Gyümölcs

Dió, mandula, mogyoró, szelídgesztenye – A héjas termésűek helyzete Magyarországon

Agrofórum Online

A hazai üzemi gyümölcstermő ültetvények összes felülete 85-90 ezer ha közé tehető. A héjasok (dió, gesztenye, mandula, mogyoró) a gyümölcsültetvények területének kb. 7 %-át adják. A mandula, mogyoró és a szelídgesztenye kis jelentőségű kultúrák, pontos területi adatokkal nem rendelkezünk.

Legjelentősebb héjasunk a dió. Termesztett fajtáink koraisága miatt a magyar dió igazi réspiaci termék, piacra kerülésének időpontja jóval a fő európai termesztő Franciaország és az olcsó import kaliforniai dió megjelenése előtt van. Emellett jó évjáratokban minősége is kiemelkedő, ezért keresett áru az Európai Unió piacain. Fő export célországok Nagy-Britannia, Németország, Ausztria, Svájc. Évente 1500-2000 tonna árut szállítunk ezekbe az országokba. Piaci lehetőségeink azonban lényegesen jobbak, viszont megfelelő árualap hiányában az igényeket nem tudjuk kielégíteni. Ezért indokolt lenne a jelenlegi 1,5-2 tonna/ha termésátlag növelése. Ehhez a korosodó ültetvények folyamatos leváltására, termesztéstechnológia fejlesztésekre és új fajták termesztésbe vonására lenne szükség.

A mandula szerepe a hazai gyümölcsszektorban igen kicsi. Termeszthetőségének északi határán vagyunk, a növény éghajlati igényeinek csak kevés terület felel meg hazánkban. Termesztésének legjelentősebb kockázata a virágzáskori fagy. Emellett érzékeny a nyári vízhiányra is, gyengébb talajokon pedig elengedhetetlen a szakszerű, rendszeres tápanyag-utánpótlás. Hazai előállítású fajtáink gyümölcsének tulajdonságai jók, azonban virágaik önmeddőek, így gondosan megválasztott pollenadó fajtával együtt telepítve lehet biztonságos a termesztésük. A hazai nemesítés fő célja öntermékeny fajták előállítása. Indokolt lenne külföldi (olasz, spanyol) fajták kipróbálása ökológiai körülményeink között. Sajnálatos tény, hogy korszerű, a mai igényeket kielégítő intenzív mandulaültetvényekről nem igazán tudunk. Legjelentősebb felhasználók a cukrászat és az édesipari vállalatok, akik nagy tételben egyöntetű minőségű külföldi árut keresnek.

A mogyoró termesztése hazánkban elenyésző volumenű. Jellegzetesen kisüzemi növény, az éves termés jó része kistermelők kertjeiből kerül ki. Termésátlagaink annak ellenére alacsonyak (1 t/ha), hogy a termesztés környezeti feltételei hazánk több táján adottak. A szomszédos Horvátországban jó termesztéstechnológiával elérik a 3,2 t/ha héjas mogyoró mennyiséget. A hazai feldolgozóipari igény igen magas, melyet import áruval elégítenek ki.

A szelídgesztenye hazánkban is honos, azonban igényes faj. Termesztése a növény speciális ökológiai igényei (kiegyenlített, csapadékosabb időjárás és savanyú talaj) miatt csak az ország néhány táján lehetséges (dél-dunántúli, nyugat-dunántúli és a Börzsöny-hegységi termesztőtájak). A mogyoróhoz hasonlóan jellemzően kisüzemi növény. A ’70-es években telepített, összesen kb. 450 ha felületű áruültetvények mára szinte teljesen kipusztultak, jelentősebb üzemi ültetvények nincsenek. Az éves termés nagy részét ma is ligetes szórványgesztenyések, vad állományok adják.

Perspektivikus gyümölcsfaj, termesztése azonban kockázatos. Az utóbbi másfél évtizedben felerősödött gombás betegség, a kéregelhalás (Cryphonectria parasitica) járványszerűen tizedeli a fákat. Mellette néhány éve megjelent a szelídgesztenye gubacsdarázs (Dryocosmos kuriphylus), mely szintén komoly károkat képes okozni. Hatékony védekezés egyelőre egyik károsító ellen sincs, bár a szelídgesztenye gubacsdarázs természetes ellenségének (a hazánkban nem honos Torymus sinensis fürkészdarázsfajnak) betelepítésével kapcsolatos vizsgálatok ígéretes eredményeket mutatnak.

Az országos éves termésmennyiség 200-500 tonna közötti, mely a kevés számú üzemi ültetvénynek és a termesztéstechnológiai fejlesztések hiányának tudható be. Exportunk elhanyagolható, azonban jelentős a feldolgozóipari igény, így behozatalra szorulunk. Az import évente 1000-2500 tonna között mozog, jellemzően Olaszországból.

A héjasok termesztésének fejlesztésével jó lenne a hazai igények nagyobb hányadát itthoni terméssel kielégíteni.

 

Az Agrofórum szaklap átszerkesztett változata Hunyadi István: A héjas termésűek helyzete Magyarországon (2016. májusi lapszám, 148. old.) című írása alapján

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gyümölcsfák saját gyökéren?

2025. december 7. 11:10

Ausztráliában már termő a saját gyökerű körteültetvény. De vajon versenyképes lenne-e a módszer a hagyományos oltványokkal szemben?

Miért piros a zöld alma?

2025. november 26. 07:10

A "Granny Smith' zöld alma gyakran piros fedőszínt kap. Miért? A válasz a metaxénia, amelyet a környezeti stressz tovább erősít.

Miért van szükség fajtatársításra?

2025. november 20. 07:10

A megfelelő fajta kiválasztása már az ültetés előtt eldöntheti az egész ültetvény sikerét. Ismerje meg az öntermékenyülés és fajtatársítás kulcsát!

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

Vége a szenvedésnek: a trükk, amitől a gesztenye magát pucolja meg

2025. november 23. 11:10

A gesztenyehámozás rémálom? Már nem! Megmutatjuk a gesztenyesütés valódi titkát.

Ahol a szőlő, ott a szelídgesztenye is

2019. augusztus 19. 18:17

Közeleg az ősz, így néhány hónapon belül megkezdődik az idei gesztenyeszezon. A szelídgesztenye egy finom, sokak által kedvelt eledel, számtalan 5-600 éves gesztenyefa teszi különlegessé Magyarország egyes tájait.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Növények a fesztiválok középpontjában I.

2025. szeptember 20. 05:40

Cikksorozatunkban összegyűjtöttük hazánk legnépszerűbb, növényekről szóló ünnepeit. Az első részben a tökfélék, a gesztenye, a dió és a hagyma a főszereplők.