a fejőházakban, tejjel terjedhet. A pasztörizálás viszont biztos védelmet nyújt ellene.

A gazdálkodókat érinti rosszul, hogy csökken a szarvasmarha ára

2021. június 21. 06:22

Az amerikai törvényhozók fokozott felügyeletet igyekeznek gyakorolni a marhahús ágazatában, mivel a világjárvány és a nagy húsipari vállalat, a JBS USA elleni kibertámadása után fokozódik a versenyellenes magatartás aggodalma.

A marhahús-fogyasztás növeléséért kampányol a kamara

2018. március 7. 12:48

A magyarországi fogyasztás fejenként és évente 2,0-2,5 kilogramm a marha- és a borjúhúsból, ami az egészségileg indokolt mennyiség és az uniós 6-8 kilogrammos átlag csupán harmada.

Kevesebb marhahúst termelhet az unió

2018. február 4. 11:21

Csökkenhet idén az Európai Unióban a marhahústermelés – írta friss jelentésében az Agrárgazdasági Kutató Intézet. Magyarország nettó exportőr volt élő szarvasmarhából és marhahúsból 2016. és 2017. január-októbere között.

Nőtt a szarvasmarha kivitel

2018. május 10. 06:55

Marhahúsból 40 százalékkal többet szállítottak külföldre a feldolgozók, az áremelkedésnek köszönhetően a kivitel értéke ennél is nagyobb mértékben, összesen 64 százalékkal bővült.