Életmód, gasztronómia

Paprikás krumpli

Agrofórum Online

A töltött káposzta és a lecsószezon közötti őrülten hosszú időt csak paprikás krumplival lehet kibírni.

Nálunk legalábbis ez a szent háromság, ha magyaros ételekről van szó. Persze mindig akad egy kis lecsó a kamrában, de nagy szerencse, hogy a paprikás krumpli a köztes időben is bármikor bevethető.

Mindenkinek megvan a maga tökéletes paprikás krumpli receptje, nálunk legtöbbször így készül, de van, amikor fokhagyma és/vagy kömény is kerül bele. A család egy része magában eszi, van, aki kolbásszal, és van, aki tejföllel.

Paprikás krumpli – fotó: Kis-Varga Judit

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 5-6 dkg sertészsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 teáskanál őrölt piros paprika
  • 1-1 kockára vágott paprika és paradicsom

A megtisztított hagymát apróra, a paprikát és paradicsomot kockákra, a burgonyát hasábokra vágjuk. A zsíron a hagymát sárgásra pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzhelyről, és rászórjuk a paprikát. Elkeverjük, pici vizet öntünk rá, hozzáadjuk a feldarabolt krumplit, paprikát és paradicsomot, sózzuk, és még pár dl vizet adunk hozzá. Közepes lángon puhára főzzük. (Ha kolbász is kerül bele, akkor azt akkor kell hozzáadni, amikor már majdnem jó a krumpli.)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Coca-Cola új ízzel rukkol elő

2025. január 29. 17:10

A Coca-Cola új üdítőszériája nosztalgikus ízen alapszik. A termék várhatóan egy évig lesz elérhető a polcokon.

A hét legjobb takarítási trükk

2025. január 27. 12:10

A #CleanTok-on takarítási tippeket osztanak meg az emberekkel. Vannak közöttük olyanok, amelyek mindannyiunk számára hasznosak lehetnek.

Sós borok, sós pálinkák a népi gyógyászatban

2025. január 26. 12:10

A „csodaszereket” jobbára gabonából, kukoricából, burgonyából, törkölyből készítették, majd sós vízzel dúsították.

Hogyan fogyasszuk a propoliszt?

2025. január 17. 07:10

A propolisz antibakteriális tulajdonságai csökkentik a szájüregi baktériumokat és segítenek megelőzni a fogínygyulladást, fogszuvasodást és fertőzéseket.

A burgonya jelene és jövője hazánkban

2023. augusztus 16. 14:40

A burgonya hazai helyzetével kapcsolatban tájékozódhattak a téma iránt érdeklődők az idén immár 35. alkalommal megrendezett Országos és Nemzetközi Burgonya Tanácskozás, Fajta- és Növényvédelmi és Technológiai Bemutatón. A Nyírtelek-Gyulatanyán megtartott előadássorozat Augusztinyi András kísérletvezető (NÉBIH Gyulatanyai Fajtakísérleti Állomás), a VulcanAgro Kft., a Nitrogénművek Zrt., a NÉBIH, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jóvoltából valósulhatott meg.

Lengyelország a világ tizedik legnagyobb burgonyatermelője

2021. február 12. 04:36

Éves 91,82 millió tonnás terméssel világelső Kína a burgonyatermesztésben.

Az édesburgonya tényleg a krumpli egészségesebb alternatívája?

2024. január 2. 13:40

Észak-Karolina állam a legnagyobb édesburgonya-termelő az Egyesült Államokban, a termesztett teljes mennyiség több mint 60 százalékát itt állítják elő. Nem meglepő tehát, hogy szakmai szervezet, az Észak-Karolinai Édesburgonya-bizottság (NCSPC) segíti az ágazat munkáját, most éppen egy kutatással.

Zuhan a burgonya ára Európában

2020. július 28. 08:03

A gazdálkodók és az iparág szereplőinek legnagyobb problémája, hogy a feldolgozott burgonya nagyon nagy mennyiségben áll rendelkezésre az összes nagyobb északnyugat-európai országban.