Szőlő-Bor

Hamarosan megkóstolhatjuk az idei balatoni borokat

Magyar Idők

Jól halad a szüret a boglári borvidéken. Harminchét dél-balatoni település összesen 3200 hektár szőlőskertjében folyik a betakarítás ezekben a hetekben - írja a Magyar Idők.

A legkorábban érő szőlőfajta, a Csabagyöngye feldolgozása hamarosan befejeződik, és az Irsai Olivéré is jó tempóban halad, így hamarosan leemelhetjük az áruházak polcairól az első dél-balatoni borokat. Az idei szüretelésű Csabagyöngyéből készülő bor akár már e hónap közepén kereskedelmi forgalomba kerülhet, míg az első Irsai Olivér-termékek október végén várhatók.

Kéthelytől Kőröshegyig több mint 2800 családnak biztosít kizárólagos vagy részbeni megélhetési forrást a szőlőművelés. Az ültetvények és a pincészetek között ingázó szőlészektől megtudtuk: jó minőségű szőlő termett idén a Dél-Balatonnál. Az Irsai Olivér mustfoka a boglári borvidéken 18, a zenité 19, a sauvignon blanc-é 18-20 lett, és a savtartalmuk is megfelelő.

A tehetősebb szőlősgazdák korszerű kombájnnal takaríttatják be a termés gépi úton szedhető részét, a kisebb területen gazdálkodók helyi munkaerő híján jórészt az Alföldről a Balatonhoz érkező, húsz-harminc fős szőlőmunkás brigádokat fogadnak fel a munkálatok elvégzésére.

A boglári borvidéken gazdálkodók és az agrárkamara somogyi vezetői is közösségi szőlőfeldolgozó üzem létrehozását szorgalmazzák. Az érintettek ugyanis megengedhetetlennek tartják, hogy a dél-balatoni szőlő 70-75 százalékát kivigyék a megyéből és másutt dolgozzák fel – gyakran silány minőségű itallá.

A borászok szerint helyi feldolgozó létesítésére volna szükség, amelyhez természetesen kormánytámogatásra is pályázni kellene. Egy ilyen üzem a balatonboglári szakközépiskola kertész-borász szakán tanuló diákok gyakorlóhelyeként is hasznos szerepet kapna.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Fordított tájkép alakult ki a Balaton-felvidéken – ezt most díjazták is

2024. szeptember 5. 13:10

Talán kevesek számára ismert az, hogy földtörténeti léptékben mérve nem is olyan régen hazánkban is aktív vulkánok működtek.

Hihetetlen, de a globális szőlőtermesztés felülmúlja a banánét, narancsét, almáét is

2024. augusztus 18. 08:10

A szőlőtermesztés több fejhosszal más gyümölcsök előtt jár: a világ ugyanis évente 72 millió tonna szőlőt termel.

A Goёmar BM 86 növénykondicionáló készítmény használata szőlőben

2021. április 27. 11:49

A Goёmar BM 86 készítmény az algaalapú biostimulátor család azon tagja, amely a GA142 algakrémen túl további hozzáadott nitrogént, kenet, magnéziumot, molibdént és bórt tartalmaz. A készítményről bátran elmondhatjuk, hogy a kiváló minőségi termés előállítását megcélzó, intenzív termelést szolgáló technológia fontos eleme.

Alkalmazhatók még a mankoceb hatóanyagú készítmények a növényvédelemben?

2023. június 17. 11:39

Acrobat-tal permeteztem a szőlőt. A maradékot ráfújtam a körte-, alma-, barackfára. Ha lejár az 56 nap várakozási idő ehető-e a gyümölcs?

Mitől száradnak össze a bogyók a szőlőfürtökben?

2018. június 30. 07:01

M. László kérdése: A szőlőm fürtjein egy-egy szem megbarnult, aztán fekete lett, összeszáradt. Mi okozhatja ezt, és mivel kell védekezni ellene?

Szürkepenész – hogyan védekezzünk a kórokozó ellen szőlőben?

2021. július 15. 06:50

A szürkepenész (Botrytis cinerea) egy széles tápnövény körrel rendelkező kórokozó, mely elsősorban a szőlőtermesztésben, valamint a dísznövény termesztésben okoz jelentős problémákat. A kórokozó élő és elhalt növényrészeken egyaránt képes áttelelni.